11 ZILE CONSECUTIVE DE AVANS Cotaţia nichelului, la nivelul maxim al ultimelor 14 luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 15 aprilie 2014

Cotaţia nichelului, la nivelul maxim al ultimelor 14 luni

Preţul futures al nichelului a crescut ieri, pentru a 11-a zi la rând, pe piaţa londoneză, ajungând la cel mai ridicat nivel din februarie 2013, din cauza temerilor legate de efectele interdicţiei impuse de Indonezia pe exporturile de minereuri. În opinia specialiştilor, aceste interdicţii vor limita livările globale de profil, în condiţiile în care escaladează tensiunile dintre Ucraina şi Rusia.

Totdată, banca americană de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. a estimat că avansul preţului nichelului, care este de 28% până în prezent, va continua.

"Am estimat creşterea preţului nichelului încă de la începutul anului, însă acesta a urcat mult mai rapid decât preconizam în scenariul nostru de bază", a declarat Jeff Currie, analist la "Goldman Sachs", adăugând: "Creşterea cotaţiei metalului reflectă, în cea mai mare parte, interdicţia pe exporturile indoneziene şi temerile legate de un potenţial impact al eventualelor sancţiuni pe exporturile ruseşti de materii prime".

Preţul nichelului cu livrare la trei luni a urcat cu 2,6% ieri, la London Metal Exchange (LME), la ora locală 12.53, ajungând la 17.850 dolari tona. Anterior, cotaţia atinsese 17.917 dolari/ tonă, cel mai ridicat nivel din 19 februarie 2013. Preţul metalului de bază a crescut 11 sesiuni bursiere consecutive, acesta fiind cel mai lung interval de avans din octombrie 2010.

Stocurile de nichel monitorizate de LME au sporit cu 1,1%, la 279.966 tone, conform datelor de ieri ale pieţei londoneze. Vineri, stocurile erau în scădere şi atingeau 276.936 tone, cel mai redus nivel din 19 martie.

Ieri, comenzile de scoatere a nichelului din depozitele LME au scăzut cu 0,6%, la 133.170 tone.

În decembrie anul trecut, guvernul indonezian a anunţat că va interzice toate exporturile de minereuri, începând din 2014. Conform prevederilor în materie, companiile miniere din ţară au mai putut livra minereuri în exterior numai până la data de 12 ianuarie 2014. Sunt exceptate de la aceste norme societăţile care operează sau planifică deschiderea de topitorii.

Măsura este parte a unei strategii mai ample a ţării asiatice privind creşterea veniturilor bugetare. Autorităţile de la Jakarta urmăresc să transforme Indonezia dintr-un exportator de materii prime într-un producător de bunuri cu valoare ridicată.

Indonezia este cel mai mare producător mondial de minereu de nichel. Ţara exportă minereu în China pentru fabricarea fontei cu nichel, alternativă la nichelul rafinat.

Indonezia realizează 18-20% din producţia mondială de nichel, conform estimărilor "Goldman Sachs".

"Citigroup" Inc. estimează că preţul nichelului va fi de 21.500 dolari tona în 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb