Fondatorul Partidului Social Democrat (PSD), Ion Iliescu, şi liderul Forţei Democrate din România, Petre Roman, au lansat ieri, în prezenţa a aproximativ 500 de persoane, Forumul Democrat Român, definit ca acţiune unitară a stângii româneşti împotriva derapajelor antidemocratice ale guvernării actuale de dreapta. Sub această denumire a fost lansat, de fapt, proiectul polului social care nu va reprezenta, cel puţin deocamdată, un nou partid politic, după cum au declarat Ion Iliescu şi Petre Roman, ci o alternativă pentru largi categorii de cetăţeni care să se regăsească sub umbrela stângii româneşti. "Nu putem pune acum boii înaintea carului", a spus Ion Iliescu.
Cei doi au spus însă că, în funcţie de evoluţia socială şi politică, platforma mai largă privind coagularea stângii româneşti poate fi analizată din perspectivă electorală. Lângă iniţiatorii proiectului, s-au aflat preşedintele PSD, Mircea Geoană, preşedintele executiv autosuspendat al social-democraţilor, Adrian Năstase, precum şi o serie de reprezentaţi ai conducerii PSD, parlamentari. Între participanţi s-au aflat, de asemenea, reprezentaţii a patru confederaţii sindicale, ai Academiei Române, ai Partidului Socialist, Partidului Social Democrat Titel Petrescu, profesori universitari, analişti, reprezen-tanţi ai societăţii civile, ai asociaţiilor din agricultură, studenţi.
În alocuţiunea susţinută în deschiderea dezbaterii, Ion Iliescu a subliniat dorinţa ca prin acest proiect să se răspundă necesităţilor societăţii româneşti, despre care a afirmat că este marcată de o profundă inechitate, iar cetăţenii se simt abandonaţi de stat şi sărăcia se află la limite extreme. Ion Iliescu a criticat politicile economică şi socială ale actualei puteri, afirmând că acestea s-au concretizat prin "eşecul cotei unice", "favorizarea clientelei politice" în aplicarea legilor restituirii proprietăţilor. Fostul şef al statului şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu starea satului românesc şi cu viitorul ţăranilor după integrarea europeană. "România devine tot mai mult o democraţie formală în care opoziţia este margina-lizată, iar ordonanţele de urgenţă au devenit o regulă", a sus-ţinut Ion Iliescu.
În opinia sa, problemele societăţii româneşti sunt cu totul altele decât dosarele fostei Securităţi, legea lustraţiei sau condamnarea comunismului. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi-a reafirmat sprijinul pentru proiectul polului social, dar a dorit să dea un avertisment clar tuturor adepţilor unei "stângi nostalgice" sau care doresc să găsească în proiect "o plută de salvare". "Cei care doresc să meargă alături de noi, într-un parteneriat, sunt bineveniţi", a spus Geoană, anunţând lansarea, în perioada următoare, a unor discuţii instituţionale între PSD şi alte partide politice. Liderul social-democrat şi-a exprimat dorinţa de a se intra într-un nou parteneriat cu sindicatele. În opinia sa, PSD a avut o relaţie privilegiată doar cu liderii sindicali, fiind neglijate relaţiile de fond cu confe-deraţiile.
Liderul PSD a reafirmat dorinţa de a reveni la guvernare şi a anunţat că prima măsură pe care o va lua, în acea postură, este desfiinţarea Fondului Proprietatea şi înfiinţarea Fondului Solidaritatea.
La rândul său, Petre Roman a dorit să sublinieze că, prin lansarea polului social, nu doreşte "să se agaţe de un colac de salvare" şi nu a vrut ca această iniţiativă să fie "pe dedesubtul, pe deasupra sau pe lângă PSD". El a pledat pentru o stângă unită pe scena politică, ca o alternativă pentru categoriile largi de cetăţeni. În acest sens, a arătat Roman, polul social este gândit nu ca o demolare politică, ci ca o mare familie politică.