Acţiunile băncilor europene se prăbuşesc după turbulenţele de pe piaţa americană

G.D.
Bănci-Asigurări / 10 martie 2023

Acţiunile băncilor europene se prăbuşesc după turbulenţele de pe piaţa americană

Acţiunile băncilor europene au înregistrat astăzi dimineaţa cel mai mare declin din ultimele nouă luni, afectate de îngrijorările investitorilor cu privire la sectorul bancar american, informează AFP, conform Agerpres.

Indicele bancar european STOXX a scăzut cu 4,2%, pregătind terenul pentru cel mai mare declin înregistrat într-o singură zi după începutul lunii iunie 2022, în condiţiile în care acţiunile Deutsche Bank s-au prăbuşit cu 9,85% în timp ce titlurile Commerzbank au pierdut 6,12%.

La bursa de la Paris, acţiunile Societe Generale au pierdut 5,14%, acţiunile BNP Paribas au scăzut cu 4,33% iar titlurile Credit Agricole au pierdut 3,35%. În alte părţi din Europa, acţiunile băncii britanice au înregistrat un declin de 5,04%, acţiunile băncii italiene Intesa Sanpaolo au scăzut cu 3,24% iar cele ale băncii elveţiene UBS au scăzut cu peste 4%.

Toate aceste scăderi au început ieri seara pe Wall Street, cu o cădere de 6,20% pentru acţiunile Bank of America, una de 6,18% pentru Wells Fargo şi un declin de 4,10% pentru acţiunile Citigroup.

Majoritatea analiştilor sunt de părere că aceste căderi au legătură cu anunţul grupului bancar SVB Financial Group, partener bancar important pentru sectorul tehnologic, privind o majorare importantă de capital în valoare de 2,25 miliarde de dolari. Prin această operaţiune, SVB încearcă să îşi consolideze situaţia financiară, afectată de retragerile clienţilor. De asemenea, SVB a vândut în mod precipitat un portofoliu de obligaţiuni în valoare de 21 de miliarde de dolari, pentru a acoperi solicitările deponenţilor care au vrut să îşi retragă economiile.

Neil Wilson, analist şef la Markets.com, este de părere că acest episod ar putea să fie paiul care a rupt spatele cămilei pentru bănci, după îngrijorările cu privire la majorarea dobânzilor şi situaţia fragilă în care se află economia americană.

De asemenea, acest episod a scos în evidenţă cât de vulnerabile sunt băncile, multe dintre ele fiind ţinute pe linia de plutire de fonduri publice după criza financiară globală din urmă cu un deceniu. Criza financiară globală şi consecinţele economice ale pandemiei au determinat băncile centrale şi guvernele să tipărească mii de miliarde de dolari pentru a susţine economiile dar până acum aceste lichidaţi nu au fost retrase de pe piaţă.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Mai corect ar fi sa spunem ca

    trebuie platit razboiul din Ucraina  

    1. Da,caută tot felul de crize ptr finanțarea războiului

      Rusia susține invazia din Ucraina, dar n-are legătură cu băncile din Europa. :)

    a vazut cineva crashul la M3 in romania?

    Care e treaba? 

    Unde a mutat banca centrala diferenta?! 

    ca de disparut nu au disparut; in ce a fost mutat M3 ul? 

    Broad money (M3) Broad money (M3) includes currency, deposits with an agreed maturity of up to two years, deposits redeemable at notice of up to three months and repurchase agreements, money market fund shares/units and debt securities up to two years. 

    Money Supply M3 in Romania decreased to 390090.40 RON Million in January fr om 603118.50 RON Million in December of 2022. source: National Bank of Romania 

    Au fugit banii la saltea din conturi sau cum? 

    Ori in betoane? 

    Sau in dobanda banci centrale? 

    Unde este diferenta Isarescule ca doar nu ai sterilizat atata banet; nare cum. 

    S c cret 

    1. E o greseala. Uita-te direct la bnr pe site. Acea cifra 390090.40 este m1 din ianuarie 2023, m3 e 603 696,3mil lei

    a vazut cineva " Romania Producer Prices index "? e in tavan. 100%

    nare cat sa mai tina banca centrala dobanda sus mult; raul este deja facut... e fortata sa prabuseasca dobanda la minime istorice in fata; 

    s c cret 

    1. pretenare, dupa ce dobanda la us bonds 10y se va "cuminti" in urmatoarele 3 luni (pe fondul unor sell-off-uri de neam prost pe burse) dupa aceea spre 2024 va cunoaste noi si noi culmi de dobanda deci noi si noi "gropi ale Marianelor" de pret pe bonduri.

      ia in considerare si presiunea la periferie (titluri de stat Ro). 

      unde vezi tu dobanda la minime istorice in fata?

      eu nu o vad.  

      p.s. pont : FED-ul va tooooot mari dobanda pe usd (dupa o mica perioada de "sperietura" in q2/23). Si dolarul va face noi si noi jump-uri de pret pana in 2024 (cand FED se va hotara sa sperie copiii din lume furandu-le acadelele din gura :)))) )

      In romania BNR va duce dobanda la minime istorice!

      Eu vad deflatie !! 

      Prea multe macarale la orizont- prea mult credit ce va cere si mai mult credit ca sa spele exitul capitalistilor dupa 2024-2026; 

      Ca sa "salvezi" imobiliarele si creditul trebuie sa dai dobanzi la minime istoricece vor atrage capital de la saltea sau extern in active cu risc! Momentan e gripata situatia in unele cazuri dar se va debloca caci e risc de deflatie in fata! 

      Asa cum am mai spus: dobanzile bancilor centrale se baga pe sub inflatie si pe sub deflatie; in deflatii de multe ori dobanda bancilor centrale trintita si la 0 sau -1 sunt real tot pozitive fata de deflatia in desfasurare! Pentru ca daca ai in spate levier negativ si randament negativ asta anunta in fata levier pozitiv si randament pozitiv (pentru cei ce intra in fata). 

      Graficul si calculul in timp real pe Romania arata ca nu se afla inca in pas cu USA! Este in SPATE tura ASTA! in 2006 era aproape cot in cot caci aveam politica ce favoriza intrari de capital extern ca procent din pib; astazi avem cv intrari dar nu din usa ca pondere;  

      BNR VA DUCE IN FATA DOBANZILE LA MINIME ISTORICE!!! 

      Se vede din SATELIT ACUMULARE DE STOCURI GOALE FIXE IN PIATA DIN RO!!! 

      Avem deja unele bulevarde ce au intrat in hemoragie; invatati sa acordati atentie pe bulevarde la spatii comerciale si anunturi ce isi cauta chiriasi sau cumparatori si stau de 2-3 ani asa... aia arata hemoragie in piata! 

      Plus ca avem covrigul LUCA de la 1,5 la 5 lei in 5 ani!!! Hiperinflatie la Comoditati anunta in fata soc de deflatie dupa consumarea inflatiei! 

      Plus ca M2 in deflatie o sa dea de pamant cu toti angajatii pe salarii scumpe cand costurile vor continua sa urmce si Murile stagneaza sub ele! 

      Domnul cretine a anuntat de 1-2 ani ca dupa cresterea exponentiala la M2 in USA a urmat istoric risc de deflatie; acelasi fenomen a fost repetat in 1918-1920! 

      Speram ca socul de deflatie la m2 sa nu tina peste 3-4 trimestre caci e groasa treaba! 

      Mergi in Cartiere cu Macarale!! SA vezi stocuri adunate cu duiumul si atele in anticipatie de livrare; plus ca nu pun accent pe unele date oferite de "imobiliarsiti sau de piata de credit" ce le aranjeaza dupa bunul plac! 

      Romania mai are 2023-2024-2025 sa zicem 2026 maxim de chin pe urma vine dusul rece ! 

      Si Raportul Bancii Mondiale arata "rece in fata" nu cald! 

      Daca apa calda de acum inca nu "opareste" stai sa vezi cand arede "pielea speculatorilor" ce vor cauta refugiu in "dus rece" dobanzi prabusite! - vor avea nevoie de dobanzi prabusite ca de AER!!! 

      Cat despre dolar am spus ca va ramane de dxy relati tare cv timp;  

      Analiza personala arata ca BNR ESTE FORTATA SA PRABUSEASCA IN FATA Dobanzile la minimele istorice ale aceste generatii!! 

      Trendul dobanzilor arata risc de defatie si deci dobanzile trebuie in fata sa se bage pe sub riscul de deflatie. 

      s c cret 

      Daca crezi asta inseamna ca poti sa iei obligatiuni, cea mai buna varianta in caz de scadere economica si scaderi de dobanzi. Dar dc n-ai dreptate, nu ti-ai acoperit inflatia din dobanda.

      ok, ti-am citit mesajul si inteleg logica ta

      o idee: piata romaneasca fiind una de consum pe cel putin una dintre sursele inflatiei volatile (ne referim la alimente...dar nici nu energia nu mi-e rusine ca am inceput sa importam ca la nebuni, cand de fapt exportam acum 5-10 ani) noi importam inflatie.  

      deci: nu crezi ca importand inflatie din exterior (care inflatie se va mai manifesta inca anul acesta si probabil si in 2024) se va mentine oarecum o balanta (intre sursele externe si interne) intre presiunile inflationiste si cele deflationiste?  

      in principiu sunt de acord cu ce zici - si eu vad covrigii si spatiile comerciale goale si macaralele , si eu folosesc assessment-ul direct la nivelul strazii ca semnal (unul dintre cele multe follosite) ... doar ca ar fi o reala surpriza (pt mine) ca fortele deflationiste sa inece inflatia de import  

      Spatiile comerciale doar s-au mutat de pe centru la mall si in on line.

      Macaralele da poate fi o incetinire la constructii, din cauza materialelor si a manoperei, si din cauza dobanzilor. Dar la cat au crescut preturile in ultimii 2 ani, era necesara.

      Dezinflatie? Cu atatea datorii si razboiul la usa ? Nah. Vise tata vise. Poate are omul ceva cash si spera sa vina preturi mai mici. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb