Preşedintele parlamentului iranian a declarat că acordul de monitorizare a activităţilor nucleare de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), valabil trei luni, a expirat în 22 mai, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
''Din 22 mai, odată cu încetarea acordului pe trei luni, agenţia nu va mai avea acces la datele colectate de camerele video din interiorul obiectivelor nucleare convenite conform acordului'', a afirmat Mohammad Baqer Qalibaf.
AIEA a anunţat în această săptămână că poartă discuţii cu Teheranul cu privire la extinderea acordului de monitorizare a activităţilor nucleare iraniene.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, va avea în această după-amiază o conferinţă de presă pe acest subiect.
După ce în 2018 fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul internaţional încheiat de Teheran şi puterile mondiale şi a reintrodus sancţiuni economice contra Iranului, această ţară a început să încalce treptat prevederile pactului.
În luna februarie, AIEA şi Teheranul au convenit să menţină activităţile de verificare şi monitorizare ''necesare'' efectuate de forul internaţional în Iran, deşi cooperarea între cele două părţi a fost diminuată, inclusiv prin încetarea inspecţiilor experţilor internaţionali.
Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte "producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora". Documentul prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu "în cantităţi mici" după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare.