Acţiunile americane care intră pe BVB, în creştere

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 aprilie 2012

Acţiunile americane care intră pe BVB, în creştere

"Tradeville": Titlurile Coca-Cola par a fi subevaluate

Acţiunile Apple Inc., Bank of America Corporation, Intel Corporation, The Coca-Cola Company şi Visa Inc., programate să intre, astăzi, la tranzacţionare pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti au cunoscut o evoluţie în creştere de la începutul anului, pe fondul unor marje nete de profit pozitive, se arată într-o analizită făcută de "Tradeville", market makerul celor cinci acţiuni.

Potrivit analizei citate, titlurile Coca-Cola par a fi subevaluate în comparaţie cu media segmentului de sector relevant (Pepsico Inc. şi Dr. Pepper Snapple Group ), având în vedere multiplii de preţ calculaţi de către analiştii Tradeville. "Coca-Cola se distinge prin indicatorii de profitabilitate, marja comercială netă şi rentabilitatea activelor, în timp ce ROE (n.r. rentabilitatea capitalului) este cu 10% mai scăzut faţă de media celorlalte două companii, în special din cauza gradului mai mic de îndatorare", precizează analistul Tradeville, Bogdan Gherghe.

Din 1920 şi până în prezent, compania a distribuit dividende către acţionarii săi. În ultimii cinci ani, ritmul mediu de creştere a dividendului a fost de 7%, în timp ce anul trecut, randamentul brut anualizat a fost de 2,87%. Dividendul aprobat pentru acest an este de 0,51 dolari pe trimestru, primul dividend fiind plătit pe 1 aprilie acţionarilor înregistraţi în 15 martie.

În raportul citat se mai arată că, la începutul lunii februarie, conducerea companiei a anunţat un program de îmbunătăţire a productivităţii, prin care să se economisească anual 350-400 milioane dolari, fiind aşteptate economii de 200-250 milioane dolari pe an, rezultate în urma achiziţiilor din 2010, când Coca-Cola a achiziţionat îmbuteliatorul său din America de Nord, Coca-Cola Enterprises Inc. (CCE).

Acţiunile Coca-Cola sunt listate la NYSE, făcând parte din indicii Dow Jones, S&P 500 şi Rusell 1000, iar cel mai semnificativ acţionar al companiei este Berkshire Hathaway, fondul administrat de Warren Buffet.

Visa, influenţată de migraţia către moneda electronică

Acţiunile Visa prezintă un potenţial de creştere important prin prisma migrării către moneda electronică, potrivit Tradeville. "Visa nu este o acţiune ieftină tocmai pentru că prezintă un potenţial de creştere important prin prisma migrării către moneda electonică, aşa-numita monedă a viitorului", considera Ovidiu Dumitrescu, analist Tradeville.

În acest moment lupta între marile companii ce operează sisteme de plăţi se duce pe frontul noilor tehnologii, Visa lansând recent V.me, un serviciu de plăţi menit să concureze PayPal şi Google Wallet.

Marja netă de profit înregistrată de Visa este de 43%. Pentru 2012 fiscal, analiştii citaţi de Reuters aşteaptă, în medie, o creştere a veniturilor cu 10,6% şi de 34,1% a EPS faţă de anul 2011 fiscal. Estimările Visa sunt ceva mai optimis-te faţă de venituri (respectiv o creştere de 11-13%) şi mai temperate vizavi de profitul pe acţiune, aşteptat să avanseze cu 15-18%.

Visa Inc. operează cea mai mare reţea de plăţi electronice retail din lume, cu o cotă din piaţa globală de circa 63% (în 2010, conform Nilson Report) şi intermediind tranzacţii în valoare de 5,900 miliarde de dolari între 1 octombrie 2010 şi 30 septembrie 2011.

Acţiunile Bank of America Corp - volatilitate mare

Titlul Bank of America Corp (BAC) are o volatilitate mare a preţului, ceea ce poate stârni interesul celor cu apetit de risc foarte ridicat, arată Tradeville. Rezultatul net de 84 milioane dolari s-a realizat pe fondul vânzării de active în T4 2011, inclusiv participaţia deţinută la China Construction Bank Corp, cu preţul alunecării pe locul secund în topul băncilor americane după active. "Lupta cu rezultatele negative care au marcat anii 2009, 2010 şi primele 9 luni din 2011 pare să se fi încheiat, lucru reflectat şi de rezultatul net pe acţiune de 0,70 dolari estimat de analiştii Reuters pentru 2012 (0,12 USD în T1 2012)", consideră Magda Sirghe, analist Tradeville.

În ceea ce priveşte dividendele acordate acţionarilor, estimările Reuters relevă menţinerea acestora la 0,04 dolari pe acţiune în 2012 şi creşterea la 0,15 dolari în 2013. Pentru T1 2012, Consiliul de Administraţie a stabilit un dividend de 0,01 dolari pentru o acţiune ordinară, care se va plăti pe 22 iunie pentru acţionarii înregistraţi pe 1 iunie. Compania va publica rezultatele financiare pentru T1 2012 pe 19 aprilie.

Bank of America Corp (BAC) este una dintre cele mai mari instituţii financiare din lume, oferind servicii pentru persoane fizice, întreprinderi mici şi mijlocii, dar şi mari corporaţii şi guverne, în domeniul bancar, al investiţiilor, al administrării activelor şi al managementului riscului.

Intel, în linii mari superioară competitorilor

Prin prisma randamentului dividendului, a ratelor de rentabilitate, a multiplilor şi a rentabilităţii aşteptate pe unitatea de risc (rata Sharpe), Intel este în linii mari superioară competitorilor săi - Texas Instruments Inc. (TXN), Broadcom Corp. (BRCM) şi Altera Corp. (ALTR), potrivit analistului Tradeville, Ovidiu Dumitrescu: "Deşi dinamica afacerii, lichiditatea şi gradul de îndatorare nu par să o avantajeze, performanţele prezentate mai sus fac din Intel o companie demnă de atenţia investitorilor".

Intel este cel mai mare jucător de pe piaţa microprocesoarelor. Deşi nu a reuşit până acum să profite de explozia smartphone/smartpad, în ianuarie 2012 a semnat două contracte importante cu Motorola şi Lenovo pentru livrarea de cipuri pentru telefoane inteligente, iar recent a încheiat o înţelegere cu Nissan privind furnizarea de cipuri pentru aceste automobile. "Succesul comercial al celor două contracte va putea fi judecat abia începând cu ultimul trimestru al lui 2012. Până atunci, rămâne de urmărit în ce măsură vânzările în creştere de PC-uri au influenţat rezultatele T1/2012 care vor fi publicate astăzi", precizează analistul Tradeville.

Pentru anul 2012 analiştii citaţi de Reuters aşteaptă, în medie, o creştere a vânzărilor de 4,8% şi o scădere de 2,4% a EPS faţă de anul 2011. Intel nu a emis estimări privind EPS, dar este mult mai optimistă cu privire la vânzări, anticipând creşteri de 7-9%. "În funcţie de climatul macroeconomic şi de reuşita proiectelor menţionate mai sus, ambele variante sunt fezabile, motiv pentru care volatilitatea pare asigurată", conchide analistul Tradeville.

Intel este cel mai mare fabricant de produse pe bază de semiconductori din lume (după vânzări şi capitalizare). Activitatea sa este axată pe producţia de microprocesoare (pentru computere, dispozitive mobile şi alte electronice), dar exis-tă şi divizii de software (inclusiv antivirusul McAffe şi optimizatoarele Wind River) şi memorii nonvolatile.

Apple - cea mai valoroasă companie din lume

Investiţia în Apple (AAPL) se rezumă la încrederea în capacitatea companiei de a-şi creşte, în continuare, vânzările, se arată în raportul realizat de Departamentul de analiză al Tradeville.

Raportarea financiară pe T1/2012 fiscal (T4 calendaristic al lui 2011) a depăşit cu mult consensul pieţei şi lansarea noului iPad. Creşterea de 73% a vânzărilor şi de peste 100% a profiturilor (vs. T4/2010) şi cele 3 milioane de "iPad3" vândute în primele 3 zile de la lansare au propulsat Apple în poziţia de cea mai valoroasă companie din lume. "În contextul dividendului de 2,65 USD/trimestru anunţat pentru finalul anului, al dinamicii rezultatelor din ultimii ani, al reputaţiei privind inovarea şi al estimărilor de mai sus (care nu par exagerate, privind din perspectiva istoriei recente), interesul pentru gigantul californian este meritat", explică Ovidiu Dumitrescu, analist Tradeville.

Domnia sa adaugă: "Rămâne de văzut dacă următoarele raportări vor confirma acest nou avânt al afacerilor companiei, dar până atunci este probabil ca zvonurile despre iPhone 5 , televizorul Apple şi revoluţia manualelor şcolare pe care AAPL o încearcă vor menţine, cel mai probabil, interesul pieţei la cote ridicate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb