• Cristian Duţescu: "Decizia AGA este discutabilă; AGA poate fi contestată"
• Remus Vulpescu, OPSPI: "În premieră, consens perfect în AGA"
• Conversia creanţei AVAS, respinsă, conform cu noua strategie de privatizare
Acţionarii "Oltchim" (simbol OLT) au votat, ieri, actualizarea creanţei AVAS cu dobânzile aferente, la data valorificării acesteia, şi au respins conversia acesteia în acţiuni, în conformitate cu noua strategie de privatizare a combinatului, aprobată de Guvern prin memorandum.
Executivul a decis, luna trecută, să privatizeze "Oltchim", prin vânzarea colectivă a pachetului de 54,80% din acţiunile OLT, deţinut de Ministerul Economiei şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi "Electrica", reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei. Astfel, vor avea loc trei licitaţii, care, teoretic, ar putea fi adjudecate de investitori diferiţi.
Astfel, acţionarii au aprobat, ieri, modificarea convenţiei de drept privat privind aplicarea de dobândă la creanţa deţinută de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) asupra "Oltchim", încheiată la 22 decembrie 2011, prin care s-a stabilit modul de calcul al dobânzilor, decizia fiind aprobată cu 62,17% din voturile exprimate.
Acţionarul minoritar PCC SE nu a votat acest punct pentru că a fost adăugat în ultimul moment şi nu a avut posibilitatea de a obţine în timp util procura din Germania pentru vot, ne-au declarat reprezentanţii companiei.
PCC SE a propus amânarea votarii acestui punct pentru următoarea şedinţă AGA, ceea ce ar fi dat posibilitatea avocaţilor să analizeze toate implicaţiile legale ale acestei decizii, însă statul a respins propunerea PCC.
Avocatul Cristian Duţescu, reprezentant al unui alt acţionar "Oltchim", este de părere că statul ar fi trebui să se abţină de la vot, la punctul privind actualizarea datoriei faţă de AVAS, întrucât se afla, simultan, şi în poziţie de creditor şi de acţionar. Avocatul citat a invocat articolul din legea societăţilor comerciale care impune acţio-narilor care au un interes contrar aceluia al societăţii, să se abţină de la deliberările privind acea operaţiune.
"Acest punct de pe ordinea de zi a fost aprobat, însă, după părerea mea, decizia este discutabilă", ne-a spus Cristian Duţescu.
Domnia sa consideră că AGA poate fi contestată, însă că acţionarul pe care îl reprezintă nu va face acest demers.
Remus Vulpescu, şeful OPSPI, spune însă că la AGA, a fost linişte şi pace: "Nu ne aşteptam să fie astăzi, în premieră un consens perfect în AGA, după ani de dezacorduri. Acţionăm legal în interesul Statului Român şi Oltchim".
"PCC SE" deţinea, la 30 aprilie, în mod direct, 18,32% din capitalul social al "Oltchim", şi indirect, prin "Nachbar Services Limited", 14,02%.