Administratorii BVB şi Sibex, SIF-urile şi CNVM, convocaţi la o întâlnire secretă la Predeal

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 ianuarie 2011

Stere Farmache (stânga), Teodor Ancuţa (dreapta)

Stere Farmache (stânga), Teodor Ancuţa (dreapta)

Fuziunea celor două burse, aşteptată să ocupe un loc prioritar pe agenda întâlnirii

Petre Pavel Szel: "Fuziunea a fost o problemă de preţ, nu de principiu"

Administratorii Bursei de Valori Bucureşti şi ai Bursei de la Sibiu, preşedinţii societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri) şi comisari CNVM au fost convocaţi, în cel mai mare secret, la o întâlnire informală, la Predeal, între 21 şi 23 ianuarie. Iniţiatorii întâlnirii au propus discutarea "oportunităţilor de dezvoltare a pieţei de capital autohtone" şi sondarea posibilităţii ca cele două burse să aibă, în 2011, planuri comune.

Subiectele propuse pe Ordinea de zi a întâlnirii sunt destul de vagi astfel încât să permită aducerea în dis-cuţie a unuia dintre cele mai sensibile subiecte pentru piaţa de capital autohtonă, respectiv fuziunea Bursei de Valori Bucureşti cu Bursa de la Sibiu. De altfel, discreţia cu care iniţiatorii întâlnirii au plănuit evenimentul şi reticenţa conducerii celor două burse în a dezvălui subiectul dis-cuţiilor întăresc presupunerea că întâlnirea de la Predeal ar putea fi crucială pentru evoluţia celor două burse, dacă cei prezenţi reuşesc să ajungă la un acord.

"Mă aştept ca subiectul fuziunii să fie adus în discuţie, în jurul lui au loc principalele dezbateri, nu are rost să negăm acest lucru", au declarat pentru ziarul "BURSA" surse care urmează să participe la întâlnire, dar care nu au dorit să le fie menţionat numele.

Petre Pavel Szel, preşedintele SAI "Muntenia", administratorul SIF4, spune că nu va merge la întâlnire cu un mandat clar privind fuziunea şi că aşteaptă să vadă, mai întâi, propunerile celor care l-au invitat.

Szel susţine că discuţiile despre fuziunea dintre cele două burse nu au încetat niciodată, doar şi-au rărit intensitatea în ultimii ani, din cauza unor încercări uşuate: "În acest moment avem următoarea situaţie: avem administratori noi şi la Bucureşti şi la Sibiu. Toate problemele existente între cele două burse, chiar şi cele de natură personală sau care au rezultat din anumite conjuncturi vor fi repuse pe tapet şi se va încerca rezolvarea lor. Nimeni nu a fost vreodată împotriva fuziunii celor două burse, discuţiile despre fuziune nu au încetat complet, în trecut, fuziunea a fost o problemă de preţ, nu de principiu. Este prematur să discutăm ce decizie va lua SIF4 privind fuziunea celor două burse. Trebuie să discutăm acest lucru în cadrul organului nostru de conducere, să vedem mai întâi cu ce propuneri vin cei care ne-au invitat".

Listarea celor două burse la cota proprie, în 2010, uşurează procesul de fuziune, dat fiind faptul că acum există o valoare de piaţă pentru ambele societăţi. Şeful SAI "Muntenia" spune, însă, că este posibil ca preţul de piaţă al celor două burse să nu fie elementul decisiv atunci când se va face fuziunea: "Consider că preţul acţiunilor BVB şi SBX va fi luat în considerare în cadrul discuţiilor pentru o eventuală fuziune, dar, deocamadată, este prematur să mă pronunţ".

SIF-urile sunt printre cei mai puternici acţionari ai celor două burse, reuşind, recent, să îşi trimită doi reprezentanţi în Consiliul de Adminis-traţie al Bursei de la Sibiu, dar şi în conducerea Depozitarului Central de la Bucureşti, una dintre societăţile cheie din grupul BVB.

Discuţiile despre fuziune au fost resuscitate odată cu alegerea unui nou Consiliu de Administraţie la Bursa de Valori Bucureşti, în primăvara anului trecut, după ce unii dintre noii administratori au dat semnale că ar favoriza o apropiere între cele două burse. În urma alegerilor de la Sibiu de la finele anului trecut, legăturile dintre cele două burse au devenit şi mai strânse, în contextul în care două dintre cele mai influente case de brokeraj, "Broker" Cluj şi "HTI Valori Mobiliare", au reuşit să îşi trimită câte un reprezentant în conducerea ambelor burse. Tot atunci, Cristian Sima, şeful "WBS România", un potenţial opozant al fuziunii, a pierdut locul de administrator la "Sibex".

Ulterior, Grigore Chiş, directorul general al "Broker" Cluj, a declarat că fuziunea dintre Bucureşti şi Sibiu este o necesitate şi că discuţiile pentru realizarea ei vor prinde contur până în vara acestui an, dând de înţeles că lucrurile au început să se mişte.

Contactat de ziarul BURSA, Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a declarat că întâlnirea a fost plănuită pentru ca membrii instituţiilor din piaţa de capital să aibă un schimb de opinii. Preşedintele BVB nu a dorit să comenteze posibilitatea ca fuziunea celor două burse să fie tema centrală a discuţiilor de la Predeal: "Este nevoie ca după doi ani de criză financiară instituţiile pieţei de capital să facă o evaluare a principalelor evoluţii şi o "radiografie" a pieţei de capital. CNVM este instituţia centrală a pieţei de capital şi este firesc să participe la orice dezbatere care priveşte piaţa de capital. Nu vreau să fac niciun fel de speculaţii pe tema fuziunii, este important ca instituţiile pieţei să aibă un schimb de opinii cu privire la soluţiile pentru depăşirea stării actuale a pieţei şi pentru dezvoltarea pieţei de capital în ansamblul sau. Cred că nevoia unei dezbateri a fost simţită de fiecare dintre noi".

Teodor Ancuţa, preşedintele "Sibex", a declarat că în cadrul întâlnirii va fi discutată evoluţia pieţei de capital autohtone.

Valentin Ionescu, directorul general al BVB, a fost discret în declaraţii, spunând doar că există discuţii pentru o întâlnire, dar că nu este clar când va avea loc.

"Deocamdată, tatonăm temele. Asta este tot ce pot să vă spun acum", a precizat Ionescu.

Acţiunile BVB au fost tranzacţionate, ieri, la preţul mediu de 41,76 de lei/titlu. La Sibiu, titlurile SBX au fost tranzacţionate la preţul de 1,46 de lei/acţiune.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. ba si fuzionate tot un cacat faceti. EMITENTII NOI LIPSESC, IPO NU EXSTA asta tre sa faceti idiotilor nu sedinte de terapie in grup. pretul este pt voi important::)) am actiunii la cele 2 rahaturi, poate ma opun in instanta si dureaza 2 ani::))) daia ba investim in fondurii de actiunii din ue si us, pt ca voi gestionati o mana de paie

    1. rzv ce emitenti noi ai adus tu? ce IPO-uri ai facut?! sau esti si tu o capusa pe undeva si nu iti mai merge?

      nu obs ca eu sunt admin de fonduri? nu am in ce baga banii prostule. nu ESTE MARFA......de fapt cred ca tu esti ionescu de la bvb::)))

    cine poate crede ca isi doreste BVB sa creasca sa se dezvolte. In vara au fost la Sinaia toti cativa ptr.terapie chipurile, jocuri de culise, au vazut care si cine este pantera si tigru, de! asa ese in occident, apoi mese pe la restaurante si din nou Predeal, dar oameni buni afaceri faceti, emitenti aduceti, nu vad nimic. A plecat d-na Dumitru si a venit dl.Ionescu ce a facut de cand a venit. Sa nu uit! Se plimba si atat. Ce a facut la Varsovia? La Londra? Cheltuie banii actionarilor si atat. Vom vorbi dupa un an la fel. Vin si pleaca, dar da bine in CV, cv de caca 6 luni colo, 6 luni incoace cine naiba se uita la asa ceva. Imi este sila de tot ce inseamna piata de capital, dar sunt si oameni care merita tot respectul gen Razvan Pasol. Scot palaria in fata lui. Si nu numai!

    1. poate nu ai urmarit cu atentie schimbarile in arhitectura de tranzactionare si faptul ca, totusi, se misca ceva. asa este sa vedem peste un an ce se intampla, s-ar putea sa ai surprize. ce ai facut tu ptr aceasta piata?

    Cand discutam si problemele mari ale momentului pe piata de capital :PRAGUL LA SIFURI,ABUZUL FISCAL asupra investitorilor.Faptul ca ii vedem pe cei de la fisc de 5 ori pe an,creditam statul si noi ne decapitalizam,De ce aceasta discriminare intre contribuabili ?In mod normal ar trebui sa ne platim impozitele pt castig de la bursa cel mai devreme in 15 MAI 2011 aferent anului 2010 SI CU O SINGURA DECLARATIE ANUALA.

    Puteti voi sa va intalniti si la.... si la Casa Alba, daca politicul nu se implica, DEGEABA. Voi nu intelegeti ca " dulceata" pietei de capital romaneasca este PRAGUL LA SIFURI.

    1. e si pragul la sif-uri, dar nu numai.

      totusi sau luat ceva decizii pe piata speram sa vina si rezultatele. 

    cine ii baga in seama? sunt cumva profesiionisti?bine ca au masina si secretara, in rest pauza. Banii merg. sanctioneaza actionariatul ca nu sunt adusi emitenti.Nici vorba! Pasol de ce si-a dat demisia, ptr.ca nu are cu cine.Cine este acum..vaii de mama lor, cu 2 exceptii, restul sunt de rasul curcilor. Cred ca moare Siminel cand vede ca nu are cu cine lucra.

    1. esti fan siminel !!! e un profesionist cand vine vorba de intersele lui personale, poate nu ai observat asta !

      care sunt exceptiile?! Siminel moare ca nu isi impune intersele personale, atat si nimic altceva!

    Se vor intilnii aceiasi gusatzi, care ani de zile s-au zbatut sa le fie lor bine. SIf-urile si strategia pietei de capital. Asta e cea mai mare blasfemie posibila. Iar de la echipele de dublul Ancutza-Sobietzki si Farmache-Tzepes, la ce sa ne asteptam? Sa le lustruiasca valenti Ionescu pantofii....

    1. exista o acumulare de frustrari in 15 ani de bursa. toti cei care au scris mai sus sa completeze cu ce au facut ei pentru piata de capital si daca careva a relizat ceva notabil, atunci jos palaria.

    semnati, va rog, cu numele adevarat si spuneti ce ati facut voi ptr piata in 15 ani. sa te ascunzi si sa critici e simplu.

    poa 

    1. sunt baiat de cartier si fan siminel.uitate-te la societatea lui cum merge ca doar este aproape de tine.fuziunea cu rasdaq-ul, privatizarea bvb i se daoreaza numai lui siminel.esti profan rau de tot baiete.dute la masa, iati secretara si dute la masa, mai ai putin pana in septembrie si vedem daca iti mai da vreun fraier mandat.fa si afaceri omule nu mai sta pe net deaia ati dato la o parte pe aia din inainte

    Excelent articol. Se pare ca Ziarul Bursa ramane singurul cotidian de specialitate care reuseste sa abordeze subiectele fierbinti . Continuati si in 2011 buna practica. Succes!

    1. bravo la ce? la mediocritate? sau va laudati singuri? multe articole sunt lucrate cu un interes anume si protejeaza un gasca anume. trebuie sa fiti echidistanti. Lupul se vrea moralist, pardon securist.

      bravo la ce? la mediocritate? sau va laudati singuri? multe articole sunt lucrate cu un interes anume si protejeaza un gasca anume. trebuie sa fiti echidistanti. Lupul se vrea moralist, pardon securist.

    vrem un debate cu nume adevarate si cu argumente. cine a facut ceva in piata asta sa scrie sau sa/si dea cu parerea. din pacate multi sunt niste frustrati iar voi, ziarul bursa sunteti SLABI iar Lupul securist care va agreseza sexual pe voi reporteritele lu peste e varza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb