VIDEOCONFERINŢA MANAGEMENTUL SITUAŢIEI DE CRIZĂ/ OVIDIU DEMETRESCU: "Sistemul energetic trebuie să funcţioneze ireproşabil, mai ales în vreme de criză"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 aprilie 2020

Ovidiu Demetrescu

Ovidiu Demetrescu

Sistemul energetic trebuie să funcţioneze ireproşabil, mai ales în vreme de criză, pentru că viaţa modernă aşa cum o ştim depinde de alimentarea cu energie electrică, gaze şi carburanţi, a declarat, ieri, Ovidiu Demetrescu, partener London Brokers şi OCD Capital & Resource şi specialist în energie.

Acesta a precizat: "Sectorul de infrastructură critică este acela pe care de multe ori poate că nu-l vedem, dar fără de care aproape nimic din viaţa modernă, aşa cum o ştim noi, de zi cu zi, nu ar putea să existe. Închipuiţi-vă dacă aţi putea să funcţionaţi fără energie electrică, sau poate fără gaz sau poate fără benzina de la pompă care este necesară alimentării fiecărei maşini. Sunt lucrurile care au intrat în cotidian, sunt lucruri care în orice vreme, dar mai ales în vreme de criză, trebuie să funcţioneze ireproşabil. Fără fault, fără întreruperi, fără să avem probleme în acest sector. În spatele acestui sector sunt zeci, sute de mii de oameni, sunt companii şi asociaţii care fac ca totul să meargă lin, ca atunci când noi apăsăm comutatorul de la lumină aceasta să se aprindă şi ca centrala (de acasă) să aibă gaz pe ţeava aceea. Ne asigură acest confort cotidian cu care societatea modernă s-a obişnuit".

Demetrescu a mai adăugat că există intenţii specifice situaţiei de criză ce privesc modificări legislative cu privire la plata utilităţilor, măsuri care trebuie foarte bine gândite pentru a nu afecta cash-flow-ul sistemului energetic. "Am văzut că s-a cerut într-o primă instanţă plafonarea preţurilor energiei, iar acum există discuţii şi nu ştiu exact care este stadiul ordonanţei militare care practic pune bazele amânării plăţilor la utilităţi, ceea ce ar pune un stres fantastic pe cash-flow-ul întregii industrii şi care credem că trebuie să fie o măsură foarte bine cumpănită şi foarte echilibrată, astfel încât să poată să beneficieze de acest ajutor real numai cei care au cu adevărat nevoie, fără să streseze mai mult decât este necesar cash-ul companiilor. (...) Statul ar fi trebuit să spună aşa: cei care nu-şi pot plăti utilităţile, veniţi la noi cu o cerere ca să vă dăm suportul necesar ca să vă continuaţi viaţa. Nu să pună această povară în cârca utiilităţilor, pentru că nu este corect şi nu este cazul. Nu acum, nu niciodată. Pentru că, practic, utilităţile sunt acel bun şi bine universal cu care ne-am obişnuit, ca atunci când apăsăm comutatorul să se aprindă lumina. Vrem ca lucrul acesta să se întâmple în continuare cu cât mai puţine perturbări, pentru că dacă întrerupem lanţurile de cash-flow din sistemul energetic şi din sistemul utilităţilor de infrastructură critică, atunci practic impactăm extrem de serios activitatea întregului sistem".

Referitor la exploatarea gazelor din Marea Neagră, Demetrescu a notat că, având în vedere că gazul este considerat combustibilul de tranziţie de la starea actuală de mix energetic către energia în totalitate verde - cum propune Green-Deal-ul pentru 2050 -, ori proiectele demarează în perioada următoare, ori nu se vor mai face deloc.

Specialistul a explicat: "Cred că după anul 2050, preţul la care va putea fi valorificat acest gaz va scădea şi, atunci, oportunitatea investiţională nu va mai prezenta atractivitate şi, ca atare, investiţia va fi abandonată. Oportunităţile nu vin şi aşteaptă pe un peron până când ne hotărâm noi să le valorificăm, ci oportunităţile sunt trenul care trece prin gară şi dacă nu ne urcăm în acel tren el pleacă, cu noi sau fără noi. Depinde de noi să ne urcăm în acel tren al oportunităţii". În ceea ce priveşte investiţiile în noi capacităţi de generare, Demetrescu a punctat că acestea "ar trebui privite cu o lupă uriaşă", pentru că, în afară de centrala nouă de la Iernut a Romgaz, alte investiţii noi nu au apărut. Totodată, a spus Demetrescu, la Elcen nu se face nimic, companie care este "motorul energetic pentru energie electrică şi termică al Capitalei". "Şi în alte zone unde avem încă această portiţă de a implementa centrale electrice de cogenerare de înaltă eficienţă vedem că investiţiile stau pe loc. Accesul la formule de acorduri pe termen lung de furnizare pe energie (...) constituie garanţii suficiente pentru finanţatorii unor astfel de proiecte care cred că vor dezlega accesul către proiecte", a mai adăugat specialistul. De asemenea, a spus Ovidiu Demetrescu, sistemul energetic românesc are nevoie de soluţii tehnologice în condiţiile în care veriga lipsă din sistemul nostru este piesa de stocaj.

"Proiectul Tarniţa nu era o soluţie ideală de stocaj, dar era o soluţie bună, ar putea asigura rezilienţa sectorului energetic şi o funcţionare corectă astfel încât un grup de la Turceni să poată funcţiona în bandă şi când nu ai cerere să poti stoca energia, ca apoi să poţi, pe vârful de sarcină, să dai energia înapoi în sistem", a mai arătat Ovidiu Demetrescu.

Domnia sa a adăugat: "Un aspect legat de activitatea cărbunarilor şi a Complexului Energetic Oltenia (CEO) este faptul că au evoluat tehnologiile, a fost un proiect GETICA pentru captarea şi stocarea emisiilor de CO2, acum există niste discuţii pornite iarăşi pentru partea de captare de CO2. Asta ar rezolva o bună parte din problema de cost a CEO, care e o piesă de rezistenţă în sistemul energetic al României. (...) Una din oportunităţi este scăderea preţurilor la certificatele de emisii de CO2".

Prezent şi el la videoconferinţă, Daniel Burlan, directorul CE Oltenia, întrebat dacă ia în considerare să achiziţioneze acum certificatele obligatorii de emisii de CO2 când preţul este foarte jos din cauza pandemiei de Covid-19, a spus că, în prezent, sunt bani - împrumut de la Ministerul Finanţelor - doar pentru achiziţia certificatelor pe 2019 şi că CEO funcţionează în prezent la circa 600 MW ceea ce nu poate asigura companiei resurse să cumpere acum certificatele pe anul ăsta.

Romania a devenit importator net de energie electrică pentru prima dată în istoria sa în trimestrul patru din anul trecut şi a continuat să fie importator net în trimestrul întâi în condiţiile unui preţ ridicat al certificatelor de CO2, care au făcut mai rentabile importurile.

În acest context, Ovidiu Demetrescu a conchis: "Acest lucru pune în pericol securitatea energetică a României. (...) Cred că ar trebui să gândim un sistem de pornire şi de acces al producătorilor locali de energie în sistem comparativ cu importurile de energie. Dacă nu gândim cumva în acest sens o să constatăm că devenim iarăşi o piaţă de desfacere, care e minunată atâta vreme cât cei care produc (de la care importăm - n.r.) au excedent. Am văzut ce s-a întâmplat la începuturile crizei actuale, când Germania a spus că nu mai iese niciun ventilator din ţară, tot ce se produce rămâne pentru folosinţa nemţilor. Ce se întâmpla dacă aveam o criză energetic: nu ne mai puteam baza pe acel import de 1.600 de MW şi atunci trebuia să avem capacitate locală, pe care o distrugem sau o erodăm trimiţând acasă 13.000 de oameni (angajaţii CEO - n.r.), în şomaj tehnic, prin rotaţie, şi indisponibilând nişte grupuri. Cred că e vremea să luăm nişte decizii înţelepte şi bine calculate astfel încât să permitem sectorului energetic să facă investiţiile necesare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb