Un val de populism. Va trece

Reporteri - Florian Goldstein si Ancuta Stanciu
Ziarul BURSA #Politică / 4 iunie 2007

Un val de populism. Va trece

Dinu Patriciu a acordat ziarului "BURSA" un interviu, la sfârşitul săptămânii trecute.

Industriaş român remarcabil al ultimilor ani, Dinu Patriciu se confundă acum cu "Rompetrol", una dintre cele mai mari rafinării din ţară.

Dar, Patriciu este faimos şi pentru alte motive. Disputa sa cu preşedintele Traian Băsescu a concentrat atenţia presei, a publicului şi a politicienilor, sugerând că se află la originea războiului de doi ani dintre Preşedinţie şi Guvern şi conducând la suspendarea şi Referendumul de demitere a lui Traian Băsescu.

Din rândul declaraţiilor liderilor politici făcute după victoria lui Băsescu, a lipsit vocea lui Patriciu.

De aceea, i-am solicitat un interviu, pe care, cu amabilitate l-a acordat, în regim de exclusivitate, cititorilor ziarului "BURSA".

Dar,...întâlnirea cu o personalitate complexă, cum este Dinu Patriciu, este păcat să o iroseşti doar pe teme politice, mai ales că se petrec lucruri interesante în lumea petrolului românesc, dar şi pe la vecini. În plus, Patriciu deţine şi presă...Şi mai are şi opinii originale despre calea dezvoltării pieţei noastre de capital.

Întrucât Patriciu s-a lăsat exploatat, ne-a ieşit un "interviu-mamut", deosebit de interesant, pe care, din cauza dimensiunii nu îl putem publica, decât fascicular, în 3-4 episoade.

Astăzi, primul episod - "Politica".

Ce publicăm mâine, nu vă spunem. Cumpăraţi ziarul "BURSA" şi veţi vedea.

Florian Goldstein

(Interviu cu Dinu Patriciu)

Reporter: La o emisiune televizată, v-am văzut că aţi zâmbit satisfăcut de constatarea moderatorului atribuindu-vă succesul în disputa cu Băsescu, atunci când a fost suspendat...

Patriciu: Am zâmbit pentru că nu mă interesează fenomenul.

Reporter: Când cineva zice - "Domnule ai avut succes" şi râzi, înseamnă că ai o satisfacţie, confirmi.

Patriciu : Semnificaţia e tocmai pe dos. Râd pentru că nu mă interesează, mă lasă rece.

Opiniile mele asupra jocului politic sunt legate de idei care depăşesc nivelul disputei permanente între partidele politice.

Pe mine mă interesează trei lucruri majore pentru Româ­nia: stabilitate, profitabilitate a mediului de afaceri (stabilitatea fiind o premisă a profitabilităţii) şi redistribuţia socială a profitului în aşa fel încât să am o clasă de consumatori cât mai extinsă cu putinţă.

Dacă aceste lucruri se întâmplă pe cale naturală fără intervenţia politicului e cu atât mai bine; în rest nu mă interesează nimic altceva. În politică nu am ambiţii, dorinţe.

Respect oamenii, indivizii, dorinţa lor de autodepăşire, capacitatea lor de a se grupa, binele comunitar, respect tot ceea ce ne duce spre prosperitate, nu numai ca indivizi, ci şi ca şi comunitate. Dar limbajul epocii industriale nu mi-l mai însuşesc. Nu ştiu să definesc interesul naţional, decât ca suma aritmetică a intereselor individuale. Asta înseamnă de fapt, politica în sensul ei cel mai larg - armonizarea acestor interese.

Reporter: De ce se bucură Băsescu de popularitatea asta şi de ce, totuşi, l-aţi catalogat drept un om politic depăşit? Este şi el în aceeaşi situaţie cu noţiunea de popor, care este o noţiune depăşită în opinia dumneavoastră, dar care iată că are succes?

Patriciu: Uneori, temporal şi local, are succes noţiunea aceasta sau tipul de noţiuni pe care le vehiculează această filosofie a "statului-naţiune".

Reporter: Vreţi să spuneţi că e un accident succesul lui la referendum? Că nu e o necesitate?

Patriciu: E un accident care se petrece, cu aceeaşi intensitate şi trăire interioară efervescentă, şi în Polonia, Bulgaria. Este un efect a 17 ani de transformare care, în ochii unei mari părţi a populaţiei, nu a adus nimic.

Frustrarea se măsoară, evident, în neînţelegerea unui alt tip de redistribuţie socială. Neînţelegerea acumulării de capital, neînţelegerea faptului că în cele din urmă, capitalul, pe cale naturală, se redistribuie sau redistribuie prosperitatea asupra unei mase din ce în ce mai mari, dar procesul are un timp de desfăşurare şi trăim momentul unei reacţii anticapitaliste, canalizate de populismul demagogic în beneficiul propriu, fenomen care se întâmplă în toate ţările din est. Dar nu înseamnă că nu e trecător ca orice val.

Reporter: Dacă PNL rămâne la guvernare, care va mai fi rolul său pe scena politică, după viitoarele alegeri.

Patriciu: În acest moment PNL este erodat din cauza propriei neputinţe în a releva succesul guvernării. Este cea mai de succes guvernare, după 1990. Dacă o judeci în termenii reci ai cifrelor, vezi creşterea de PIB, stabilitatea economică, creşterea naturală a economiei private, înţelegi că este cel mai de succes guvern. Marea problemă este că actualul guvern, însă, nu a ştiut să îşi prezinte această împlinire.

De foarte multe ori cei care au succes, sunt victime pentru că această societate a noastră nu are încă dezvoltată unul dintre elementele esenţiale - mitologia succesului. Societatea noastră nu are organ să simtă succesul.

Reporter: PNL are consultanţi de imagine, de câteva luni...

Patriciu: Depinde cum îi foloseste. În general, consultanţii sunt scumpi şi ineficienţi. Atâta vreme cât nu ai receptaculul pentru ceea ce îţi transmit. Este una dintre experienţele de business valide şi în politică.

Atunci când mă aflu în cuşcă cu ursul, nu mi-e teamă decât de cei din afara cuştii care dau sfaturi. Întotdeauna, în business, te afli în cuşcă cu ursul şi alţii îţi vor binele şi îţi dau sfaturi şi îi mai şi plăteşti.

Reporter: Înainte de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, câte întâlniri neoficiale aţi avut cu conducerea PSD, în special cu Mircea Geoană?

Patriciu: Am întâlniri cu toată lumea cu care cred că este necesar să mă întâlnesc. Cuvântul "necesar" este legat de succesul businessului. Şi mă întâlnesc oficial, cât se poate de prieteneşte, cu oricine poate să sprijine businessul. Nu văd nimic vinovat în asta. În aceeaşi măsură sunt deschis să mă întâlnesc şi cu Băsescu - repet, în măsura cât interesează businessul.

Reporter: Există unele neconcordanţe în declaraţiile dumneavoastră din diverse ocazii, privitoare la sponsorizările politice...

Patriciu: În ceea ce priveşte sponsorizările, vreau să vă spun că sunt liber să fac ce vreau. Şi tocmai vâna mea liberală mă îndeamnă să fac ce vreau pentru mine şi ce este util. În aceeaşi măsură în care l-am sponsorizat pe Mircea Geoană şi nu PSD, l-am sponsorizat pe Adriean Videanu şi nu PD.

Sponsorizările pentru Videanu au apărut în Monitorul Oficial, dar este posibil ceea ce susţineţi că nu erau pe numele lui Videanu, ci poate că au apărut pe numele PNL, care în acel moment îl sprijinea pe Videanu.

Reporter: Traian Băsescu este cel care a promulgat legea privind convertirea datoriei către buget a Rompetrol, în obligaţiuni. De ce credeţi că v-a sprijinit Traian Băsescu în acel moment?

Patriciu: Nu m-a sprijinit. A făcut ce, constituţional, trebuia să facă. Întrebarea porneşte de la inconsecvenţa comportamentului altcuiva, nu a mea. Nu am de ce să comentez. Politicienii sunt ca trestiile, companiile ca stejarii.

Reporter: Asta spuneţi că nu are nicio cauză? Promulgi legea şi apoi spui că a primit facilităţi fiscale, că şi-a făcut averi...

Patriciu: V-am vorbit deja de populism demagogic. Convertirea de obligaţiuni a fost categorisită de Comisia Europeană ca fiind singura soluţie de piaţă adoptată în materie de conversie de datorii în România.

Reporter: Preşedintele a ameninţat că un alt guvern va putea cere să plătiţi datoriile.

Patriciu: Iarăşi face parte dintr-o suită de atacuri politice care nu mă interesează. Cred în domnia legii şi în faptul că UE care va impune un anume spirit în Justiţia Românească, în faţa căreia mă voi prezenta cu încredere.

Reporter: În ceea ce priveşte convertirea datoriilor în obligaţiuni nu este limpede dacă statul se poate opune operaţiunii conversiei în acţiuni la momentul scadenţei.

Patriciu: Nu se poate opune. Dar de ce porniţi de la ideea că se va ajunge la scadenţă? Pentru că aceeaşi lege prevede că putem cumpăra obligaţiunile pe tot parcursul existenţei lor. Dacă preţul acţiunii este peste valoarea nominală, atunci, sigur, cumpăr bonduri, dacă este sub, sigur convertesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb