Rusia şterge datoria Uzbekistanului

E.D.
Internaţional / 10 decembrie 2014

Preşedintele rus Vladimir Putin a şters miercuri cea mai mare parte a datoriei Uzbekistanului, în timp ce Rusia încearcă să-şi consolideze legăturile cu această fostă republică sovietică din Asia Centrală pe care vrea să o vadă integrată în Uniunea Economică Eurasiatică, un proiect drag Moscovei, notează AFP.

Suma în cauză se ridică la 696 milioane de euro, mai mult de 97% din datoria totală a Uzbekistanului faţă de Rusia, au anunţat agenţiile ruse de presă, citate de Agerpres.

Acest "acord... ne va permite să aprofundăm relaţiile noastre economice", a subliniat Putin după ce s-a întâlnit la Taşkent cu omologul său uzbec Islam Karimov.

În timpul vizitei sale, preşedintele rus a semnat de asemenea un acord privind stabilirea de consultări între Taşkent şi Moscova asupra creării unei zone de liber schimb între Uzbekistan şi Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia.

Această Uniune, la care participă de asemenea Belarus, Kazahstanul şi Armenia, urmează să fie lansată la 1 ianuarie 2015. Ea are ca scop să stimuleze integrarea mai strânsă a ţărilor sale membre, în timp ce Moscova este din ce în ce mai izolată pe scena internaţională de criza ucraineană.

Până în prezent, Taşkentul a arătat rezerve cu privire la eventuala sa integrare în Uniunea creată de Moscova de teama de a nu-şi pierde independenţa politică.

Preşedintele uzbec a sugerat de asemenea miercuri ca Rusia să continue mai degrabă să sprijine Comunitatea Statelor Independente /CSI/ decât să creeze noi blocuri politice.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb