ACTIVISTUL GEORGE EPURESCU: "Trebuie să evaluăm impactul asupra mediului în cazul tăierilor rase de păduri"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 25 mai 2015

"Trebuie să evaluăm impactul asupra mediului în cazul tăierilor rase de păduri"

Greenpeace: "Problema implementării normelor şi a controlului în domeniul pădurilor este critică"

După adoptarea noului Cod Silvic, autorităţile noastre trebuie să introducă studii de evaluare a impactului asupra mediului, în cazul tăierilor rase, a construcţiilor în pădure şi a tăierii pe suprafeţe sub 10 hectare, susţine activistul George Epurescu, preşedintele Asociaţia "România fără ei".

Noul Cod Silvic a fost adoptat miercuri, în forma iniţială, după ce plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

George Epurescu ne-a declarat că va propune, în perioada următoare, o serie de măsuri pentru redactarea legislaţiei subsecvente Codului Silvic, printre care a amintit controlul asupra tăierilor arborilor din parcuri naţionale şi arii protejate, introducerea infracţiunii de mediu, nu doar a contravenţiei, precum şi stabilirea clară a măsurilor antimonopol.

Domnia sa a subliniat necesitatea implementării sistemului de urmărire a masei lemnoase (SUMAL), pentru "urmărirea arbore cu arbore în sistem online".

Activistul consideră că autorităţile trebuie să întărească şi sistemul de control silvic independent. Totodată, domnul Epurescu ne-a precizat: "Avem nevoie de instruirea poliţiştilor pentru investigarea infracţiunilor de mediu, de confiscarea mijloacelor de transport a lemnului tăiat ilegal, precum şi de reducerea cantităţilor de lemn tăiat anual".

Însă, activistul nu vede măsuri imediate din partea autorităţilor pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri: "Imediat ce vor incepe discuţiile (n.r. pentru redactarea legislaţiei subsecvente), există promisiunea ministrului mediului cu privire la cooptarea ONG-urilor din Coaliţia pentru Mediu la redactarea legislaţiei. Nu ne aşteptăm la introducerea unor măsuri concrete, directe şi rapide pentru stoparea tăierilor ilegale din cauză că banii astfel obţinuţi merg la toate partidele parlamentare mari, ţinând cont că 2006 este an electoral şi campaniile costă din ce în ce mai mult".

George Epurescu a comentat declaraţia lui Klaus Iohannis, potrivit căreia nu există nicio dovadă că s-a făcut trafic de influenţă pe tema Codului Silvic, după ce preşedintele a fost acuzat de premierul Victor Ponta că oameni din anturajul său au avut întâlniri cu reprezentanţi ai firmelor procesatoare de lemn.

"Iohannis nu poate spune că nu există indicii în sensul traficului de influenţă, pentru că acestea există şi sunt publice. În legislaţia europeană şi românească aceste lucruri sunt fapte penale", ne-a spus George Epurescu.

Epurescu: "Firmele procesatoare de lemn se vor regrupa imediat, după Codul Silvic"

Domnia sa subliniază că, în urma adoptării Coduli Silvic, orice firmă procesatoare de lemn se va regrupa imediat, pentru că "încă există o mare resursă de bunăstare, mai ales că avem alegeri în 2016, iar pădurile acoperă o mare parte a banilor negri pentru partid".

Activistul ne-a declarat că firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, acuzată că a cumpărat lemn tăiat ilegal din ţara noastră, va înfiinţa firme cu acţionariat în offshore pe numele rudelor şi prietenilor ca să poată sparge activitatea în cote sub 30%, referindu-se la limitarea la maximum 30% a lemnului exploatat care putea reveni unei companii.

George Epurescu ne-a explicat: "Nu trebuie să ducem grija acestor firme, pentru că ele sunt cele care au creat problemele în goana după profit, iar politicienii şi-au luat partea lăsând România pradă lăcomiei afaceriştilor fără scrupule. Schweighofer nu va pleca din ţară, chiar dacă îi va mai scădea profitul".

Reprezentanţii organizaţiei Greenpeace consideră că problema pădurilor este una deosebit de complicată, partea cadrului legislativ fiind importantă, însă problema implementării normelor şi a controlului în domeniul pădurilor este critică.

Aceştia ne-au declarat: "Activităţile noastre se vor concentra pe îmbunătăţirea programului "radarul pădurilor", pentru a combate fenomenul tăierilor ilegale. Au existat unele semnale cu privire la eficienţa acestui sistem de verificare, prin serviciul 112, a legalităţii transporturilor de lemn, dar au fost semnalate şi unele posibile modalităţi de evitare a radarului. La nivel guvernamental pot fi facilitaţi unii paşi înainte privind transparenţa şi eficacitatea acestui sistem".

Reprezentanţii Greenpeace susţin că vor urmări procesul de realizare a legislaţiei secundare pentru implementarea Codului Silvic, în special pe teme precum problematica tăierilor rase, a măsurii antimonopol din industria de prelucrare a lemnului şi a legislaţiei conexe.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. cam tarziu!

    Evaluati pana nu mai ramane nimic.Sa va fie rusine.Nici bomba atomica nu facea atatea pagube cat a facut clasa politica din 1989 si pana acuma.

    Reprezentanti firmei austriece nu faceau in Austria asemenea jafuri,deoarece acolo nu este o clasa politica asa corupta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb