13.500 de disponibilizaţi la "Alcoa"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 ianuarie 2009

În prezent, cotaţia aluminiului depăşeşte 1600 de dolari tona la London Metal Exchange.

În prezent, cotaţia aluminiului depăşeşte 1600 de dolari tona la London Metal Exchange.

"Alcoa" Inc., cel mai mare producător mondial de aluminiu, anunţă cea de-a treia reducere majoră de producţie din ultimele luni, respectiv disponibilizarea a 13.500 de salariaţi la nivel global, ca urmare a slăbirii cererii pentru acest metal utilizat în industria auto şi a aparaturii electrocasnice. Disponibilizările privesc 13% din personalul "Alcoa".

"Alcoa" îşi reduce producţia cu 135.000 de tone metrice, ceea ce face ca totalul diminuărilor să fie de 750.000 de tone, adică 18% din capacitatea societăţii.

Directorul executiv al companiei americane, Klaus Kleinfeld, a declarat: "Nu confruntăm cu o situaţie extraordinară, care implică viteză şi hotărâre în vederea redresării".

Cheltuielile de capital ale societăţii vor fi reduse la jumătate şi vor însuma 1,8 miliarde de dolari anul acesta. Compania va contabiliza cos­turi de restructurare de până 950 de milioane de dolari în ultimul trimes­tru din 2008. În 2009, "Alcoa" nu va face angajări şi va îngheţa salariile.

"Alcoa" şi rivalii săi - printre care "Rio Tinto Group" şi "Century Aluminum" Co., încearcă să-şi diminueze costurile, în condiţiile în care recesiunea globală reduce cererea pentru aluminiu. Preţul metalului a scăzut cu 36% anul trecut, întrucât stocurile au crescut de mai bine de două ori, până la nivelul maxim al ultimilor 14 ani.

"Alcoa" mai urmăreşte să câştige aproximativ 100 de milioane de dolari din vânzarea de active de pe segmentul downstream, care nu intră în obiectul principal de activitate. Este vorba despre divizii care produc foiţe de aluminiu, roţi pentru autoturisme şi sisteme electronice.

În luna noiembrie, "Alcoa" anunţa că îşi va reduce producţia cu 350.000 de tone metrice, din cauza declinului "fără precedent" al preţurilor. La acel moment, compania estima că cererea de aluminiu din America de Nord va scădea cu aproape 10%.

Compania îşi va face publice rezutatele financiare aferente ultimului trimestru din 2008 la data de 12 ianuarie. În ultimele trei luni din 2007, "Alcoa" a înregistrat un profit de 632 milioane de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb