Administraţia Biden pune presiune pe Merkel să oprească North Stream 2

J.P.
Internaţional / 22 ianuarie 2021

Administraţia Biden pune presiune pe Merkel să oprească North Stream 2

Noua administraţie americană este la fel de vehementă împotriva construcţiei conductei Nord Stream 2, susţinută de Rusia, ceea ce reprezintă un obstacol în relaţia Washington-Berlin. Într-o declaraţie recentă, cancelarul Angela Merkel a declarat că "sancţiunle impuse recent de SUA nu sunt ok", potrivit Politico, citat de Digi24.

Poziţia SUA a fost clarificată de Antony Blinken, persoana desemnată de Joe Biden pentru a ocupa funcţia de secretar de stat. Blinken a declarat că este "hotărât" să facă tot ce poate pentru a preveni finalizarea priectului North Stream 2 care ar urma să conecteze gazul rusesc la piaţa europeană printr-un gazoduct care va lega Rusia de Germania.

"Preşedintele Biden ne va cere să folosim toate instrumentele persuasive prin care să convingem prietenii şi partenerii noştri, inclusiv Germania, să nu meargă mai departe cu acest proiect", a declarat Antony Blinken.

Poziţia acestuia reprezintă o continuare a politicii din mandatul lui Donald Trump cu privire la proiectul North Stream 2. În ultima zi de mandat, administraţia Trump a impus sancţiuni asupra navei ruseşti care termina ultimele secţiuni ale conductei, din care mai sunt de construit aproximativ 100 de kilometri.

Sancţiunile nu au fost primite deloc bine de cancelarul german Angela Merkel. "Consider că aceste sancţiuni extrateritoriale sunt o măsură care nu este OK din punctul meu de vedere", a declarat aceasta.

De asemenea, cancelarul german consideră că "vor exista opinii diferite cu administraţia Biden". "Să nu credeţi că de mâine înainte va exista doar un acord; vor exista şi păreri diferite.", spune Merkel.

Întrebată la o conferinţă de presă la Berlin dacă arestarea şi încarcerarea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, precum şi revizuirea preconizată a relaţiilor UE-SUA sub noul preşedinte, au avut un impact asupra opiniei sale despre Nord Stream 2, Merkel a spus: "Atitudinea mea de bază nu s-a schimbat încă până la punctul în care spun că proiectul nu ar trebui să existe".

Merkel a semnalat disponibilitatea de a discuta problema cu Washingtonul, dar consideră că "nu ar trebui să nu existe deloc relaţii comerciale între Statele Unite şi Rusia în sectorul petrolului, de exemplu. Trebuie să punem toate aceste probleme pe masă şi să discutăm dacă vrem mai puţin comerţ cu Rusia în sectorul gazului, ce nivel de dependenţă este tolerabil".

Parlamentul European cere stoparea lucrărilor la Nord Stream 2 ca răspuns la arestarea lui Navalnîi

Guvernul german a susţinut de multă vreme că conducta de 1.200 de kilometri care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică este un proiect comercial, în timp ce scepticii din SUA şi o mare parte din Europa Centrală o consideră o armă geopolitică a Kremlinului.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie care cere UE să oprească finalizarea gazoductului Nord Stream 2, ca răspuns la arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Eurodeputaţii cer UE "să oprească imediat" finalizarea conductei Nord Stream 2, subliniind,totodată, că UE nu ar trebui să-i mai întâmpine cu braţele deschise pe ruşii îmbogăţiţi din surse neclare.

Având în vedere noua administraţie de la Washington, Parlamentul subliniază că UE ar trebui să profite de această dinamică pentru a consolida unitatea transatlantică pentru protejarea democraţiei şi a valorilor fundamentale împotriva regimurilor autoritare.

Lucrările la North Stream 2 au fost reluate luna trecută

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Lucrările au fost reluate luna trecută iar Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporţie de 90% cu doar o porţiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. America pare sa nu inteleaga ca Europa ramane in fundul gol fara gazul rusesc.

    Temperatura in caloriferele UE ar fi ca in Bucuresti sub managementul marelui strateg Frigusor Dan de la USR. 

    Din acest motiv, socoteala este simpla - conducta trebuie construita... ca va circula gaz prin ea sau doar aer.. ramane de vazut.

    In lipsa ei, americanii ar putea sa vanda gaze la cat vrea muschiul lor..asa cum face ENEL cu clientii iesiti de pe piata reglementata care nu au loc de intors, varianta inacceptabila. 

    1. America înțelege dar nu vrea să accepte. Întoarcerea lui Navalnii pentru a fi arestat pare cusută cu ață albă !

      Da,e foarte ciudat!Indiferent de circumstante,omul a fost cu un picior in groapa.Sa se intoarca in Rusia pentru a primi ''un tratament special''in inchisoare in timp ce toata lumea inchide ochii...Putin e clai pe plai.

      Ce legatura are Nicusor? De Firea& Co. ce parere ai?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb