A cincea curbă de sacrificiu

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 10 februarie 2021

Sorin Rosca Stanescu

Peste câteva ore, un proiect de lege mult aşteptat şi ţinut la mare secret va deveni public. Ceea ce ştim din capul locului este că bugetul pe acest an, care ar fi trebuit să fie adoptat la sfârşitul lui 2020, va reprezenta mai mult decât o lege a austerităţii. Va reprezenta cea de-a cincea curbă de sacrificiu din istoria României. Şi, cu certitudine, va avea consecinţe la fel de dramatice ca şi celelalte patru curbe de sacrificiu.

Prima curba de sacrificiu a fost decisă de un guvern al României la 1 ianuarie 1931. Atunci, salariile bugetarilor au fost diminuate cu o cotă cuprinsă între 10 şi 23% şi au fost anulate sporurile pentru o serie de categorii salariale. Un an mai târziu, în România s-a declanşat cea de-a doua curbă de sacrificiu, care a constat în esenţă într-o nouă diminuare a salariilor bugetarilor cu 10-12%, dar şi cu plata cu întârziere, uneori de câteva luni bune, a salariilor acestora. Nu a fost suficient. Astfel încât s-a recurs la o a treia curbă de sacrificiu, în februarie 1933. Rezultatul acestor măsuri extreme luate de Guvern a fost exacerbarea extremismului. Atunci au început să se afirme cu adevărat stânga comunistă şi extrema dreaptă legionară. În plan politic, România a plătit o factură uriaşă pentru ieşirea pe această cale a curbelor de sacrificiu din criza economică. Am avut ceva de învăţat?

Cu certitudine, răspunsul este negativ. Ca dovadă, în 2009, din ordinul lui Traian Băsescu, care a avut totuşi bărbăţia să-şi asume decizia fatală, România a mai fost supusă unei curbe de sacrificiu. Cea de-a patra. Din primele trei curbe de sacrificiu, România a reuşit să iasă, cu chiu cu vai, întrucât, în paralel cu aplicarea măsurilor draconice rezumate mai sus, Guvernul a luat şi o serie de măsuri prin care a încurajat capitalul naţional. Cum au fost de pildă adoptarea unor acte normative, prin care au fost mărite taxele vizând importurile de mărfuri, fapt care a încurajat producţia internă sau reducerea cu până la 50% a datoriilor pe care le aveau societăţile comerciale către bănci. Cea de-a patra curbă de sacrificiu nu a fost însă însoţită de nicio măsură de stimulare, astfel încât consecinţa a fost că, după criza din 2008-2010, România a fost nevoită să cedeze suveranitate şi să lase capitalul străin să-i invadeze practic economia şi să ştranguleze treptat capitalul românesc. Iar consecinţa cea mai dramatică, consumată în timp, a constat în cedarea graduală a resurselor naturale.

Din această perspectivă, este interesant să încercăm să anticipăm, cu câteva ore înainte de a vedea bugetul, în ce va consta această a cincea curbă de sacrificiu şi să anticipăm care vor fi consecinţele.

Până în acest moment, lucrând cu "materialul clientului", avem două certitudini. Prima este simplă, la mintea oricărui român. Cel care timp de un an, în 2020, a fost ministru de Finanţe, respectiv Florin Cîţu, este astăzi premier. E greu de presupus că, dându-se de trei ori peste cap şi devenind premier, acest personaj şi-a modificat în mod radical viziunea. El şi cine îl dirijează, mai mult sau mai puţin, din umbră. Ştim despre Florin Cîţu un fapt care nu poate fi contestat de nimeni. A fost ministrul de Finanţe care a îndatorat cel mai mult România, în întreaga istorie recentă a acestei ţări. A făcut-o la un preţ mare, la dobânzi pe care nu şi le-a permis niciun alt stat european în această perioadă. E clar că va avea tendinţa să procedeze şi în continuare la fel, sărăcind România, lăsând leftere generaţiile viitoare, aducând în schimb prosperitate băncilor străine şi societăţilor de investiţii, care, la schimb, îi acordă protecţie. Şi ce mai ştim? Care este a doua certitudine? Ne-o spune Uniunea Europeană, care, în urma analizei făcute, a constatat stupefiată şi a atras atenţia Guvernului României printr-un document oficial că Guvernul nostru, respectiv Guvernul Orban, unde Florin Cîţu era ministru de Finanţe, nu a alocat pentru combaterea pandemiei decât 1% din Produsul Intern Brut. E fabulos! Într-un an în care întreaga planetă s-a confruntat cu pandemia, într-un an în care toate statele lumii au încercat din răsputeri să utilizeze toate mijloacele pentru a combate acest flagel, România s-a împrumutat ca niciodată până atunci, dar, din toţi aceşti bani, nu a găsit resursele necesare decât la un nivel de 1% să-i consacre sănătăţii populaţiei. Iar rezultatul consemnat de statisticile oficale ne arată că ne apropiem, dacă statisticile sunt adevărate, de o cifră îngrozitoare. De 20.000 de morţi ca urmare a coronavirusului. Dar aceasta este doar una dintre consecinţele vizibile ale proastei gestionări a ţării. Alte consecinţe abia urmează.

La capătul celei de-a patra curbe de sacrificiu, din 2008-2010, România s-a pus în situaţia de a ceda mai multă suveranitate decât oricare alt stat european, şi, în plan politic, am asistat pe de-a parte la o ascensiune fără precedent a populismului şi, pe de altă parte, la o întărire, tot fără precedent, a instituţiilor de forţă, fenomen care a culminat cu parteneriatul SRI-DNA. Denunţat zilele trecute în mod suprinzător chiar de către preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că practicile rezultate din acest parteneriat au fost ilegale, care a recunoscut că parteneriatul a fost ilegal, dar care, în acelaşi timp, rămâne dependent de George Maior, cel care, din poziţia de şef al principalului serviciu secret al ţării, a patronat practic acest fenomen. Ce consecinţe ar putea avea cea de-a cincea curbă de sacrificiu instituită de un Guvern al României?

Înainte de a răspunde, am obligaţia să explic de ce am convingerea că vorbim nu doar de un buget oarecare, ci despre o curbă de sacrificiu. Dacă nu s-a întâmplat vreo minune peste noapte, este normal să luăm de bune afirmaţiile din ultimele zile făcute de Ludovic Orban, preşedintele PNL, preşedintele Camerei Deputaţilor şi unul dintre cei trei stâlpi ai parteneriatului politic care susţine Guvernul. Şi, de asemenea, nu putem ignora nici afirmaţiile premierului în funcţie, Florin Cîţu. Acompaniat de ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ce ne-au comunicat în esenţă aceştia? 1). Punctul de pensie nu se măreşte în 2021 şi nici nu va avea loc vreo indexare cu rata inflaţiei. Vârstnicii sunt lăsaţi de izbelişte. 2). Se vor tăia dramatic cele mai multe sporuri de care beneficiază în mod raţional sau în mod iraţional bugetarii. 3). Va fi redus drastic numărul acestora, Florin Cîţu anunţând chiar o cifră uluitoare a disponibilizărilor, de 400.000 de persoane. 4). Studenţii şi alte categorii nu vor mai beneficia de o serie întreagă de facilităţi acordate de guvernările anterioare. 5). HORECA, marea industrie a ospitalităţii, cu sute de mii de angajaţi şi zeci de mii de societăţi conexe, este la rândul ei lovită năprasnic, întrucât statul renunţă pe tot parcursul acestui an la voucherele de vacanţă. Şi aşa mai departe. Sunt certitudini cu care putem opera, fără a mai aştepta cele câteva ore până când bugetul va fi adoptat de Guvern şi trimis la Parlament, şi care ne îndreptăţesc să afirmăm că, în 2021, în România se declanşează cea de-a cincea curbă de sacrificiu.

Cum am putea contracara efectele negative, care de fiecare dată se maifestă atunci când se aplică în mod dramatic o curbă de sacrificiu? România este legată de mâini şi de picioare. Conform actelor normative pe care le-am adoptat ca o consecinţă a aderării la Uniunea Europeană, statul român nu are nicio posibilitate de a aplica vreo măsură de protecţionism, pentru a veni în sprijinul societăţilor comerciale autohtone. Nu putem aplica restricţii la importurile de produse din Uniune Europeană. Nici măcar în ceea ce priveşte industia agroalimentară. După cum se poate lesne observa, am renunţat şi la orice formă de promovare a produselor agroalimentare româneşti. În condiţiile în care, spre deosebire de situaţia existentă pe parcursul celor trei curbe de sacrificiu din prima parte a secolului trecut, astăzi România este din ce în ce mai dependentă de sectorul serviciilor. Dacă distrugem serviciile, care în mare parte mai sunt încă parte a patrimoniului naţional, este evident că locul acestora va fi luat de societăţi cu capital străin. Patronii de azi vor deveni angajaţii sau şomerii de mâine. Iar veniturile din servicii se vor volatiliza, după modelul altor instituţii, bănci, supermarketuri, companii farmaceutice, etc, nemaiatingând decât prin ricoşeu bugetul de venituri al statului.

România este prinsă pe picior greşit. Niciun alt stat european nu s-a conformat în exces rigorilor stabilite de Bruxelles, şi niciun alt stat european nu a renunţat mai mult decât România la protejarea infrastructurii vitale şi a resurselor naturale. În plus, la guvernare se afă în exclusivitate băieţi deştepţi, care se exprimă politically correct, care adoptă nu numai păsărească bruxelleză, ci şi o logică cu totul şi cu totul străină interesului naţional. Aceşti aşa-zişi bărbaţi de stat nu se află în slujba naţiunii române, în ciuda jurământuui pe care l-au depus.

A cincea curbă de sacrificiu se va lăsa cu efecte dramatice. Vom avea parte nu numai de un populism excesiv, ci şi de extremism. Nu m-aş mira ca populismul şi extremismul să degenereze într-o asemenea măsură, încât statul, în numele autoprotecţiei sale, să recurgă la măsuri la rândul lor extreme. Vom vedea deci întărite până la exacerbare instituţiile de forţă. Şi, evident, drepturile şi libertăţile omului vor fi diminuate mai dramatic decât până acum. Deocamdată atât.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Sa se taie, nene, sa se taie.. Sa simta romanu in oase cum e cu dreapta la putere.. Nu asta au vrut?

    Slugile corporatiilor conduc tara... Cum sa nu fie curba de sacrificiu? Mai intereseaza pe cineva ca poporul o duce greu? L-ati mai vazut pe shobolanu de Iohannis la fatza? In campania electorala era in fiecare zi la TV.

    Acu se ascunde de popor ca o curva..  

    1. La cat mai multe, mai dese si mai drastice ! Vinovatii tipa iar cand incepe cineva sa faca un pic de dreptate.

      da , de ce sa se taie nene , de ce nene ? ce tot ii tragi , cu , asa sa simta romanul , asa sa vada romanul si alte din astea . ce , romanii au votat ,leprele astea , ce motive aveau ? chiar asa prost esti , de nu ai vazut ca pina acum ,dreapta este adusa fraudulos la putere de securitate si cozile de topor aferente ,prin diferite metode ( softuri la vot si altele ) , sa dea tunuri pentru stapanii lor ? cat despre johanis , pe care iti versi amarul , este doar un pion , si inca mic , pe o tabla mare !

      Tu cu ce drept comentezi,din moment ce nu ai votat la alegeri? Din cate-mi amintesc tu spuneai ca daca ai fi stiut ca exista partidul "aur",ai fi votat cu ei! Pai astia de la "aur" nu sunt extremisti de dreapta?

    Nu sunt bani de pensii si alocatii dar hai sa mai infiintam niste pensii speciale si o institutie de forta.."politia militara" ca si asa nu avem cei mai multi generali (peste 2000) din toata lumea si cele mai multe institutii de forta.

    1. nu stii ce spui

      politia militara exista ca institutie de mult timp  

      acum insa vor sa umble la responsabilitati , sa i le extinda

      dar ea exista de zeci de ani - dar civilul normal de pe strada nu stie de ea ca nu a avut de ce sa aiba de-a face cu ea 

    Foarte buna observatia... doar ca lipsesc curbele de sacrificiu si din perioada61 ... 70.... 89..., ce au dus la revulutie si schimbarea sistemului vechi.

    Cat despre extremism nu ziceti rau... mai ales ca se doreste si implementarea politiei militare. 

    In 61 a fost soc deflatie (idem 2008 dar la o scara mai mica..) in 70 pana in 81 soc inflatie in preturi consum pana la dumnezeu... din 81 ...89 soc deflatie consum si ascendent maxim in active financiare... in 93---95 soc deflatie active financiare si ascendent maxim in hiperinflatie in piata la preturi consum. 

    Bulele de Creditare ciclice au repercusiuni grave in societate... ce duc inevitabil - ciclic - la stari de maxima exuberanta si stari de minime in depresii. 

    De pe acest VARF ciclic cucerit (in piata la momentul actual in USA, UK, Europa, CHINA, ASIA,) nu urmeaza decat o singura directie => SA TRECEM PRIN VALEA PLANGERII! 

    inflatia in preturi consum o sa fure populatiei toata puterea de cumparare pe urmatorul ciclu depresiv in tim ce activele imobiliare vor baltii in piata... fara putere reala de cumparare (sa nu ne mire daca va creste iar procentul creditelor prima casa si va scadea simultan cel pe ipotecar; cum este acum in piata exact invers). 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Bine zis! Foarte corect.

      ai dreptate

      nea Stanescu a sarit mai multe curbe de sacrificiu

      sa nu uitam si ce a insemnat pentru Romania al doilea razboi mondial 

    Dle Srs , nimeni nu vorbeste , nici macar in cotloanele ramase nemituite ale presei , de faptul ca deficitul a fost crescut intentionat cu , cheltuieli inutile , rachete stricate si miliarde furate in sanatate ( nu se vede nimic din miliardele disparute ca apa , in nisipul fierbinte din desert ) pentru a avea motive sa se vaicareasca incontinuu ca nu sint bani pentru oameni . cum apare o criza indiferent care , apare imediat si dreapta la putere sa-i beleasca pe oameni sub pretextul crizei . si in 2008 a fost criza , dar in nici o tara nu s-au taiat salariile si pensiile ca la noi . spuneti-o macar dvs , daca altora le este frica !

    Daaaa vreau sa fie rau, foarte rauuuu, daaa, acest popor de cretini merita tot ce-i ma rau deci sa fie rauuu. Tot timpul am fost niste sclavi si in momentul in care nu mai suntem ne speriem si fugim repede la inalta poarta sa ne milogim sa fim iar sclavi si platim pt asta, frumossss e bine imi place????

    ca am scapat de prostul asta, au fost articole de toata isprava cateva saptamani. A venit senilul asta care nu e atins in nici un fel de "curba" de sacrificiu...Macar de l-ar atinge o curba pe la Paraul Rece...

    1. Chiar asa.Ma cam indoiesc de seriozitatea acestei publicatii.Asta-i articol de Antena 3.Ce sa facem?Sa tinem in continuare mii de taietori de frunze la caini?Ma doare sufletul cand ma uit la fluturasul meu de salariu si vad cati bani dau statului.Pentru ce D-le SRS ? Pentru ce ?

      Chiar asa . ca tot prostu ' ai pus botu la vrajeala pdl . cei dati afara sint inlocuiti cu jeguri de partid , chelneri , ciocli , de doua ori mai multi . la sfarsit de mandat sint dublu in functii . pe prosti ca voi se bazeaza pdl .

      te duce capul esti numai bun sa faci un cuplu cu Sasoaca, mai ales acum cand e libera, caci audat-o afara din partid...Sa nu pui botul la ea...

    Un articol scris de un "specialist" in economie...fost puscarias, este demn de prea mare atentie.

    Ce nu intelege acest domn este ca, simplu, NU exista mese gratuite!

    Pentru umila lui cultura economica, din 2015 incoace, Romania a imprumutat 250 miliarde de lei la care a platit doar in 2020 frumoasa dobanda de 15 miliarde lei !!!!!!  

    1. Ba da.. exista! Bogatanii planetei mananca gratis tot timpul. Bonul il platesc sclavii care ii slugaresc zi de zi.

      La fel e si cu politicienii.. masa lor e platita de cei care ii voteaza atunci cand mai strang cureaua cu o gaica.

      Ai auzit ca odata cu taierile astea sa se taie de pe lista si armamentul cumparat cu o caruta de bani de la americani ? 

    Este o lume de talhari, cum a fost intotdeauna societatea omeneasca in ansamblul ei. Acum bugetarii au salarii mari(raportat la salariile celor care produc in economia reala valoarea aflata la baza acestor salarii de bugetari), dar bineinteles ca sunt mici fata de aspiratiile omenesti, care pot fi infinite. Toti ar vrea sa ia mai mult, prin diferite tertipuri, dintr-o placinta care este finita. Adica fiecare se considera mai important, mai indreptatit la bunastare. Dar niciunii nu suntem sfinti, se pare, si poate ca ne vom reincarna in aceasta vale a plangerii, pana cand ne vom fi purificat suficient(eventual), pentru a iesi din ciclul reincarnarilor. Pana atunci, ne vom tot sfasia intre noi si vom fi devorati de propriile pofte si de ale semenilor nostri, refuzand sa intelegem ca ceea ce ni se intampla este reflexia propriei noastre calitati. Parerea mea de nenorocit si nemultumit flamand.

    Iar la-ti lasat pe batranul securist sa ne dea sfaturi . Bai Make ai inceput sa aduni tot felul de slugoi in ziarul dumitale.

    Comunistii ne-au omorat din 1946 incoace tot amintindu-ne cum capitalistii aia rai sugatori de sange impuneau curbe de sacrificiu, adica TAIND SALARII sau NEPLATIND SALARIILE. Oare, domnule SRS, asa se intampla si acum? Faptul ca guvernul acesta refuza sa mareasca salariile angajatilor bugetari ANUAL, si asa cu mult peste cele normale castigate cu sudoare de "privati" - aia care platesc salariile celor de la stat - si refuza sa mareasca si pensiile cu 40% inseamna CURBA DE SACRIFICIU? Unde sti facut scoala de stiinte economice?

    Dupa mai bine de un an de criza economica cauzata de pandemie, cu veniturile la buget NEINCASATE sau ciuntite de criza, e greu sa VERSI TOATE VENITURILE CA SA ACOPERI SALARIILE BUGETARE, nu, domnule SRS? 

    Cum sa investeasca guvernul in scoli, spitale, autostrazi, daca nu are cu ce, pentru ca PSD a avut grija, cu scop politic declarat, sa promita Luna de pe cer, explicand, ceea ce si SUA si-au dat seama ca e un cretinism, adica sa maresti continuu salariile ca asa creste economia (lasand de o parte inflatia!!!!!)? 

    Adica, daca nu maresti salariile functionarilor si pensiile, oamenii astia vor muri de foame. Scurt. Asa ne prezinta situatia politrucii si sindicalistii (inclusiv cei din politie). 

    Putin le pasa lor ca guvernul nu are de unde, ca banii aia de la Bruselles nu se dau pe salarii si pensii, asa cum crede alde Ciolacu si, cu onor, dl SRS, ca trebuie investit ceva pe langa pomana UE. Putin le pasa ca din 2012 incoace PSD a tot marit bugetul bugetarilor DAR NU A CONSTRUIT NCIUN SPITAL REGIONAL, NICIO AUTOSTRADA. Din aprilie 2012 pana in noiembrie 2019, o parte din perioada alaturi de fratii penelisti.

    V-ati intrebat, dle SRS, de ce marii investitori, constructori de una si alta, nu se imbulzesc in Romania, dar se ingramadesc in Slovacia si Ungaria? Oameni curati, civilizati, instruiti, drumuri puse la punct.  

    Se stie ca Sorinel este sluga Sputnik si trebuie sa scrie pentru ca sa-si merite rublele.

    Politicienii ii condamnau pe romani la sărăcie, la lipsa de sănătate! Astfel ca poporul ieșea in strada! Era momentul ca impilatorii sa fie dați jos! Era momentul pentru ca si aceia care instituisera arestul medical sa plătească in fata justiției! Trebuiau sa fie judecați pentru încălcarea drepturilor omului! Pentru politicieni, salariul trebuia sa fie 1250 de RON/luna, gratuitățile, hotel, mese, transport, trebuiau sa dispară! Era “normal” ca bărbații vajnici și misogini sa dea palme femeilor din Senat(Lavric-Sosoaca)?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb