2010 - AN EXCEPŢIONAL PENTRU BURSA DIN VARŞOVIA Listările duble la Varşovia şi Sibiu, pe agenda bursei poloneze

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 ianuarie 2011

Ludwik Sobolewski, preşedintele Bursei din Varşovia.

Ludwik Sobolewski, preşedintele Bursei din Varşovia.

Lucrăm îndeaproape cu Sibex la stabilirea posibilităţii unor listări duble la Varşovia şi Sibiu, ne-a spus Ludwik Sobolewski, preşedintele Bursei din Varşovia, în cadrul unui interviu. Domnia sa ne-a dezvăluit de ce 2010 a fost un an excepţional pentru operatorul polonez şi ce planuri are pentru 2011.

Warsaw Stock Exchange a desfăşurat o ofertă publică iniţială în noiembrie 2010 şi s-a listat pe propria piaţă. Oferta Bursei de Valori din Varşovia a fost subscrisă de peste 323.000 investitori de retail, iar cererea de acţiuni oferite instituţionalilor au fost depăşită de pes-te 25 ori. Astfel, Bursa a atras 1,2 miliarde zloţi polonezi (304 milioane euro) în cadrul ofertei, iar valoarea de piaţă a WSE calculată la preţul final pentru segmentul investitorilor instituţionali se ridică la 1,9 miliarde zloţi (486 milioa-ne euro).

La finalul lunii noiembrie 2010, capitalizarea WSE era de 132,35 miliarde euro. Piaţa principală număra 400 de companii la finalul anului trecut, dintre care 26 străine.

Interviu cu Ludwik Sobolewski, preşedintele Bursei din Varşovia

Reporter: Cum aţi caracteriza anul 2010 pentru Bursa din Varşovia?

Ludwik Sobolewski: A fost un an excepţional. Am încheiat câteva proiecte ambiţioase, precum relansarea short-selling-ului, introducerea ETF, lansarea pieţei de energie şi demararea unui parteneriat strategic cu NYSE-Euronext.

Dacă ar fi să numesc cel mai important eveniment, acesta ar fi oferta publică iniţială a Warsaw Stock Exchange, care ne-a adus un plus de vizibilitate şi ne-a poziţionat compania pe radarele investitorilor globali.

Reporter: Care sunt schimbările pe care le-a adus listarea în activitatea bursei?

Ludwik Sobolewski: A fi o companie trazacţionată public este o provocare ce necesită câteva adaptări ale activităţilor noastre zilnice pentru a primi noi investitori, precum şi noi obligaţii de raportare. Faptul că suntem listaţi pe una din pieţele noastre aduce un plan interesant şi unic relaţiei cu participanţii la piaţă.

Există câteva situaţii provocatoare când trebuie să ne îndeplinim cu acurateţe obligaţiile, atât ca operator de piaţă, cât şi ca societate listată public. Astfel, trebuie să ne privim identitatea dintr-o nouă perspectivă. Pe termen lung, totuşi, listarea ne permite să ne urmărim strategia cu şi mai multă încredere decât înainte.

Reporter: Care sunt aşteptările dumneavoatră, în anii viitori, de la parteneriatul semnat cu NYSE Euronext?

Ludwik Sobolewski: Suntem la începutul acestui parteneriat. Cooperarea noastră se va extinde mai mult decât simpla implementare a platformei NYSE Universal Trading la Bursa din Varşovia. Cercetăm şi cons-truim aria de proiecte ce vor fi implementate în cadrul parteneriatului nostru în lunile şi anii viitori.

Reporter: Care sunt ambiţiile WSE pentru 2011?

Ludwik Sobolewski: Vom continua să ne întărim pieţele şi să extindem oferta de produse. Există un potenţial extraordinar, de exemplu pe piaţa ETF (Exchange Traded Funds), lansată în 2010. Short-selling-ul, relansat la mijlocul lui 2010, aduce viteză în dezvoltarea pieţei derivatelor. Mă aştept ca 2011 să fie un an de succes în ceea ce priveşte listările noi atât pe piaţa principală a WSE, cât şi pe platforma NewConnect (n.r. platformă alternativă pentru start-up-uri), în special în ceea ce priveşte companiile străine, care vor fi din nou în lumina reflectoarelor la bursa poloneză.

Reporter: Plănuiţi să mai faceţi achiziţii anul viitor?

Ludwik Sobolewski: Strategia noastră este să construim un centru financiar regional în Varşovia. Achiziţiile nu sunt modalitatea noas-tră preferată să ne atingem scopul. Sporirea capacităţii să atragem emitenţi regionali, intermediari şi invetitori globali nu depinde de achiziţii, fapt demonstrat de ultimii ani.

Reporter: Vă aşteptaţi la listări duble cu Bursa din Sibiu în 2011?

Ludwik Sobolewski: Lucrăm îndeaproape cu Sibex la stabilirea posibilităţii unor listări duble la Varşovia şi Sibiu. Totuşi, este devreme să vorbim de companii concrete.

"Listarea ne-a plasat pe radarele investitorilor globali".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb