2005 - un an bun pentru piaţa fuziunilor şi achiziţiilor, dar şi pentru firmele de consultanţă

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Consultanţă / 8 februarie 2005

Valoarea tranzacţiilor anunţate în primele cinci săptămîni ale acestui an a crescut cu 32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

"Goldman Sachs Group", "Merrill Lynch" şi UBS ocupă primele trei poziţii în clasamentul companiilor de consultanţă în domeniu

De la începutul anului, au fost anunţate fuziuni şi achiziţii în valoare de circa 150 de miliarde de dolari, sumă cu 32% mai mare decît cea realizată, prin astfel de tranzacţii, în primele cinci săptămîni ale anului trecut, potrivit datelor Bloomberg. Este vorba, în primul rînd, de achiziţia AT&T de către "SBC Communications", "Gillette" de către "Procter & Gamble" şi "Travelers Life & Annuity" de către "MetLife". Astfel, 2005 este primul an după 2000 în care au fost anunţate, în ianuarie, tranzacţii de peste 10 miliarde de dolari.

"Felul în care a început 2005 arată că am putea atinge rapid vîrful la care am ajuns, în domeniu, în 1999 şi 2000", consideră Scott Bok, preşedinte al "Greenhill & Co." din New York, companie de consultanţă în domeniul fuziunilor. În opinia sa, marile achiziţii anunţate recent vor declanşa o reacţie în lanţ.

Un astfel de început arată că 2005 va fi un an bun şi pentru societăţile de consultanţă. Achiziţiile mai sus menţionate ar putea aduce companiilor de profil 165 de milioane de dolari, dacă se iau în considerare taxele percepute şi aduse la cunoştinţa publicului în cazul unor tranzacţii similare.

În ceea ce priveşte clasamentul companiilor de consultanţă în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, de remarcat că "Merrill Lynch & Co." SUA şi UBS Elveţia au înregistrat mişcări semnificative. UBS urcă pe locul al treilea, iar "Merrill Lynch" - pe al doilea, după eternul lider "Goldman Sachs Group" SUA. "Merrill Lynch" ocupă această poziţie pentru prima oară după 2001, în vreme ce UBS, cea mai mare bancă din Europa, nu a fost inclusă niciodată în primele trei poziţii din clasamentul menţionat. Anul trecut, "Merrill" ocupa locul al şaselea, iar UBS - al nouălea. "Merrill Lynch" a acordat consultanţă firmei "Procter & Gamble" în tranzacţia cu "Gillette", în vreme ce UBS a ajutat "Goldman Sachs" în acordarea acestor servicii firmei "Gillette". De menţionat că "Citigroup", cel mai mare grup financiar din SUA, a căzut pe locul al zecelea de pe locul al treilea în 2004.

Ce tranzacţii ar putea urma?

Achiziţia AT&T de către "SBC Communications", în valoare de 16 miliarde de dolari, ar putea determina "Qwest Communications International" să ia în calcul fuziunea cu MCI, tranzacţie care ar putea valora aproximativ 6,3 milioane de dolari, spun surse apropiate companiilor. Pe de altă parte, firme producătoare de bunuri de larg consum, precum "Unilever" sau "Colgate-Palmolive", ar putea să înceapă să-şi caute parteneri de fuziune, după modelul "Procter & Gamble" - "Gillette", o afacere de 57 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb