Acţiunea contestatarilor Aeroportului Braşov - Ghimbav a fost respinsă

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 21 decembrie 2012

Acţiunea contestatarilor Aeroportului Braşov - Ghimbav a fost respinsă

Aristotel Căncescu: "Voiau să le dăm 200.000 de euro pentru a îşi retrage acţiunea şi să nu ne mai blocheze"

Curtea de Apel Bucureşti a respins ieri acţiunea depusă de compania SCC Napoca SA împotriva Consiliului Judeţean Braşov şi a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor împotriva modului în care a fost adjudecată licitaţia pentru proiectarea şi construirea pistei Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav.

Compania SCC Napoca contestase atât experienţa companiei câştigătoare - Vectra SA, cât şi suma cu care se câştigase licitaţia. Luna trecută, autorităţile judeţene au încheiat contractul privind atribuirea lucrărilor de proiectare şi construcţie a pistei cu compania Vectra Service, iar lucrările de proiectare au început deja să se deruleze.

Vectra Service a câştigat la sfârşitul lunii iulie licitaţia pentru proiectarea şi execuţia suprafeţelor de mişcare aeroportuare. Vectra a oferit cel de-al doilea cel mai mic preţ din licitaţie, 12,767 milioane de euro fără TVA, dar compania care a depus oferta cea mai mică - Electrica Serv SRL - a fost descalificată pentru că nu a depus la registratura Consiliului Judeţean Braşov toată documentaţia necesară atestării că are dreptul de a participa la licitaţie. SCC Napoca a participat la licitaţie în consorţiu cu firmele Icco Energ şi Transproiect SA, clasându-se pe locul trei.

Consiliul Judeţean Braşov evaluase lucrările la proiectarea şi construcţia pistei la 17,7 milioane de euro. Potrivit anunţului de licitaţie, pista va avea o lungime de 2.850 metri şi o lăţime de 45 metri, iar durata contractului este de 48 luni, începând cu data atribuirii contractului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a declarat, ieri, că societatea Napoca SA ar fi solicitat bani pentru a nu bloca în instanţă derularea contractului privind construcţia pistei. "Au cerut 200.000 de euro, nu mai are rost să ascund acest lucru", a declarat sursa citată.

Nu vrea parteneriat public-privat

Ieri, consilierii locali au împuternicit executivul Consiliului Judeţean Braşov să aleagă cea mai bună soluţie pentru faza a doua a lucrărilor la aeroportul de la Ghimbav. Prima variantă a continuării proiectului vizează "demararea procedurilor legale în vederea concesionării restului lucrărilor către un investitor privat care să asigure finanţarea, proiectarea, realizarea şi operarea pe o perioadă determinată a obiectivului de investiţii". Mai exact preluarea investiţiei de către o companie privată, care va construi aerogara, după care va opera aeroportul pe o perioadă definită pentru a-şi re­cupera suma investită.

Cea de-a doua variantă vizează încheierea unui parteneriat public privat, mai ales că de ieri a devenit aplicabilă Legea parteneriatului public privat. "Pentru a putea aplica legea PPP, terenul cu care judeţul Braşov ar intra în parteneriat trebuie să aparţină domeniului privat al judeţului. În acest sens este obligatorie promulgarea unui act normativ de către Guvernul României pentru a realiza transferul de proprietate al terenului din domeniul public al statului în domeniul privat al judeţului Braşov", se arată în informarea care va fi prezentată consilierilor judeţeni.

Cea de-a treia posibilitate a continuării aeroportului vizează un efort investiţional susţinut din fonduri bugetare de la nivel central şi local. De altfel, această variantă este şi cea mai puţin realizabilă, având în vedere lipsa banilor pentru astfel de proiecte, atât la nivel central, cât şi la nivel local.

"Eu prefer concesiunea. Nu vreau parteneriat public privat pentru că Legea PPP-ului, chiar dacă de acum poate fi aplicată, este destul de ciudată şi ar trebui să facem alte demersuri pentru realizarea acesteia", a explicat preşedintele CJ Braşov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb