ABROGĂ ÎN IANUARIE CE A APROBAT ÎN NOIEMBRIE ASF se joacă de-a RCA

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 ianuarie 2015

ASF se joacă de-a RCA

Asiguratorii nu mai trebuie să stabilească tarifele RCA astfel încât segmentul să nu aibă pierderi

Toată lumea a luat drept glumă declaraţia lui Mişu Negriţoiu, nici mai mult, nici mai puţin decât preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, că nu ştie ce este un RCA (asigurare de răspundere civilă auto), confesiune făcută în ocazia preluării mandatului la autoritatea care reglementează sectorul asigurărilor.

Însă, sub conducerea sa, ASF s-a apucat să reformeze reglementările din asigurări, cu precădere pe cele legate de RCA, pe fondul acumulării problemelor societăţilor de profil.

În noiembrie 2014, ASF a stabilit că, de anul acesta, asigurătorii vor trebui să stabilească tarifele de primă pentru segmentul RCA astfel încât să îşi achite toate obligaţiile, iar acoperirea pierderilor pe RCA să nu se mai facă din alte forme de asigurare.

Ieri, ASF s-a răzgândit.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a hotărât modificarea Normei RCA nr. 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipulează obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment.

Reprezentanţii autorităţii precizează că această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creşterii tarifelor.

"Este o primă măsură destinată normalizării situaţiei în cazul tarifelor RCA; flexibilizăm cadrul de reglementare pentru a oferi societăţilor de asigurare libertatea de a îşi optimiza portofoliile şi de a atenua diferenţele mari existente în acest moment", a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

Nu, nu este o primă măsură, ci, poate, a suta măsură.

Prin vocea lui Cornel Coca-Constantinescu, prim-vicepreşedintele ASF, Autoritatea considera, în noiembrie, că RCA trebuie să fie un produs sustenabil, întrucât expunerea pe acest segment a sistemului asigurărilor este semnificativă comparativ cu poliţele facultative sau de viaţă. Domnia sa a precizat, atunci, că, în prezent, piaţa RCA înregistrează o pierdere de 30% pe produs.

Răzgândirea ASF, în treacăt fie spus, o Autoritate independentă, reprezintă o reacţie la presiunea "străzii" (reprezentanţii service-urilor auto şi ai transportatorilor au protestat faţă de "comportamentul protecţionist al Autorităţii de Supraveghere Financiară faţă de companiile de asigurări" şi împotriva creşterii tarifului RCA), dar şi a Parlamentului (care a chemat la audieri conducerea ASF, pe tema tarifelor RCA).

În plus, la începutul acestui an, ministrul finanţelor Darius Vâlcov a solicitat conducerii Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) să reanalizeze şi să regândească sistemul RCA în privinţa tinerilor sub 25 de ani. Demersul său a fost susţinut şi de premierul Victor Ponta, iar ASF a răspuns că face o analiză şi vrea să găsească până la sfârşitul lunii februarie o soluţie acceptabilă.

ASF a precizat, ieri, că tarifele de primă RCA nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni (faţă de 12 luni anterior), cu excepţia indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri (articolul 25, alineatul 5).

Amendamentele aduse Normei RCA nr.23/2014 vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

Conform angajamentelor asumate faţă de Parlamentul României, Autoritatea de Supraveghere Financiară va prezenta, până la sfârşitul lunii februarie a acestui an, concluziile analizei cuprinzătoare pe care o efectuează pe segmentul poliţelor RCA, precum şi soluţiile pe care le consideră adecvate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb