Premierul armean Nikol Pashinyan a apreciat astăzi, într-un interviu, că un nou război între ţara sa şi Azerbaidjan este "foarte probabil" şi a acuzat Baku de un "genocid" împotriva etnicilor armeni din enclava Nagorno-Karabah, informează Agerpres.
"Atât timp cât nu a fost semnat un tratat de pace şi un astfel de tratat nu a fost ratificat de parlamentele celor două ţări, desigur, un (nou) război (cu Azerbaidjanul) este foarte probabil", a avertizat Pashinyan.
Armenia şi Azerbaidjanul au dus două războaie pentru controlul Nagorno-Karabah; ultimul, în 2020, s-a soldat cu înfrângerea armenilor şi câştiguri teritoriale de partea azerilor, precum şi cu o fragilă încetare a focului.
Tensiunile s-au agravat de la începutul lunii iulie, când Azerbaidjanul a închis - sub diverse pretexte - circulaţia prin coridorul Lacin, singura rută ce leagă Nagorno-Karabah de Armenia. Această blocadă azeră a provocat o gravă criză umanitară în enclava populată în principal de etnici armeni, generând penurie de alimente şi medicamente şi frecvente întreruperi de energie electrică.
"Nu este vorba de un genocid în pregătire, ci de un genocid în curs de desfăşurare", a afirmat premierul armean, acuzând armata azeră că a creat un "ghetou" în Nagorno-Karabah.
Având în vedere că la ultima rundă de negocieri de pace, desfăşurată la 15 iulie la Bruxelles, nu s-a înregistrat niciun progres, Nikol Pashinyan a apreciat că Occidentul şi Rusia trebuie să exercită o presiune crescândă asupra Azerbaidjanului pentru a ridica blocada."Potrivit logicii anumitor cercuri occidentale, Rusia nu răspunde tuturor aşteptărilor noastre pentru că nu-şi îndeplineşte obligaţiile, dar Rusia ne spune acelaşi lucru despre Occident", a explicat el.
Negocierile dintre cei doi rivali sunt obstrucţionate de "retorica agresivă şi discursul de ură al Azerbaidjanului faţă de armeni", a declarat Pashinyan, acuzând Baku că duce o "politică de purificare etnică" în regiunea Nagorno-Karabah. Primul război în Nagorno-Karabah în anii 1990 s-a soldat cu circa 30.000 de morţi, iar conflictul mai recent, cel din 2020, a făcut 6.500 de morţi de ambele tabere, potrivit AFP.
1. Chiar a disparut ratiunea intre liderii Europei ?
(mesaj trimis de Ingrozit în data de 22.07.2023, 08:42)
Am vazut documentare din zona Nagorno Katabah dupa penultimul razboi : pustiu dezolant , case arse si parasite , saracie lucie si zero oportunitati . Echipa care mergea sa filmeze a fost ratata de aproape de o racheta trass de pe munte . Europa vrea pace , lege si ordine , predarea armelor si armeni si azeri sa circule liber , sa munceasca si sa si reconstruiasca tara . E lipsit de sens sa zaca intr un conflict inghetat zeci de ani , numai pacea aduce dezvoltare si civilizatie !
1.1. Titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 22.07.2023, 11:33)
Armenii au viata grea acolo, intre turci, iranieni si azeri. Norocul lor este Rusia.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.07.2023, 13:39)
Mare noroc au armenii cu Maica Rusia. S-a vazut si se va vedea din nou, la urmatorul razbel armeano-azer.
Puterea sovietica le-a facut cadou, si armenilor, si azerilor, teritorii reciproce. Sa aiba motive de prietenie si buna vecinatate inca multe generatii de aici inainte.