A fost aprobată majorarea preţului gigacaloriei pentru agenţii economici din Capitală

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 decembrie 2013

Preţul gigacaloriei pentru agenţii economici din Capitală va creşte de la 252,17 lei la 329,30 lei fără TVA, pentru cei alimentaţi din centralele RADET, şi de la 212,95 de lei la 296,49 de lei, pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii, potrivit unui proiect aprobat ieri în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Aceste tarife ar fi trebuit să fie recalculate în luna februarie 2013, ca urmare a deciziilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare înregistrate de RADET Bucureşti, în perioada februarie - iulie 2013, în valoare de 10.505.928, 81 de lei (aproximativ 2,37 milioane de euro )", s-a arătat în raportul de specialitate aferent proiectului.

Primarul general Sorin Oprescu a spus că proiectul aprobat de CGMB este, în opinia lui, unul "corect".

"Este vorba de hotărârea ANRE pentru recuperarea datoriilor care le-au calculat ELCEN şi RADET. După calcul, a rezultat necesitatea recuperării acestor datorii. Mai mult de atât, de patru ani de zile nu s-a făcut nicio rectificare la agenţii economici şi, pe de o parte, mi se pare corect acest proiect de hotărâre", a spus Oprescu, după aprobarea proiectului, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă majorarea preţului gigacaloriei la agentul economic duce la creşteri ale produselor pe piaţa liberă, Oprescu a arătat: "Dacă îmi explicaţi şi mie cum o firmă de consultanţă, care îşi are sediul într-un apartament de trei camere, închiriate la bloc, ar putea afecta preţul pâinii şi al untdelemnului, vă răspund la întrebare. Asta este o poveste".

Consilierul general Mircea Raicu a spus, înainte de aprobarea proiectului, că PDL Bucureşti îi cere primarului Sorin Oprescu şi majorităţii USL din CGMB să nu crească preţul la gigacalorie în Capitală pentru niciun consumator.

Proiectul de hotărâre aprobat de CGMB prevede majorarea preţului gigacaloriei pentru agenţii economici alimentaţi din puncte termice urbane şi centrale termice ale Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) de la 252,17 lei la 329,30 lei, fără TVA, iar pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii - de la 212,95 de lei la 296,49 lei, fără TVA.

Preţul local de facturare al energiei termice pentru agenţii economici se va aplica timp de un an, perioadă necesară pentru recuperarea pierderilor financiare ale RADET aferente intervalului februarie - iulie 2013, potrivit iniţiatorilor proiectului.

"RADET a început demersurile de ajustare a preţurilor de facturare imediat după majorarea preţului de către producătorii de energie termică, în principal ELCEN SA, dar acestea au fost întârziate din cauza corespondenţei purtate timp îndelungat cu autorităţile de reglementare", au declarat reprezentanţii Primăriei Capitalei, la începutul lunii noiembrie, atunci când proiectul a fost pus în dezbatere publică.

În ceea ce priveşte preţul gigacaloriei pentru populaţie, reprezentanţii municipalităţii au precizat că se doreşte ca energia termică să rămână la valoarea actuală, de 169,88 de lei, cu TVA, faţă de 320 de lei, preţ la care este achiziţionat agentul termic de la Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). Astfel, în prezent, subvenţia acordată de Primăria Capitalei este de 46,9 la sută din costul gigacaloriei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb