ADEVĂRUL DESPRE BĂNCI Dănescu, ARB: "Nu am emoţii cu băncile din România la testele de stres"

A.T.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 octombrie 2014

Dănescu, ARB: "Nu am emoţii cu băncile din România la testele de stres"

Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, a declarat, ieri, că nu are emoţii cu băncile aflate în România referitor la testele de stres, al căror rezultat va fi anunţat duminică de Banca Centrală Europeană (BCE). Domnia sa a precizat că sistemul bancar din ţara noastră este unul solid, după cum a anunţat, în repetate rânduri şi Banca Naţională, şi a subliniat că nicio bancă nu deţine, în prezent, rezultatul testelor efectuate de BCE.

Iniţiativele legislative privind creditarea aflate acum în Parlament au un impact de 10 miliarde de euro asupra sistemului bancar din ţara noastră dacă vor fi aprobate, a mai spus, ieri, domnul Dănescu. "Totalul creditelor neperformante este acum la nivelul de 11 miliarde de euro", a explicat reprezentantul ARB, adăugând: "Sistemul bancar şi industria nu reprezintă două lumi diferite, ci una singură. În Europa, nivelul activelor bancare faţă de PIB este de 360%, iar în România acest indicator este de 64%, ceea ce indică faptul că ţara noastră are mare nevoie de finanţare. În Europa, băncile au fost ajutate cu bani publici, dar în România nu a fost cazul. În Europa, rata creditelor neperformante este de 8%, iar în România - de 17%, ceea ce indică faptul că investitorii din sistemul bancar autohton au riscat mai mult decât cei care şi-au plasat banii în alte industrii. Şi atunci de ce sunt aceştia atât de blamaţi? 96% din finanţările acordate economiei autohtone reprezintă credite luate de la bănci, în timp ce în Uniunea Europeană acest procent este de 75%".

Florin Dănescu a mai declarat că băncile sunt blamate pe nedrept în România, dar practica face parte din "Jocul Acuzelor", valabil şi la nivel european. "Dacă într-o economie nu poţi să creşti numărul de locuri de muncă, dacă nu reuşeşti să creşti veniturile cetăţenilor, poate că, dat fiind că Europa stă cu faţa la electorat, trebuie să oferi ceva. Şi dacă poţi să reduci cheltuielile nu cu banii tăi, atunci este binevenit".

Domnia sa a pledat pentru tratarea investitorilor în sectorul nostru bancar ca orice alt investitor din economie, arătând că este un mit că poţi cere de la bănci oricât şi orice în condiţiile în care sistemul bancar din ţara noastră este pe pierderi de cinci ani.

Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul din momentul contractării împrumutului, aflat în circuitul de avizare parlamentar în această perioadă, va avea un impact negativ semnificativ asupra băncilor şi conţine o justificare cu caracter social, susţine preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu. Situaţia din Ungaria a demonstrat că, în final, diferenţa de curs se transferă consumatorilor, a mai afirmat, ieri, domnia sa.

"Eu înţeleg că fundamentarea acestor iniţiative conţine o justificare cu caracter social, dar nu înţeleg cum sunt chemate băncile să acopere o protecţie socială în condiţiile în care instituţiile bancare au în bilanţul lor o sumă considerabilă reprezentată de depozite. Aş întreba depozitarii, care nu au o asociaţie în România, dacă ar fi de acord să facă protecţie socială".

Domnia sa susţine că în Ungaria există o scrisoare a Băncii Centrale Europene care somează autorităţile ungare să revină asupra acestei iniţiative, care ar produce costuri chiar şi din trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb