Activiştii Greenpeace au format o blocadă în faţa Ministerului Energiei

G.U.
Miscellanea / 13 aprilie 2021

Activiştii Greenpeace au format o blocadă în faţa Ministerului Energiei

Actualizare - VIRGIL POPESCU: ''Activiştii Greenpeace cer eliminarea cărbunelui din mixul energetic, fără să propună soluţii concrete''

Activiştii de la Greenpeace cer eliminarea cărbunelui din mixul energetic, fără să propună soluţii concrete şi nu spun nimic despre minerii care îşi câştigă pâinea din asta, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

"Am fost şi sunt un om al dialogului, dar nu am să girez niciodată extremele. Am răspuns invitaţiei de a avea un dialog cu cei de la Greenpeace pentru că şi pe mine, ca ministru al Energiei, dar şi ca părinte, mă preocupă să luăm decizii pentru viitor, pentru un mediu curat. Cu surprindere am constatat astăzi că activişti de la Greenpeace au venit la sediul Ministerului Energiei să ceară eliminarea cărbunelui din mixul energetic, fără să propună soluţii concrete. Mai mult chiar, ironic aş putea spune, reclamă următoarele: "Oamenii au un viitor. Cărbunele nu". Dar despre oamenii de acum, minerii care îşi câştigă pâinea din asta nu aveţi nimic de spus? Sau ei nu sunt tot oameni? Aşa cum am tot spus, lucrăm să adoptăm cele mai bune soluţii pentru a respecta angajamentele României în planul de decarbonare, însă ne preocupăm şi de latura socială, ca să nu lăsăm pe nimeni în urmă", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

---

7 activişti Greenpeace au format o blocadă în faţa Ministerului Energiei, afişând bannere cu mesajele "Oamenii au viitor, cărbunele nu" şi "Energie regenerabilă, nu cărbune", conform unui comunicat de presă. Mesajele sunt adresate Ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi decidenţilor din instituţie, care refuză să accelereze tranziţia energetică verde în România, acordând în acelaşi timp, ilegal, sume generoase din bani publici subvenţionării cărbunelui. Activiştii intenţionează să rămână pe poziţii până la încheierea programului de lucru al Ministerului, urmând ca în perioada următoare să continue să transmită aceleaşi mesaje Ministrului, în diverse moduri, până când acesta va prioritiza energiile regenerabile.

Arderea cărbunelui pentru producerea energiei electrice generează, la nivel mondial, cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră. Acestea cauzează încălzirea globală şi accentuează efectele schimbărilor climatice, pe care le resimţim cu toţii: secetă, furtuni, inundaţii, temperaturi anormale, distrugeri ale biodiversităţii. Cărbunele e şi o problemă pentru sănătate: aproximativ 20.000 de decese premature şi 10.000 de cazuri de bronşită cronică sunt cauzate anual în Europa de aerul toxic generat de arderea cărbunelui. Costurile de sănătate se ridică la aproximativ 60 de miliarde de euro anual.

Energia produsă din cărbune e scumpă, ineficientă, poluează, afectează sănătatea oamenilor şi blochează dezvoltarea şi diversificarea economică a regiunilor miniere. De aceea, planurile de eliminare a cărbunelui trebuie să conţină măsuri care să susţină sistemul energetic naţional şi care să asigure locuri de muncă alternative decente pentru oamenii care lucrează acum în industria mineritului, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, România se numără printre ultimele ţări din Europa care nu au anunţat o dată clară pentru renunţarea la cărbune, nu are un plan realist pentru eliminarea acestui combustibil fosil din mixul energetic naţional şi nici pentru înlocuirea acestuia cu noi capacităţi de energie regenerabilă. De asemenea, România este una din ţările U.E. cele mai afectate de schimbările climatice. Avertizările meteorologice cod roşu cresc exponenţial de la an la an în România şi vizează valuri de căldură, inundaţii, averse, intensificări ale vântului, temperaturi extreme.

''Tocmai acest lucru a fost ignorat de Guvernul României care, pe 31 martie, a decis să acorde ilegal Complexului Energetic Oltenia un grant de 241,4 milioane euro pentru plata certificatelor de emisii'', au precizat activiştii Greenpeace.

"Ministrul Energiei se încăpăţânează să rămână ancorat în trecut. Am venit aici să îi transmitem foarte clar domnului Virgil Popescu că nu vrem ca România să fie codaşă la capitolul tranziţie energetică. Cerem ca energia regenerabilă să fie prioritizată în faţa arderii combustibililor fosili. Este inadmisibil că Guvernul României alocă de ani de zile sute de milioane de euro din buzunarele românilor pentru o industrie murdară, care ne omoară cu zile şi care ne-a dus pe marginea prăpastiei. Banii ar trebui să meargă pentru o dezvoltare sustenabilă a regiunilor miniere, cu focus pe alternative economice, energie verde, eficienţă energetică. Iar Ministerul Energiei şi Guvernul să sprijine judeţele Gorj şi Hunedoara să acceseze bani europeni pentru a crea noi locuri de muncă.", declară Vlad Cătună, campaigner Greenpeace România.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Golanii astia ar trebui trimisi la munca in agricultura.

    1. ... in agricultura nu sunt platiti pentru trancanit si stat in strada ... poate ca atunci i-ar interesa pretul energiei ...

    Bine ca noi trebuie sa inchidem tot, fara sa punem in schimb nimic, sa lasam oamenii sa plece la munca la sparanghel in Germania, asta doreste Greenpeace. Germania, Polonia isi inchid termocentrale pe carbune dupa 2040, ma intreb noi de ce trebuie sa le inchidem imediat, inaintea lor. Oare sa facem loc la importuri, sa scoatem banii din tara? Pentru asta lupta Greenpeace? Ce interese promoveaza Greenpeace? Hai baieti protestati si in Germania si Polonia sau ai va dau pe costum. Nu cred ca exista schema mai generoasa data pentru energia verde platita de fiecare roman in factura de energie. Nu exista crestere la energie asa cum creste la noi pana la cer (facturile la energie ne ingroapa), ca de sunt firmele din vest si trebuie sa faca profit. Mai mult au dat distributia la energie monopol la firmele din vest. Unde este Consiliul Concurentei, sau cu acordul acestor trepadusi suntem jecmaniti? Ma intreb cu ce este datoare populatia Romaniei sa subvenționeze privații, asa cum face acum cu energia verde. Va intreb pe voi, voua celorlalți privati, poporul roman va subvenționează afacerile, puneti si voi o taxa ca se poate. Peste 500 de milioane de euro anual se strang din taxa pusa in fiecare luna in factura fiecarui roman, fara avea o actiune la parcurile fotovoltaice. Cate parcuri fotovoltaice puteam sa avem daca din 2009 tot platim aproximativ 500 de milioane de euro pe an? Au trecut aproape 12 ani x aproximativ 500 milioane de euro = 6 miliarde de euro. Jecmanesc populatia cu preturile la energeie si la gaz. Greenpace nu mai sta te asteapta Germania, Polonia si de ce nu Ungaria.

    Psd-ul ( gică contra).....

    Dacă se inchid minele mâine , nu e bine ,dacă se închid treptat , nu e bine...

    Nimic nu e bine , numai să revină ei.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb