33% din numărul total al primarilor din ţară au schimbat, în ultimul an, partidul

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 5 ianuarie 2007

Adrian Moraru

Adrian Moraru

Aproximativ o treime din numărul total al primarilor din ţară au schimbat, în ultimul an, partidul cu care au candidat la ultimele alegeri locale, relevă un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP), dat ieri publicităţii. Conform acestuia, procesul migraţiei aleşilor locali a fost accelerat de adoptarea, în vara anului trecut, a modificărilor la Legea statutului aleşilor locali. Potrivit studiului IPP, în perioada iunie 2004-decembrie 2005, doar 12% din numărul primarilor aleşi au trecut la alte partide de la cel pe ale cărui liste au candidat, în timp ce în 2006 primarii migratori au reprezentat 27%. "Cifra de 37% de primari mi­g­raţi în cursul perioadei 2000-2003 avea mari şanse să fie atinsă şi chiar depăşită în cursul actualului mandat, dacă nu ar fi fost introdusă noua legis­laţie", susţin autorii studiului, coordonaţi de Adrian Moraru.

Ei au opinat că modificările legislative adoptate în 2006 vor stopa într-o oarecare măsură migraţia, devenită mai sofisticată şi mai periculoasă.

"Cursa liderilor partidelor pentru atragerea altor primari în partidele lor continuă, în pofida declaraţiilor publice de condamnare a unor asemenea practici. Preşedinţii şi liderii partidelor politice întreţin acest fenomen, din calcule politicianiste mărunte, contribuind la perpetuarea unei specii de politician ignorant faţă de valorile politice pe care le afirmă", menţionează sursa citată de Rompres. Conform acesteia, toate formaţiunile politice, inclusiv iniţiatorii modificărilor legislative, Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Democrat (PD), au profitat de avantajele migraţiei politice a aleşilor locali atrăgând, în ultimele zile înaintea intrării în vigoare a prevederilor legislative, un număr semnificativ de primari şi consilieri.

Studiul IPP relevă că, în primul an după alegeri, PD a atras 99 de primari, iar în al doilea a acceptat înscrierea unui număr de 331 de primari. PD are astăzi 786 de primari, mai puţin de jumătate dintre aceştia fiind aleşi în 2004 pe lis­tele democraţilor.

"Pe de altă parte, IPP atrage atenţia că, potrivit legislaţiei anti-migraţie, în cazul în care un primar este exclus din partid îşi pierde automat mandatul obţinut la alegeri, exprimându-şi îngrijorarea faţă de abuzurile pe care unele partide, în special PNL, le fac asupra unor consilieri locali sau judeţeni care, la cel mai mic semn de critică faţă de conducerea partidului, sunt excluşi din partid".

Legea 249/2006 a intrat în vigoare la mijlocul anului tre­cut, în 45 de zile de la pu­blicarea legii, respectiv până la data de 11 august 2006, aleşii locali fiind obligaţi, sub sancţiunea încetării mandatului, să-şi declare apartenenţa politică, prin declaraţie scrisă, pe propria răspundere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb