Washingtonul actualizează alerta globală antiteroristă, indică ISIS în Europa

Adina Lateş
Internaţional / 4 martie 2016

Statele Unite au adus la zi, joi, alerta lor globală împotriva terorismului, atrăgând atenţia asupra ameninţării teroriste din partea grupării Statul Islamic (ISIS) în Europa, unde 75 de proiecte contra Occidentului ar fi fost dejucate, informează AFP, potrivit Agerpres.

Periodic, Departamentul de Stat actualizează nota lor de "avertizare la nivel mondial" legată de riscurile unor atacuri "teroriste" la care se expun cetăţenii americani şi interesele lor în întreaga lume.

Ultimul document fusese publicat din 29 iulie 2015, dar diplomaţia de la Washington a emis pe 23 noiembrie o notă excepţională cu privire la ameninţările cu care se confruntau turiştii americani, din cauza înmulţirii la acea dată a atentatelor jihadiste, cum au fost cele comise pe 13 noiembrie la Paris şi Saint Denis.

"Informaţii actuale lasă să se creadă că ISIS, Al Qaida, Boko Haram, (miliţiile) shebab şi alte grupuri teroriste continuă să pregătească atentate teroriste în multiple regiuni", potrivit Departamentul de Stat.

Prin urmare, ministerul îi îndeamnă pe cetăţenii americani să dea dovadă de "cea mai mare vigilenţă", în special în faţa "riscurilor de răpire şi luare de ostatici", precum şi de "crime".

Diplomaţia americană a subliniat, de asemenea, că în cursul ultimelor luni "atacuri majore ale extremiştilor au avut loc în Tunisia, Franţa, Nigeria, Belgia, Turcia, Egipt şi în Mali".

Nota ministerului detaliază ameninţările regiune cu regiune, din Europa până în Asia-Pacific, cu un accent deosebit pe Vechiul continent unde "informaţii credibile arată că grupări teroriste ca ISIS, AL Qaida şi organizaţii afiliate lor continuă să pregătească atacuri în viitorul apropiat".

"Toate ţările europene rămân vulnerabile în faţa atacurilor organizaţiilor teroriste internaţionale", a atras atenţia Departamentul de Stat.

Printre acestea, SI reprezintă riscul cel mai ridicat. Washingtonul conduce din 2014 o coaliţie militară internaţională pentru a eradica gruparea din Siria şi Irak.

"SI a atins însă un nivel de teroare fără precedent pentru a pregăti atacuri împotriva Statelor Unite şi aliaţilor acestora", a avertizat într-un comunicat separat preşedintele Comisiei pentru securitate internă din Camera Reprezentanţilor, Michael McCaul.

Potrivit congresmanului, în ultimele zile au fost dejucate "75 de comploturi contra ţărilor occidentale", iar "Statele Unite sunt de departe principala ţintă a acestei grupări".

Michael McCaul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu celulele şi "lupii singuratici" din Statele Unite "inspirate" de "jihadul" propovăduit de SI şi care trec la acţiune, cum s-a întâmplat pe 2 decembrie la San Bernardino (California).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb