Actualizare 22:20 Achim Irimescu: "Primarii care vor contracta servicii de cadastrare vor primi un punctaj suplimentar la proiectele din PNDR"
Primarii care vor contracta servicii de cadastrare vor putea primi un punctaj suplimentar la proiectele de infrastructură rurală din PNDR 2014-2020, însă această măsură de stimulare trebuie anunţată la Comisia Europeană, a anunţat, luni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
"Am solicitat vicepremierului Dâncu să dea prioritate la cadastrare în extravilan pentru că avem nevoie în agricultură, întrucât, din 2020, fermierii nu vor mai putea primi subvenţii dacă nu vom reuşi cadastrarea. Partea bună este că există fonduri necesare pentru efectuarea cadastrării. Trebuie ca primarii să contracteze serviciile de cadastrare", a spus Irimescu.
Potrivit sursei citate, se va putea pune în funcţiune un sistem care să încurajeze primarii ce vor contracta servicii de cadastrare.
"În acest sens, am avut o discuţie cu premierul şi vicepremierul în ultima şedinţă de Guvern şi am stabilit să punem în funcţiune un sistem care să încurajeze primarii care vor contracta servicii de cadastrare prin acordarea unui punctaj suplimentar la proiectele de infrastructură, cum ar fi Măsura 7.2 din PNDR. Am dat în lucru în minister, să ne consultăm cu Comisia Europeană, dacă într-adevăr putem justifica în faţa CE o astfel de măsură. CE poate înţelege justificarea acestei măsuri, dar trebuie să existe bază legală pentru acest lucru", a precizat Irimescu, potrivit unor surse din presă.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Agenţia Naţională de Cadastru pregătesc un proiect de act normativ care să faciliteze sau să accelereze înregistrarea terenurilor în general şi a terenurilor agricole în special, în registrul de cadastru, a anunţat, pe 28 iunie, premierul Dacian Cioloş, la începutul şedinţei de Guvern.
(G.F.)
--------
România trebuie să reducă pe cât posibil exporturile de cereale şi să le folosească pentru creşterea animalelor, astfel încât să îşi poată asigura autoconsumul la carne, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Forumul Administraţiei Publice Locale.
"România exportă cu preponderenţă materii prime, cereale şi tutun sau produse din sectorul tutunului. În acest sens, este esenţial ca MADR să aibă în vedere creşterea valorii adăugate care se realizează în România şi reducerea pe cât posibil a exportului de cereale. Aceste cereale trebuie să le folosim la creşterea animalelor, să vindem sau măcar să ne asigurăm autoconsumul la carne, pentru că suntem net importatori sau la limită la carnea de porc, suntem importatori de carne vită şi de ovină. Deşi avem peste 12 milioane de ovine, sunt rase care nu sunt cel mai bine adaptate gusturilor anumitor consumatori", a precizat Irimescu, potrivit unor surse din presă.
Deşi în anii 2013 şi 2014, România a avut o balanţă comercială pozitivă cu produse agroalimentare datorită unei producţii bune de cereale şi a unui preţ bun, şeful MADR a precizat că, în 2015, România a redevenit stat net importator de produse agroalimentare.
"În 2015, am redevenit stat net importator de produse agroalimentare, cu importuri de 5,7 miliarde de euro şi exporturi de 5,6 miliarde de euro, deci o balanţă negativă de 100 de milioane de euro", a subliniat Irimescu.
În opinia ministrului, producţia alimentară reprezintă o provocare la nivel mondial, în condiţiile în care, anual, pe glob se pierd prin degradarea terenurilor sau prin defrişare circa două milioane de hectare, iar condiţiile climatice afectează performanţa în acest sector.