Acţionarii FP au aprobat durata de funcţionare a fondului până în 2031

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 ianuarie 2021

Acţionarii FP au aprobat durata de funcţionare a fondului până în 2031

Durata poate fi prelungită de către AGEA cu perioade suplimentare de câte cinci ani

Acţionarii Fondul Proprietatea (FP) au aprobat, în adunarea de ieri, o serie de modificări ale Actului Constitutiv, între care durata de funcţionare a fondului, care este până la 31 decembrie 2031, dar care poate fi prelungită de către AGEA cu perioade suplimentare de câte cinci ani, se arată în raportul publicat de emitent pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Conform unor opinii din piaţă, Fondul Proprietatea practică mai degrabă o strategie de dezinvestire, aflându-se pe panta lichidării. În toamna anului trecut, FP a vândut printr-un plasament privat accelerat 3% din OMV Petrom, rămânând atunci cu o participaţie de aproape 7% în capitalul producătorului de petrol. De asemenea, în data de 7 decembrie, deţinerea FP la Nuclearelectrica coborâse sub 5% şi este posibil ca acum să fie mult mai mică în condiţiile în care, la data de 23 decembrie, a fost vândut prin piaţa "deal" un pachet de acţiuni reprezentând 4,67% din capitalul producătorului de energie nucleară. În 2019, FP şi-a înstrăinat deţinerea la BRD-Groupe Societe Generale, după ce în anii anteriori îşi făcuse exit-ul din acţionariatul unor mari companii listate din domeniul energtic. Pe lângă vânzările de active, strategia Fondului implică programe de răscumpărări urmate de reducerea capitalului social prin anularea titlurilor achiziţionate şi distribuţii de bani către acţionari.

Conform modificărilor Actului Constitutiv aprobate ieri, dacă acţionarii nu hotărăsc prelungirea duratei de viaţă, Fondul va fi dizolvat la finele anului 2031, ceea ce are ca efect deschiderea procedurii de lichidare. Acţionarii nu pot, direct sau indirect, să-şi răscumpere acţiunile din activele societăţii, înainte de începerea fazei de lichidare, se arată în modificările Actului Constitutiv al FP, aprobate ieri.

Punctele de pe ordinea de zi a AGEA care limitau competenţele Comitetului Reprezentanţilor Fondului în conformitate cu anumite adrese ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nu au fost aprobate de acţionari, neîntrunind majoritatea necesară în acest sens.

La începutul acestui an, Fondul Proprietatea a demarat cel de-al doisprezecelea program de răscumpărare, prin care ţinteşte achiziţia a cel mult 800 milioane de acţiuni FP tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti şi/sau echivalentul în certificate de depozit ce au la bază acţiuni suport ale Fondului (GDR-uri), tranzacţionate la bursa din Londra.

Programele de răscumpărări realizate de Fondul Proprietatea au drept scop creşterea preţului acţiunii FP pentru reducerea discount-ului dintre cotaţie şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) care la preţul de închidere al acţiunii FP de miercuri, de 1,5 lei, se situa la circa 7%, sub obiectivul de 15% avut de administratorul fondului de investiţii.

La data de 30 septembrie a anului trecut, cel mai important activ din portofoliul Fondului era deţinerea 19,9% din Hidroelectrica, echivalentul a 47,5% din Valoarea Activului Net (VAN), alte deţineri importante ale Fondului la companii nelistate fiind pachetul de 20% din Aeroporturi Bucureşti (reprezentând 7,4% din VAN), pachetul de 12% din Engie România (4,3% din VAN) sau deţinerea de 20% la CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (2,4% din VAN).

Valoarea de piaţă a Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 10,7 miliarde de lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb