PROTECŢIA DATELOR:  UE doreşte garanţii sporite în privinţa transferurilor de date personale

Adina Lateş
Internaţional / 18 ianuarie 2016

Uniunea Europeană doreşte garanţii ale limitării eficiente a competenţelor autorităţilor SUA de a solicita informaţii personale ale angajaţilor companiilor, în perspectiva încheierii unui nou acord între Bruxelles şi Washington în domeniul protecţiei datelor personale, a anunţat luni comisarul european pentru justiţie, protecţia consumatorului şi egalitate de gen, Vera Jurova, informează Reuters.

"Avem nevoie de garanţia că există un control judiciar eficient asupra accesului autorităţilor publice la informaţii pe motive de securitate naţională, consolidare a legii şi interes public", a spus Jurova, într-o conferinţă la Bruxelles.

Reprezentanta Comisiei Europene a adăugat că UE doreşte mai multă transparenţă cu privire la limitele atribuţiilor serviciilor de securitate din SUA în domeniul colectării datelor personale.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană şi-a exprimat speranţa că va ajunge la un acord cu SUA 'în următoarele trei luni' pentru a se pune capăt incertitudinii juridice din jurul transferurilor transatlantice de date personale. Termenul de trei luni a fost stabilit de un grup de experţi europeni în domeniul protecţiei datelor şi el 'este luat în calcul', dar acordul trebuie finalizat 'cât mai curând posibil', sublinia Vera Jurova, potrivit Reuters.

Curtea Europeană de Justiţie a invalidat la începutul lunii octombrie cadrul de reglementări cunoscut sub denumirea de 'Safe Harbour', care guvernează de 15 ani aceste transferuri în scopuri comerciale, provocând îngrijorarea a numeroase firme.

Executivul comunitar negociază din 2013 cu administraţia americană garanţii mai importante pentru protecţia datelor personale ale europenilor după transferul lor către SUA.

Într-o decizie din anul 2000, Bruxellesul a considerat că 'Safe Harbour' asigura o protecţie suficientă datelor personale ale europenilor, însă dezvăluiri despre practici ale serviciilor de informaţii americane au schimbat datele problemei, determinând UE să solicite garanţii suplimentare.

Datele personale în chestiune înglobează toate informaţiile care permit identificarea unui individ, în mod direct (nume, prenume, fotografie sau amprentă) sau indirect (număr de asigurări sociale sau chiar numărul de client).

Conform legislaţiei actuale a UE privind protecţia datelor, companiile nu pot transfera date personale ale cetăţenilor UE către ţări din afara blocului comunitar, printre care Statele Unite, considerate că nu oferă garanţii suficiente privind protecţia intimităţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb