Acţionarul majoritar al "Azomureş", schimbat printr-o majorare de capital prin aport în natură

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 mai 2009

Acţionarul majoritar al "Azomureş", schimbat printr-o majorare de capital prin aport în natură

Titlurile AZO s-au scumpit, ieri, cu 15%

Analiştii consideră că noul acţionar nu ar trebui să facă ofertă publică de preluare obligatorie

Producătorul de îngrăşăminte "Azomureş" Târgu Mureş (simbol bursier AZO) are un nou acţionar majoritar, după ce "Transworld Fertilizers Holding", o companie înregis­trată în Luxembourg ce deţinea 55,97% din combinatul chimic, a participat la majorarea de capital a "Eurofert Investments" LLC, prin aport în natură cu acţiunile AZO, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti.

Anunţul privind noul acţionar al combinatului a avut un impact major în piaţă, acţiunile "Azomureş" apreciindu-se, ieri, până la limita maxim admisă, de 15%, la 0,23 lei/titlu, în doar câteva ore de la postarea comunicatului pe site-ul BVB. Aprecierea a venit şi pe fondul speculării, de către o parte a pieţei de capital, a unei viitoare oferte de preluare obligatorie (OPP).

Analiştii consideră, însă, că aşteptările privind obligativitatea lansării de "Eurofert Investments" LLC a unei oferte de preluare obligatorie a combinatului chimic nu au acoperire legală.

"Nu credem că este nevoie de o ofertă publică de preluare pentru că, din informaţiile transmise, se pare că este vorba despre o tranzacţie intra-grup, astfel că nu se aplică prevederile privind obligativitatea derulării unei OPP", a declarat, pentru ziarul BURSA, Dumitru Beze, pre­şedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC). Domnia sa consideră că "Azomureş" ar fi trebuit să dea un comunicat prin care să ofere mai multe informaţii despre condiţiile în care a avut loc tranzacţia.

Florin Cătinaş, de la casa de brokeraj "WBS" România, consideră că finalitatea unei viitoare oferte publice de preluare obligatorie a "Azomureş" este relativ incertă, cu atât mai mult cu cât Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a dat un răspuns definitiv cu privire la condiţiile efectuării unei OPP.

"Anunţul privind această tranzacţie a reaprins discuţia despre obligativitatea lansării unei oferte publice de preluare şi, momentan, acţiunile AZO sunt cumpărate, speculându-se o eventuală ofertă de preluare", a explicat domnul Cătinaş, adăugând: "Totuşi, doar după o analiză profundă a acţionariatului, pe baza unor informaţii care, deocamdată, nu sunt accesibile publicului larg, se poate concluziona dacă este cazul unei oferte publice de preluare obligatorie".

Activitatea "Azomureş", dependentă de vreme şi politică

În prezent, "Azomureş" traversează o perioadă mai dificilă, fiind afectată de scăderea cererii şi a preţului la îngrăşăminte. Din aprilie, combinatul funcţionează la jumătate din capacitatea de producţie, cu Instalaţia de Amoniac IV şi secţia de îngrăşăminte complexe NPK oprite.

Săptămâna trecută, conducerea "Azomureş" a mai decis să suspende contractele de muncă pentru 430 de salariaţi până la finele lunii iulie, prin trimiterea acestora în şomaj tehnic, după ce, în aprilie a aplicat o măsură similară pentru 170 de angajaţi.

Reprezentanţii companiei au precizat că o parte dintre speranţele lor se îndreaptă către statul român, deşi, la începutul acestui an, autorităţile nu şi-au respectat promisiunile de încurajare a agriculturii prin achiziţia de îngrăşăminte.

"Dacă se prelungeşte seceta, s-ar putea ca societatea să aibă de suferit, pentru că agricultorii vor fi şi mai puţin motivaţi să cumpere îngrăşăminte", a precizat Florin Cătinaş, adăugând: "Teoretic, daca ar începe ploile, s-ar putea îmbunătăţi şi situaţia companiei".

"Azomureş" are o valoare de piaţă de 120,98 milioane de lei, potrivit preţului de 0,23 de lei/acţiune, înregistrat în şedinţa bursieră de ieri.

"Azomures Holdings" LLC mai deţine 19,05% din titlurile AZO, restul de până la 25% fiind controlat de persoane fizice şi juridice.

CNVM va analiza istoricul acţionariatului Azomureş

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu a luat, deocamdată, nicio decizie privind obligativitatea efectuării unei oferte publice de preluare a combinatului chimic după schimbarea acţionarului majoritar al "Azomureş".

"Direcţia Emitenţi a CNVM trebuie să vadă istoricul acţionariatului "Azomureş" pentru a decide dacă este cazul unei OPP", a declarat, pentru ziarul BURSA, Victor Stănilă, de la Departamentul de Comunicare al CNVM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb