Prima secţie din Europa de Est unde malformaţiile congenitale pot fi tratate non-invaziv a fost lansată în ţara noastră, în luna februarie.
Centrele de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională ARES au deschis secţia de Angiologie Pediatrică, fiind singura din regiune specializată în tratarea minim invazivă a copiilor cu probleme cardiace congenitale şi cu probleme arteriovenoase, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Acesta arată că cei patru medici care se ocupă de diagnosticarea, tratarea şi supervizarea recuperării copiilor au efectuat peste 4.000 de proceduri endovasculare de corecţie a malformaţiilor congenitale cardiace şi arteriovenoase.
La nivel mondial, 9 din 1.000 de nou născuţi suferă de malformaţii congenitale. În România, 15.000 de copii cu vârsta de până la 18 ani au malformaţii congenitale cardiace netratate.
Problema cea mai mare cu care se confruntă familiile ale căror copii sunt diagnosticaţi cu acest tip de boli este aceea că li se recomandă chirurgia cardiovasculară pe cord deschis, arată comunicatul, care menhţionează că o alternativă este direcţionarea, pentru a fi operaţi minim invaziv, către clinici din Germania, Turcia, Grecia sau Israel.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în România se nasc anual peste 1.000 de copii cu malformaţii congenitale cardiace, practica medicală arătând că aproximativ 70% dintre aceştia pot fi trataţi non-chirurgical, procedura având o rată de succes de 95% şi un timp de recuperare de 24-48 de ore.
O astfel de intervenţie costă, în centrele ARES, 7.500 de euro, în timp ce în tratarea aceleiaşi malformaşii ajunge la 18.000 de euro, potrivit lui Iulian Plescan, Manager de Operaţiuni în cadrul ARES.