120 milioane de euro din redevenţele miniere şi petroliere pot fi dirijate către explorări geologice

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 august 2009

Circa 30% din redevenţele miniere şi petroliere încasate, anual, de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) ar putea fi dirijate către lucrări de explorare geologică, potrivit unei propuneri a ANRM ce va fi înaintată Guvernului în 2 septembrie. Preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu, a declarat, citat de NewsIn: "Analizăm posibilitatea ca o parte din redevenţele miniere şi petroliere colectate să fie dirijate către lucrări de explorare geologică. Această măsură este absolut necesară, deoarece ar asigura, în viitorul apropiat, resursele necesare acoperirii consumului intern". În prezent, aceste redevenţe merg către bugetul de stat.

Domnia sa a subliniat: "Aceasta este o măsură anticriză, care poate salva şi relansa firmele care activează în domeniul explorării şi exploatării resurselor minerale şi hidrocarburilor, considerate de importanţă strategică pentru România. Propunerea ANRM, care va fi înaintată în şedinţa de Guvern din 2 septembrie, este ca o treime din sumele pe care le colectează, respectiv circa 120 milioane de euro, să fie direcţionate către acest domeniu". Măsura ar urma să devină aplicabilă de la 1 ianuarie 2010.

Banii vor fi gestionaţi de ANRM, iar direcţionarea lor se va face în raport cu strategia şi politicile pe termen mediu elaborate la nivelul Ministerului Economiei. Aceste sume vor fi atribuite prin licitaţii publice, a mai menţionat Gelu Mărăcineanu.

ANRM a încasat, în primul semestru din 2009, redevenţe miniere şi petroliere şi taxe pe activitatea minieră de 539 milioane de lei, în scădere cu 14% faţă de primele şase luni din 2008, pe fondul crizei economice. Preşedintele ANRM estimează că încasările la nivelul acestui an vor depăşi cu circa 7% încasările la nivelul lui 2008, prin aplicarea noului sistem de calcul al redevenţelor, intrat în vigoare la 13 iulie 2009 (Legea 262/2009).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb