Acţionarii "Amonil" au aprobat cea mai profundă reorganizare

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 iulie 2006

În 7 iulie a avut loc adunarea generală extraordinară a acţionarilor Amonil. Hotărârile adoptate se referă la cea mai profundă şi mai mult ca sigur cea mai eficientă economic reorganizare a societăţii din ultimii ani. Aceste măsuri s-au impus datorită pe de o parte creşterii, uneori nejustificate, a preţurilor la gazele naturale şi la energia electrică, elemente care reprezintă peste 85% din costurile materiale, iar pe de altă parte scăderii cererii şi implicit a preţului la export a produsului de bază, ureea.

Hotărârile adoptate sunt orientate spre două scopuri. Primul este reducerea costurilor, al doilea se referă la creşterea vânzărilor la intern, care asigură o valorificare superioară a produselor din punct de vedere economic, preţul la intern fiind mai mare.

Concret, la cererea acţionarilor s-a analizat organigrama societăţii şi structura de personal, în urma acesteia rezultând o reducere de personal de peste 26%, de la 881 la 650 angajaţi. La nivelul personalului de execuţie s-a trecut de la cinci schimburi la patru schimburi, în paralel cu o reorganizare a compartimentelor TESA. Ca urmare, s-au achiziţionat programe pe calculator pentru operaţiile de contabilitate, financiar, salarii, evidenţă vânzări, magazii etc. Toate aceste operaţiuni se execută într-un singur compartiment. Personalul a fost instruit, testat şi a rezultat o reducere la jumătate. S-au desfiinţat magaziile pe secţii şi s-au creat numai două magazii, una pentru piese de schimb şi una pentru produsele proprii. Reduceri importante s-au obţinut prin înlocuirea aparaturii de măsură şi control AMA cu aparatură digitală.

A doua analiză efectuată şi care a condus la adoptarea noii strategii de producţie se referă la creşterea ponderii producţiei pentru piaţa internă, pentru ca societatea să fie cât mai puţin dependentă de export. Ca urmare se va diversifica producţia pentru a se acoperi cererea de produse complexe, (NP, NPK, foliare) care sunt preferate la intern. În plus, s-a aprobat un fond de cercetare şi premiere de 200.000 RON (2 miliarde lei vechi), pentru a se realiza reţete specifice pe culturi, mai ales cele care se vor dezvolta după intrarea în UE. Respectiv ames-tecuri de îngrăşăminte pentru cultura de rapiţă, floarea soarelui, soia, sfeclă de zahăr, care vor primi subvenţii din fonduri comunitare, dar şi pentru culturile tradiţionale, porumb, grâu orz etc. Se va înfiinţa un compartiment special care va studia piaţa internă, va lua legătura directă cu producătorii pe suprafeţe mai mari, asigurând chiar şi schimbul în natură contra porumb, având în vedere că aces-ta se valorifică prin vânzarea către Amochim, la care Amonil este acţionar şi care va produce începând chiar din acest an etanol din distilarea porumbului. De asemenea, consumatorilor de cantităţi de peste 500 tone li se vor acorda discount-uri, conform unor grile care vor fi comunicate atât clienţilor, cât şi la Oficiul Concurenţei, pentru a se respecta legea. Eliminând verigile intermediare, costurile utilizatorilor vor fi mai mici şi astfel va creşte procentul de valorificare la intern de la 15%, cât este în prezent, la chiar peste 50 - 60% în viitor.

Pe aceeaşi direcţie a valorificării superioare a producţiei, s-a aprobat contractarea unei linii de credit de producţie de până la 4 milioane dolari, care va permite ca în lunile de vară, iulie - august, când nu este consum intern, iar la export preţurile sunt cele mai mici, să se producă pe stoc o treime din amoniac, care urmează să se utilizeze la fabricarea îngrăşămintelor în lunile septembrie-noiembrie, împreună cu producţia curentă, atunci când se înregistrează şi cereri la intern, dar şi vânzarea la preţuri superioare, cu 20 - 40 dolari/tonă la export.

Ultima măsură propusă şi aprobată se referă la externalizarea a două activităţi, transportul uzinal şi atelierul mecanic, prin înfiinţarea de noi societăţi comerciale la care Amonil să aibă majoritatea şi care să funcţioneze independent, dar care să efectueze în condiţii de eficienţă economică prestaţiile de care Amonil are nevoie, precum şi să efectueze şi lucrări pentru terţi.

Amonil va pune la dispoziţia celor două societăţi prin închiriere, locomotivele, vagoanele, camioanele, respectiv atelierul mecanic cu toate dotările necesare, asigurând contra cost şi utilităţi.

Implementarea hotărârilor AGEA din 7 iulie până la 1 septembrie, cele privind organigrama şi în cel mai scurt timp posibil cele privind externalizarea şi privind diversificarea producţiei pentru majorarea livrărilor la intern, vor asigura o siguranţă a continuităţii funcţionării Amonil în condiţii de eficienţă economică.

Notă: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb