29 MAI - ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII DIGESTIVE WGO cu susţinerea Danone explică Sindromul Intestinului Iritabil

Monica Măgureanu
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 29 mai 2009

Prof.Dr. Mircea Diculescu, director al Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni împreună cu Dr. Bogdan Ioachim, Director de Comunicare, Nutriţie şi Ştiinţă DANONE România ne recomandă consumul de iaurturi pentru sănătatea digestivă.

Prof.Dr. Mircea Diculescu, director al Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni împreună cu Dr. Bogdan Ioachim, Director de Comunicare, Nutriţie şi Ştiinţă DANONE România ne recomandă consumul de iaurturi pentru sănătatea digestivă.

SII afectează 11% din populaţia lumii şi până la 10% din populaţia României

Organizaţia Mondială de Gastroenterologie - World Gastroenterology Organization (WGO), sărbătoreşte anual, în data de 29 mai, Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive, iniţiind diverse campanii cu scopul de a îmbunătăţi nivelul de sănătate al populaţiei prin intermediul societăţilor naţionale afiliate şi a celor 50.000 de membri.

Parteneriatul început în anul 2008 dintre WGO, şi "Danone", s-a concentrat pe alimentaţia optimă pentru sănătate şi pentru ameliorarea tulburărilor digestive. Anul acesta, în centrul atenţiei va fi Sindromul Intestinului Iritabil (SII) care afectează 11% din populaţia lumii şi până la 10% din populaţia României.

Pe lângă afectarea calităţii vieţii, SII are impact asupra sistemului sanitar în ceea ce priveşte costurile medicale şi în utilizarea resurselor. 25% dintre pacienţii care se prezintă la specialiştii gastroenterologi, sunt pacienţi cu SII. Investigaţiile pentru excluderea suspiciunii altor boli organice sunt costisitoare, iar tratamentul este de lungă durată.

Misiunea WGO este de a explica diferite afecţiuni digestive şi de a ajuta profesioniştii din domeniul sanitar prin furnizarea de date şi instrumente necesare diagnosticării şi tratării.

Prof.Dr. Mircea Diculescu, director al Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni, a declarat, ieri într-o conferinţă de presă: "Sindromul Intestinului Iritabil este dificil de diagnosticat, deoarece nu există cauze organice clare. SII este definit ca o afecţiune digestivă funcţională şi episodică, care se caracterizează prin diverse simptome: dureri abdominale, balonare sau tulburări ale tranzitului digestiv (constipaţie şi/sau diaree)."

În ultimii 50 de ani frecvenţa SII a crescut, mai ales în ţările în care dieta zilnică se bazează pe mâncăruri procesate. SII se întâlneşte de 2-3 ori mai des la femei decât la bărbaţi şi se manifestă predominant la vârste cuprinse între 20 şi 40 ani.

Domnul Profesor Dr. Mircea Diculescu a explicat că factorii care favorizează apariţia SII pot fi: o alimentaţie dezechilibrată, stresul cotidian, călătorii, stil de viaţă nesănătos (de exemplu: fumatul, consumul excesiv de alcool sau activitate fizică redusă). "Într-o lume în care poluarea se manifestă în ceea ce respirăm şi ingerăm, să încercăm să ne întoarcem la alimentele cu tradiţie: fructele şi legumele proaspete, iaurturi sau pâine neagră", a spus domnul profesor.

Oamenii nu sunt conştienţi că tulburările digestive pot fi tratate

În contextul general al disconfortului digestiv (deoarece SII reprezintă un disconfort digestiv sever apărut periodic şi cu o anumită durată) compania "Danone" a condus o anchetă ce a evaluat frecvenţa şi intensitatea tulburărilor digestive şi a obiceiurilor alimentare în 15 ţări, pe un eşantion format din 9700 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, majoritatea femei. Ancheta ilustrează frecvenţa mare a disconfortului digestiv în multe ţări şi faptul că acesta afectează 50% dintre persoanele chestionate şi totodată a arătat că există sute de milioane de oameni care suferă, fără a merge la doctor şi fără a fi conştienţi că aceste tulburări pot fi tratate.

În România, dintre persoanele chestionate, 71,1% se plâng de balonare, 37,9% de constipaţie, iar 22,3% de flatulenţă. Cauzele apariţiei balonării, una dintre manifestările curente ale disconfortului digestiv, sunt: obiceiuri alimentare nesănătoase 36,8%, ingerarea prea rapidă a mâncării 49,3 % şi stresul 34%.

Ancheta a cercetat şi situaţiile în care apar aceste simptome: 87,5% dintre respondenţi au declarat că simptomele apar în general după masă, în cazul a 26,7% dintre ei ori de câte ori sunt stresaţi, iar 29,5% dintre aceştia au declarat că simptomele apar după weekend, ca rezultat al meselor copioase.

S-a dovedit faptul că, pe termen lung, disconfortul digestiv influenţează negativ calitatea vieţii. Astfel, 67,7% dintre cei chestionaţi au declarat că se simt inconfortabil, 23,3% sunt într-o stare de nervozitate, iar 16,3% nu se simt bine în propriile haine. 27,1% dintre respondenţi se simt obosiţi, iar 23,3% se simt graşi.

Desi SII are un potenţial evolutiv limitat, este de multe ori mai supărător decât alte maladii cronice, deoarece viaţa profesională, şcoala, timpul liber, viaţa socială şi cea personală sunt afectate, iar productivitatea la locul de muncă poate fi redusă cu circa 30% (1,5 zile lucrătoare pierdute pe săptămână).

Prezent la conferinţă, domnul Dr. Bogdan Ioachim, Director de Comunicare, Nutriţie şi Ştiinţă DANONE România, a declarat: "Parteneriatul companiei Danone cu WGO confirmă implicarea noastră în promovarea sănătăţii şi colaborarea pe care o avem cu experţii din domeniu. O alimentaţie dezechilibrată poate cauza multe tulburări digestive. De aceea recomandările WGO pentru îmbunătăţirea sănătăţii digestive includ şi consumul de probiotice cu beneficii dovedite în cadrul unui stil de viaţă activ şi a unei alimentaţii echilibrate şi diversificate"

Activia - iaurtul probiotic care îmbunătăţeşte confortul digestiv

80% dintre problemele digestive pot fi evitate printr-o hrană sănătoasă şi echilibrată nutriţional, incluzând alimente care conţin probiotice. S-a demonstrat clinic că probioticele (de exemplu culturile de bifidus) aduc beneficii sistemului digestiv şi sănătăţii în general. WHO (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi FAO (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură) definesc probioticele ca find: "microorganisme vii care, administrate regulat în cantităţi suficiente, pot aduce beneficii pentru sănătatea consumatorului".

Danone România oferă gama de iaurturi Activia, pentru reglarea tranzitului intestinal şi imbunătăţirea confortului digestiv. În anul 2008, s-au vândut, în total, în lume 1.137.692 tone de Activia. În fiecare zi, se vând 3.117 tone de Activia, adică 25.000.000 de pahare de iaurt.

Probioticele se găsesc în principal în iaurt. Spre deosebire de un iaurt obişnuit, Activia ajută la reglarea tranzitului intestinal lent, deoarece conţine în plus tulpina probiotică de bifidobacterium - Bifidus ActiRegularis. Numai acesta trece de bariera acidă din stomac în cantitate suficientă pentru a stimula flora intestinală, motilitatea intestinului şi a îmbunătăţi astfel tranzitul intestinal lent, reducând şi senzaţiile de disconfort. O singură porţie de Activia aduce mai mult de 5 miliarde de bacterii probiotice Bifidus Actiregularis.

Bifidus ActiRegularis este o tulpină probiotică de bifidobacterium, care a fost special selectată de către Centrul Internaţional de Cercetări "Daniel Carasso" al Grupului DANONE. De-a lungul timpului, în numeroase ţări au fost realizate studii clinice şi studii de consum pentru a demonstra eficienţa iaurtului Activia în reglarea tranzitului intestinal lent. Unul dintre acestea este Studiul Observaţional Activia, realizat în 2008 cu sprijinul Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, în cadrul căruia au fost urmărite efectele consumului regulat de Activia în promovarea confortului digestiv. Studiul s-a desfăşurat în şase mari oraşe din România, şi conform rezultatelor, 89% dintre respondenţi s-au declarat convinşi de beneficiile Activia, iar 95% au declarat că Activia le-a îmbunătăţit confortul digestiv.

Activia se adresează în special femeilor preocupate de stil de viaţă sănătos, interesate de produse cu beneficii funcţionale şi de îmbunătăţirea confortului digestiv, consumat în cadrul unei diete echilibrate.

Disconfortul digestiv este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în lume. WGO recomandă pentru menţinerea sănătăţii digestive respectarea a 10 sfaturi privind alimentaţia şi efectuarea unui test simplu. Cu ajutorul acestuia, putem evalua starea noastră de sănătate digestivă şi afla care sunt punctele slabe în stilul nostru alimentar şi de viaţă.

Anul acesta, cu suportul Danone, WGO a creat un ghid de evaluare şi tratament, o sinteză a tuturor studiilor clinice efectuate privind SII şi un chestionar pentru a ajuta medicii în diagnosticarea acestui sindrom. Chestionarul se va afla în sălile de aşteptare la medicul de familie, dar poate fi consultat şi pe site-ul activia.ro.

World Gastroenterology Organization (WGO) - Organizaţia Mondială de Gastroenterologie creată în 1958, este o federaţie de societăţi naţionale şi asociaţii regionale de gastroenterologie. WGO oferă cursuri independente, accesibile şi de înaltă calitate pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii şi publicul general pentru a conştientiza răspândirea afecţiunilor digestive la nivel global şi tratamentele optime pentru acestea. În plus, WGO informează cu privire la impactul afecţiunilor digestive prin publicarea de ghiduri practice pe tema sănătăţii digestive şi a modului în care aceasta poate fi menţinută.

Compania DANONE PDPA România face parte din Grupul DANONE, prezent în 120 de ţări, unul dintre liderii mondiali din industria alimentară, deţinând locul 1 în lume în fabricaţia de produse lactate proaspete şi locul 2 în lume în domeniul apelor minerale îmbuteliate si a alimentatiei pentru bebelusi. Grupul DANONE a înregistrat în 2008 vânzări de peste 15,22 miliarde EURO. Anul acesta, marca Danone împlineşte 90 de ani de existenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb