ABDLR: Până în 2015 dorim ca unul din 10 cetăţeni să aibă un contract de economisire-creditare

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2011

Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR) doreşte ca rata de penetrare a sis-temului de economisire-creditare cu opt puncte procentuale până în 2015, la 10%, în condiţiile în care România se află pe ultimul loc din Europa la acest capitol. Sistemul de economisire-creditare are în România o rată de penetrare de 2%, în timp ce în Ungaria rata este de 13%, în Croaţia de 22%, iar în Slovacia de 22%. Cea mai mare rată se înregistrează în Aus-tria (65%), urmată de Cehia (54%) şi Germania (37%), informează Mediafax.

"România este ultima pe harta Europei în ceea ce priveşte sistemul de economisire-creditare, cu o rată de penetrare de 2%. Pe termen mediu, Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ îşi propune să crească rata până la 10%. Asta înseamnă că până în 2015 unul din zece cetăţeni să aibă un contract de economisire-creditare", a declarat Aurelia Cionga, vicepreşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, parte din ABDLR.

Prezent la un eveniment de specialitate, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eugen Curteanu, a spus că în topul prezentat de Aurelia Cionga nu a luat în calcul faptul că sistemul a fost introdus în Româ-nia în 2004, în timp ce alte state funcţionează de 80 de ani. "În România gradul de penetrare este de 2%, dar este în creştere. Ţările amintite au o experienţă de 80 de ani, iar noi nici cei şapte ani de acasă nu-i avem în privinţa sistemului. E important că România se află pe harta sistemului, care tradiţional aparţine ţărilor nordice. În schimb, Spania şi Italia nu se află pe hartă", a afirmat Curteanu.

Produsele de economisire-creditare presupun combinarea unei etape de economisire cu una de creditare. Clienţii trebuie să economisească o perioadă de timp, după care pot obţine credite.

Creditele obţinute pot fi folosite doar pentru îmbunătăţirea domeniului locativ - renovare, modernizare, extindere, contrucţie sau cumpărare de locuinţe.

Statul acordă anual o primă de 25% din valoarea economisită în scop locativ de către clienţii celor două bănci care activează pe segmentul de economisire-creditare din România, respectiv Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe, în limita a 250 de euro.

ABDLR a fost înfiinţată în 2007 de Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi HVB Banca pentru Locuinţe, care au fuzionat un an mai târziu. În prezent, asociaţia este constituită din Raiffeisen BPL şi BCR Banca pentru Locuinţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb