Nikol Pashinyan ( premierul Armeniei) : "Un război cu Azerbaidjanul este foarte probabil"

D.R.
Internaţional / 21 iulie 2023

 Nikol Pashinyan ( premierul Armeniei) : "Un război cu Azerbaidjanul este foarte probabil"

Premierul armean Nikol Pashinyan a apreciat astăzi, într-un interviu, că un nou război între ţara sa şi Azerbaidjan este "foarte probabil" şi a acuzat Baku de un "genocid" împotriva etnicilor armeni din enclava Nagorno-Karabah, informează Agerpres.

"Atât timp cât nu a fost semnat un tratat de pace şi un astfel de tratat nu a fost ratificat de parlamentele celor două ţări, desigur, un (nou) război (cu Azerbaidjanul) este foarte probabil", a avertizat Pashinyan.

Armenia şi Azerbaidjanul au dus două războaie pentru controlul Nagorno-Karabah; ultimul, în 2020, s-a soldat cu înfrângerea armenilor şi câştiguri teritoriale de partea azerilor, precum şi cu o fragilă încetare a focului.

Tensiunile s-au agravat de la începutul lunii iulie, când Azerbaidjanul a închis - sub diverse pretexte - circulaţia prin coridorul Lacin, singura rută ce leagă Nagorno-Karabah de Armenia. Această blocadă azeră a provocat o gravă criză umanitară în enclava populată în principal de etnici armeni, generând penurie de alimente şi medicamente şi frecvente întreruperi de energie electrică.

"Nu este vorba de un genocid în pregătire, ci de un genocid în curs de desfăşurare", a afirmat premierul armean, acuzând armata azeră că a creat un "ghetou" în Nagorno-Karabah.

Având în vedere că la ultima rundă de negocieri de pace, desfăşurată la 15 iulie la Bruxelles, nu s-a înregistrat niciun progres, Nikol Pashinyan a apreciat că Occidentul şi Rusia trebuie să exercită o presiune crescândă asupra Azerbaidjanului pentru a ridica blocada."Potrivit logicii anumitor cercuri occidentale, Rusia nu răspunde tuturor aşteptărilor noastre pentru că nu-şi îndeplineşte obligaţiile, dar Rusia ne spune acelaşi lucru despre Occident", a explicat el.

Negocierile dintre cei doi rivali sunt obstrucţionate de "retorica agresivă şi discursul de ură al Azerbaidjanului faţă de armeni", a declarat Pashinyan, acuzând Baku că duce o "politică de purificare etnică" în regiunea Nagorno-Karabah. Primul război în Nagorno-Karabah în anii 1990 s-a soldat cu circa 30.000 de morţi, iar conflictul mai recent, cel din 2020, a făcut 6.500 de morţi de ambele tabere, potrivit AFP.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Am vazut documentare din zona Nagorno Katabah dupa penultimul razboi : pustiu dezolant , case arse si parasite , saracie lucie si zero oportunitati . Echipa care mergea sa filmeze a fost ratata de aproape de o racheta trass de pe munte . Europa vrea pace , lege si ordine , predarea armelor si armeni si azeri sa circule liber , sa munceasca si sa si reconstruiasca tara . E lipsit de sens sa zaca intr un conflict inghetat zeci de ani , numai pacea aduce dezvoltare si civilizatie !

    1. Armenii au viata grea acolo, intre turci, iranieni si azeri. Norocul lor este Rusia.

      Mare noroc au armenii cu Maica Rusia. S-a vazut si se va vedea din nou, la urmatorul razbel armeano-azer.

      Puterea sovietica le-a facut cadou, si armenilor, si azerilor, teritorii reciproce. Sa aiba motive de prietenie si buna vecinatate inca multe generatii de aici inainte. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb