Conducerea "Cemacon" (CEON) a convocatAdunarea Generală, pe 24 martie, pentru aprobarea unei operaţiuni de reducere a capitalului social pentru acoperirea pierderilor şi, apoi, a alteia de majorare a capitalului.
Ca urmare a pierderilor înregistrate de societate în ultimii patru ani, Consiliul de Administraţie propune reducerea capitalului social de la valoarea de 26.287.248,6 lei la valoarea de 525.796 lei, prin reducerea numărului de acţiuni de la 262.872.486 acţiuni la 5.257.960 acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei pe acţiune, potrivit convocatorului.
Ulterior acestei etape, compania urmăreşte majorarea capitalului social prin emisiunea de noi acţiuni, cu suma maximă de 8.800.000 lei, la valoarea de 9.325.796 lei, prin aport în numerar.
Acţiunile rămase nesubscrise în urma perioadei de subscriere vor fi anulate în baza deciziei Consiliului de Administraţie. În cazul în care majorarea de capital nu este subscrisă integral, capitalul social al "Cemacon" va fi majorat în cuantumul subscrierilor efectuate.
Cemacon a anunţat, recent, că a fost notificată de BCR cu privire la cesiunea a 12 milioane euro din creditul pe care societatea l-a primit din partea băncii. Cesionarul este "Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief UA", cu sediul în Olanda, controlat de către BCR.
În noiembrie 2013, Cemacon şi principalii săi acţionari, KJK Fund II, Consultanţă Andrei & Andrei, SSIF Broker şi Casa de Insolvenţă Transilvania, şi Banca Comercială Română (BCR) au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de Cemacon la BCR.
La începutul anului, fondul "KJK Fund II", "SSIF Broker" şi "Consultanţă Andrei&Andrei" au achiziţionat 11,1% din "Cemacon" Cluj-Napoca (CEON), în cadrul ofertei de preluare, care viza un pachet de 34,18%. Valoarea schimburilor a fost de 1,51 milioane de lei (aproximativ 0,33 milioane de euro). Astfel, deţinerea cumulată a celor trei acţionari a ajuns la 76,92% din acţiunile producătorului de cărămizi.
Afacerile producătorului de cărămizi Cemacon (CEON) s-au majorat cu 38% anul trecut, de la 34,8 milioane lei la 48 milioane lei, iar pierderile s-au redus de la 17 milioane lei la 5,7 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare, comunicat joi de companie.
Veniturile companiei au crescut cu 21% anul trecut, de la 45,4 milioane lei la 54,9 milioane lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 11%, la 60,6 milioane lei, de la 54,8 milioane lei în 2012.
Liviu Stoleru, directorul general şi preşedintele CA al companiei, a declarat: "Am atins deja o încărcare a capacităţilor de producţie care ne determină să ne concentrăm pe valoarea adăugată a vânzării. Din această perspectivă, anul 2014 va fi determinant pentru decizia de extindere a afacerii".
Potrivit estimărilor Cemacon, preţurile medii la materialele de construcţii ar putea creşte în acest an, producătorii fiind forţaţi spre astfel de măsuri în contextul modificărilor fiscale şi a liberalizării preţurilor la energie, factori care pun presiune puternică pe costurile de producţie.