Noua echipă managerială de la "Gabriel Resources Ltd." şi "Roşia Montana Gold Corporation" SA a prezentat o nouă abordare pentru exploatarea zonei miniere de la Roşia Montana, deşi reprezentanţii companiei nu au oferit nici un fel de soluţii privind protecţia siturilor arheologice şi a monumentelor istorice de suprafaţă. În plus, oficialii nu au făcut precizări privind impactul ecologic, economic şi social din zonă, după închiderea exploatării pentru a demonstra că proiectul este sustenabil.
În linii mari, noul preşedinte executiv pentru ambele companii, Alan Hill, a declarat că proiec-tul "Roşia Montana" este conceput astfel încît să sprijine revitalizarea economiei regiunii, prin asigurarea unei dezvoltări la nivel local, regional şi naţional, prin crearea de locuri de muncă şi prin venituri generate de taxe şi impozite în sectorul privat.
Compania canadiană estimează că exploatarea minieră a zonei va aduce, prin taxe şi impozite directe, peste 500 milioane dolari. De asemenea, beneficiile totale se vor ridica, pe toată perioada proiectului, de 1,6 miliarde dolari.
Pe de altă parte, noul grup de conducere a companiilor a pus efectele grave ale poluării din zonă pe seama exploatării neprofesionale a perimetrului în vremea comunistă. Referitor la această problemă, Alan Hill a exemplificat cu prezenţa în cursurile de ape din zonă a unor metale grele cu concentraţii ce depaşesc semnificativ limitele legale, respectiv zinc - de peste 110 ori, fier - de 64 ori şi arsen - de 3,4 ori.
Revitalizarea ecologică a zonei poate fi făcută numai printr-o exploatare minieră în care să fie utilizate cele mai noi tehnologii în domeniu, cu grad foarte scăzut sau chiar inexistent de poluare, a precizat preşedintele "Gabriel Resources Ltd.". Conform datelor furnizate de reprezentanţii companiei, proiectul va avea efecte revigorante şi pe plan social, prin crearea a 1.200 de locuri de muncă în faza de construcţie şi a altor 500 în faza de exploatare. De asemenea, compania canadiană prevede că pentru fiecare loc de muncă creat direct în acest proiect se creează alte zece în activităţi conexe.
În privinţa investiţiilor pe care acest proiect le presupune, Alan Hill a estimat că valoarea totală a acestora va depăşi 600 milioane dolari. Conform Memoriului Tehnic, înaintat de companie Guvernului român în decembrie 2004, faza de exploatare minieră va dura aproximativ 17 ani, fază care include 14 ani de extracţie şi trei ani de procesare a minereului. Nu este exclus, însă, ca durata de viaţă a minei să fie prelungită, în funcţie de descoperirea şi dovedirea a noi rezerve.
Referindu-se la problema decianurării, Alan Hill a declarat că vor fi respectate prevederile Codului Internaţional de Management al Cianurii, iar compania are în vedere, prin folosirea celor mai bune tehnologii existente, reducerea nivelului cianurii la 10 ppm (părţi de milion).
În altă ordine de idei, preşedintele "Gabriel Resources Ltd." şi-a manifestat dezacordul cu modul de acţiune a unor ONG-uri, care suţin că demararea unui asemenea proiect în zonă va afecta grav mediul înconjurător.