Acţiunile "Electrica" au închis, ieri, la 11,2 lei/acţiune, acestea cunoscând în ultima perioadă o scădere destul de mare, preţul fiind foarte aproape de cel de la lansarea la trazacţionare în iulie 2014. Acţiunile Electrica (EL) au fost listate pe Bursă pe 4 iulie 2014, după o ofertă publică, prin care compania a atras 444 milioane euro. În prima zi de tranzacţionare, acţiunile Electrica (EL) au închis la 11,25 lei, după ce în ofertă s-au vândut la 11 lei.
Mihai Căruntu, Analist Senior Piaţa de Capital Departamentul Cercetare Direcţia Strategie BCR, consideră: "Cotaţiile Electrica au fost afectate în 2017 de rezultatele financiare raportate în acest an, care au semnalat un rezultat sub aşteptările pieţei şi inclusiv sub bugetul de venituri şi cheltuieli. O cauză pentru această situaţie este reprezentată de cheltuielile suplimentare cu consumul propriu tehnologic şi rezultatul negativ pe linia de business furnizare generate de creşterea masivă a preţurilor la electricitate începând cu luna ianuarie. Compania a raportat pe segmentul de business furnizare pierderi atât pe trimestrul al treilea, cât şi cumulat pentru primele nouă luni din 2017. Practic, Electrica nu a putut transfera către consumatorii individuali de pe piaţa reglementată costurile mai mari cu achiziţia de electricitate. Totuşi, în explicaţiile oferite cu ocazia raportării rezultatelor financiare la 9 luni, compania s-a arătat încrezătoare în posibilitatea recunoaşterii de către ANRE a costurilor suplimentare de achiziţie de electricitate în 2018 şi chiar ulterior, în condiţiile în care în trecut, potrivit Electrica, autoritatea de reglementare a fost flexibilă în recunoaşterea acestor cheltuieli.
În condiţiile rezultatelor slabe trimestriale, managementul Electrica a reiterat intenţia de a propune ca distribuţia de dividende pe 2017 să fie susţinută din rezerve, astfel încât aceasta să fie consistentă cu bugetul pe 2017, ceea ce ar trebui să însemne în opinia noastră o distribuţie de cash care să însemne un randament de peste 5% raportat la cotaţiile actuale. Concretizarea acestei intenţii ar fi de aşteptat să susţină cotaţiile acţiunii Electrica în cursul anului viitor. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte estimările de profit pe 2018, acestea sunt foarte sensibile la condiţiile de pe piaţa de electricitate care încă se arată dificile în prezent. Scenariul de bază ar fi că businessul de furnizare va redeveni profitabil, Electrica fiind în mod normal în poziţia de a-şi asigura costuri de achiziţie de electricitate competitive din poziţia sa de lider pe piaţa de furnizare. Bugetul pe 2018 ce va fi publicat în primăvară de companie va fi un document cu atât mai important pentru poziţionarea investitorilor faţă de companie pe termen scurt şi mediu. La elemente de atractivitate putem menţiona disponibilităţile de cash importante (peste 300 milioane euro) ce îi permit Electrica să facă achiziţii, în reţele de gaz/electricitate în regiune sau în zona de producţie de electricitate, aşa cum a confirmat recent şi CEO-ul companiei. Acestea ar putea creşte semnificativ forţa companiei de a genera profit, dezvoltând sinergii cu businessul actual al companiei. De asemenea, un viitor punct forte al Electrica s-ar putea dovedi capacitatea relativ bună de a implementa programe de investiţii mai semnificative decât spre exemplu se dovedeşte posibil în cazul Transelectrica. Acest fapt este de bun augur pe termen mediu deoarece susţine creşterea activelor reglementate, ca principal driver al profitabilităţii. În ceea ce priveşte riscurile, există percepţia unui risc de reglementare mai mare, la Electrica decât spre exemplu la Transelectrica, dată fiind ponderea mai mare a tarifului de distribuţie în preţul final la consumator (peste 30%), faţă de o pondere apropiată de 5% în cazul tarifului de transport al Transelectrica".
Gabriel Dumitraşcu, acţionar al Electrica şi fostul şef al privatizărilor din Energie, ne-a declarat: "Cotaţia de astăzi a acţiunilor Electrica este cea mai mică din ultimii doi ani. Prăbuşirea acţiunilor de la 14,6 lei, în iulie 2017, la 11,2 lei, astăzi, este consecinţa lipsei de viziune şi acţiune pe parcursul anului trecut, a măsurilor întârziate de investire a banilor proveniţi din listarea din 2014, dar şi a concentrării pe decizii şi măsuri cu efect marginal în locul unor măsuri reale de reformare şi adaptare la condiţiile unei pieţe competitive şi liberalizate a grupului Electrica. Investitorii sancţionează în acelaşi timp şi politizarea Consiliului de Administraţie, marcând prin cotaţia redusă lipsa de încredere în conducerea societăţii, dar şi în manevrele acţionarului semnificativ, Ministerul Energiei, care, în lipsa unor analize, strategii şi viziuni validate de piaţă, îşi asumă perpetuarea unei administraţii neprofesionale şi neperformante, în timp ce niciunul dintre specialiştii români în energetică nu se regăseşte în actuala structură de administrare".
Recent, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că, în acest an, Autoritatea de Concurenţă va finaliza un caz privind o presupusă trucare de licitaţii privind achiziţionarea de echipamente electrice de către firme din distribuţia electricităţii, în special Electrica.
Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, acum câţiva ani, o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către firmele AEM, Electromagnetica, Elster Rometrics, Energobit şi Landis+Gyr A, active pe piaţa contoarelor electrice şi a echipamentelor conexe. Investigaţia are ca obiect o posibilă trucare a licitaţiilor organizate în perioada 2011-2015 de Electrica SA, E.ON, Enel şi CEZ pentru atribuirea contractelor de furnizare a contoarelor electrice şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice în cadrul licitaţiilor.
"Suspectăm că aceste companii s-au înteles şi şi-au împărţit contractele, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor organizate de operatorii de energie electrică", declara, în 2015, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Autoritatea de concurenţă a efectuat inspecţii inopinate la sediile AEM SA, Electromagnetica SA, Elster Rometrics SRL, Energobit SA, precum şi la sediile operatorilor de distribuţie a energiei electrice.
• Brokerii pun căderea acţiunilor Electrica pe seama rezultatelor financiare slabe
Brokerii pieţei de capital autohtone pun evoluţia acţiunilor societăţii, din domeniul energiei electrice, îndeosebi, pe seama rezulatelor financiare slabe avute de companie în acest an.
De asemenea, un alt motiv invocat de analişti îl reprezintă tranzacţia de la începutul lunii noiembrie, prin care compania a cumpărat participaţiile deţinute de Fondul Proprietatea (FP) la filialele sale.
În acest sens, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul Goldring, ne-a transmis: "În opinia mea, cotaţia EL se depreciază din cauza rezultatelor financiare foarte slabe, iar scăderea din ultima perioadă poate fi pusă pe seama rezultatelor din trimestrul al treilea.
Această situaţie a apărut din cauza preţului energiei care a fost foarte ridicat. Societatea are anumite contracte semnate pe termen lung, care trebuie respectate, atât în cazul clienţilor persoane fizice şi juridice. Acestea au fost semnate la anumite preţuri, dar societatea a fost nevoită să cumpere de pe bursă la preţuri mai mari, astfel încât compania suferea pierderi. În tot acest an, piaţa preţului energiei a fost dominată de volatilitate, iar EL trebuie să achiziţioneze energie din piaţă.
Personal, am recomandat vânzare pe titlurile EL încă după rezultatele afişate în primul trimestru.
Din punctul meu de vedere, în cazul tranzacţiei cu FP, societatea de energie electrică a pierdut nişte bani. S-au cheltuit resurse din rezerve care, în momentul de faţă, aduc pierdere.
Indiferent de sectorul de activitate, în situaţia unor astfel de tranzacţii, când o companie cumpără nişte active, preţul acţiunilor scade. Sigur că şi acest element a influenţat scăderea cotaţiei, dar cauza principală este dată de rezultatele financiare foarte slabe".
Din punctul de vedere al domnului Adrian Simionescu, director general Vienna Investment Trust, motivul principal pentru scăderea din ultima perioadă a cotaţiei EL este dat de achiziţionarea participaţiilor subsidiarelor sale de la FP.
Practic, investitorii consideră că preţul care a fost plătit este mult prea mare faţă de valoarea acestora, ne-a spus domnul Simionescu, care a adăugat: "Pe de altă parte, trebuie avut în vedere că societatea de energie electrică era acţionar majoritar la aceste subsidiare, deci nu avea nevoie de întregul pachet, pentru că oricum deţinea controlul".
De asemenea, prin această achiziţie, au dispărut lichidităţile deţinute de companie şi care ar fi putut fi investite pentru o extindere regională, eventual achiziţionarea unor jucători din regiune sau modernizarea reţelei existente", a punctat domnul Simionescu, completând: "În această situaţie, evident că perspectivele unei dezvoltări de anvergură a societăţii, s-au redus considerabil, din lipsă de lichidităţi.
Astfel, foarte mulţi investitori au ales să vândă, unii ieşind chiar complet din investiţie".
Ovidiu Şerdean, broker în cadrul IFB Finwest, a punctat că, există riscul ca, după rezultatele financiare din trimestrul al treilea, societatea să se confrunte cu cel mai slab an, de când a fost admisă la cota bursei.
Brokerul de la IFB Finwest a spus: "La finalul anului 2017 am observat o evoluţie diferită a companiilor care compun indicele sectorului energetic BET-NG.
Cu referire la energia electrică, am avut un an bun pentru producătorul de energie, Nuclearelectrica (SNN) şi unul mai puţin bun pentru transportatori şi distribuitori EL şi Transelectrica (TEL).
Din punctul meu de vedere, evoluţia slabă a acţiunilor EL este dată, în special, de rezultatele sub aşteptări raportate la cele trei trimestre ale anului, comparativ cu cele obţinute în perioadele similare ale anului anterior, evoluţie influenţată de creşterea cheltuielilor cu achiziţia de energie.
Scaderea accelerată a preţului în noiembrie poate fi pusă şi pe seama faptului că, după raportările de la trimestrul al treilea, există riscul ca la final de an să avem cele mai slabe rezultate ale companiei de la listarea din 2014.
Cotaţia EL, în acest moment, este apropiată de valorile iniţiale de la listare".
Pe de altă parte, George Brande, broker în cadrul Interfinbrok, vede cu ochi buni volumul în creştere pe care a avut loc deprecierea acţiunilor EL din ultima perioadă. Domnul Brande a spus: "Acţiunile EL au înregistrat o creştere de circa 13% în prima parte a anului 2017, în ton cu indicele BET, până la publicarea, în luna mai, a rezultatelor financiare dezamăgitoare pentru primul trimestru din 2017.
Apoi, rezultatele pentru primele şase luni ale anului 2017, anunţate în august, urmate de cele pentru primele nouă luni, publicate la mijlocul lunii noiembrie, au accelerat scăderea cotaţiei EL.
Aceste rezultate au fost afectate, în principal, de cele două perioade, din iarnă şi din vară, în care preţul energiei electrice pe piaţa spot a OPCOM a atins valori record. Acordul cu FP pentru răscumpărarea filialelor a reprezentat un semnal pozitiv, dar nu a reuşit să frâneze perspectiva unor rezultate financiare mai slabe pe anul 2017. Faptul că scăderea a avut loc pe fondul unor volume în creştere poate semnala, totuşi, existenţa unor perspective bune".
Pe data de 1 noiembrie, FP anunţa vânzarea participaţiilor deţinute în filialele EL, valoarea tranzacţiei fiind de 752,03 de milioane de lei.
EL a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net în scădere cu 79,6%, de 95 de milioane de lei, faţă de primele nouă luni ale anului 2016, de 466 milioane de lei.
ANDREI IACOMI
1. Ceva nu este normal...
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 07.12.2017, 09:32)
Ceva nu functioneaza cum trebuie in top managementul organizatiei economice!Ar trebuie convocati actionarii si un management performant ar trebui instalat URGENT!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2017, 13:18)
uitati-va putin prin Transilvania si o sa descoperiti investii platite si nefinalizate
3. Electrica, mda...
(mesaj trimis de Andrei în data de 07.12.2017, 22:50)
Inteleg din articol ca brokerul ala de la Goldring a inceput sa cumpere actiuni EL. Multam pentru pont, o sa cumpar si eu cate putin