ADRIAN BODEA, ABBC GROUP: "Eficienţa energetică este în topul listei de priorităţi pentru noi, atât la metalurgie, cât şi în energie"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 martie 2016

"Eficienţa energetică este în topul listei de priorităţi pentru noi, atât la metalurgie, cât şi în energie"

(Interviu cu domnul Adrian Bodea, acţionar al grupului ABBC şi fondator al companiei Adrem Invest)

Grupul ABBC, prezent în domeniile metalurgic şi energetic, rezultat prin transformarea în holding a companiei Adrem Invest, estimează o cifră de afaceri de 65 milioane euro în 2016 şi un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări) de 12% din această cifră, după cum ne-a declarat Adrian Bodea, acţionarul grupului şi fondator al societăţii Adrem Invest.

Domnia sa ne-a vorbit, în cadrul unui interviu, despre planurile de viitor ale grupului şi produsele pe care le pregăteşte în perioada următoare.

Potrivit sursei citate, soluţiile de eficienţă energetică sunt în topul listei de priorităţi pentru grup, atât la metalurgie, cât şi pe partea de energie, pentru că "vor fi mulţi bani în acest domeniu".

"Eu văd o creştere de circa 10%, în următorii 2-3 ani, atât pe metalurgie, cât şi pe energie. Aşa ne-am bugetat şi anul curent", ne-a spus domnul Bodea, subliniind că ABBC se axează foarte mult pe dezvoltarea afacerilor în Statele Unite ale Americii, având, totodată, şi intenţia să deschidă o unitate de producţie în Elveţia. Cifra de afaceri a ABBC a fost de circa 55 de milioane de euro în 2015, dintre care 13 milioane euro au fost în metalurgie şi restul în energie.

Reporter: Care a fost parcursul companiei după înfiinţare?

Adrian Bodea: Am început în 1992, venind din cercetare. M-am gândit că prin inovaţie tehnologică aş putea face un business. Acesta a fost primul meu gând, respectiv să descopăr lucruri noi pe care să le aduc în sectorul industrial. România avea, pe vremea aceea, o capacitate industrială, dar acestui sectorul îi lipsea noutatea. Exista o foame de noutate şi de competitivitate în sectorul industrial încât orice om care venea cu o idee nouă şi bună avea un succes nemaimponet. La noi nu a fost aşa de simplu.

Adrian Bodea: A fost greu la început, dar, totuşi, era mult mai uşor decât este acum. Când este la început, o firmă este bazată, practic, pe antreprenor, pe experienţa şi capacitatea lui de a rezolva problema. El strânge în jurul său un colectiv de oameni, iar el este rezolvatorul. Când ajungi să faci centre de competenţă poţi să reuşesti, poţi să nu reuseşti sau poţi să reuşeşti parţial. În general, prima etapă, în care faci centre de competenţă (financiar, tehnic, vânzări etc.) reuşeşte. Şi când creşti foarte rapid, cum ni s-a întâmplat nouă, apar probleme, de exemplu, când faci centrele de subcompetenţă.

Apar probleme de structură, de guvernanţă corporativă, de procedurare internă şi mai sunt probleme legate de faptul că oamenii trebuie să aibă responsabilitatea lucrurilor pe care le fac. Din acest punct de vedere nu a fost uşor. Însă, acum apar dificultăţi când ne gândim că trebuie să avem grijă de 1.800 de angajaţi câţi avem noi în grup, pentru că simţim în spate o presiune enormă pe care la început nu o aveam.

Reporter: Cum apreciaţi ritmul de dezvoltare al societăţii din ultimii ani?

Adrian Bodea: Nu sunt mulţumit, dar datoria mea este să nu fiu mulţumit niciodată. Problema este ce atitudine ai în faţa vieţii. Eu privesc întotdeauna partea plină a paharului, dar mă gândesc mereu cum pot să îl umplu şi mai mult.

Reporter: Cum aţi trecut de perioada de criză economică?

Adrian Bodea: În anii 2008-2009 am trecut foarte bine peste criză, dar noi abia acum o simţim. Efectele economiei mondiale se simt cu întârziere în România. Deşi au fost persoane care au încercat să explice fenomenul, nu consider că explicaţiile au fost foarte clare şi precise . Se spune că am fi decuplaţi de economia mondială, că am fi un fel de insulă. Ceea ce se întâmplă în economia mondială se simte cu 3-4 ani mai târziu în ţară. România n-a fost în criză în 2008-2009, după care în 2010-2011 ne-am împrumutat câteva zeci de miliarde de euro. În opinia mea, criza începută atunci nu a fost rezolvată şi există încă, mai ales pe segmentul industrial, unde investiţiile de anvergură lipsesc, în capacităţi industriale. Din păcate, investiţiile în infrastructura din România sunt modeste, pentru că guvernanţii noştri nu visează destul. Nu e neapărat vina lor sau a sistemului, ci a faptului că suntem prea modeşti cu noi înşine. Cred că este o problemă de atitudine, de îndrăzneală. De pildă, prietenii noştri din vest, ungurii, visează să obţină mai multe lucruri şi au investit mult în această direcţie. Există şi acest mecanism al Uniunii Europene care îi finanţează pe cei care visează. Am contacte în industria metalurgică şi pot spune că oamenii din alte ţări sunt mai puţin dinamici decât ai noştri, dar, per ansamblu, noi suntem mai comozi.

Poate că o explicaţie ar fi birocraţia mai complicată din ţara noastră şi noi tindem să fim extrem de formalişti.

Reporter: Care sunt direcţiile de acţiune pe care le-aţi adoptat pentru dezvoltarea activităţii companiei?

Adrian Bodea: Eu am mers pe următoarea idee: dacă descoperi un loc unde poţi să faci lucruri mai bune decât ceilalţi, aplicând o idee nouă, trebuie să menţii acest obiectiv şi să găseşti o nişă în care să vii cu o inovaţie tehnologică. Trebuie să ai ideea de valoare adăugată nu prin productivitate, nu prin eficienţă, ci prin inovaţie.

Reporter: Ce investiţii aţi finalizat anul trecut?

Adrian Bodea: Noi am făcut două investiţii mari până acum. Prima dintre ele este centrala de cogenerare de la Suceava, unde suntem acţionari cu aproape 49%, iar a doua a fost să cumpărăm o firmă elveţiană concurentă în domeniul metalurgic, pentru cucerirea pieţelor externe. Niciuna dintre aceste investiţii nu şi-a demonstrat încă eficienţa financiară la nivelul la care ne aşteptam noi. Investiţia pe bioenergie, deşi este un succes tehnologic, operaţional, care a fost remarcat de autorităţi, încă are probleme legate de partea financiară din cauza situaţiei arhicunoscute a certificatelor verzi şi a legislaţiei din domeniu. Ne blocăm în diverse chichiţe ale legislaţiei. Dacă cu certificatele verzi am rezolvat, că le-am vândut pe zece ani, ca să le iei, noi avem dreptul la trei certificate verzi acolo, două pentru biomasă şi unul pentru cogenerare de înaltă eficienţă. Dar cele două certificate pentru biomasă trebuie demonstrate cu originea biomasei şi acolo, în nordul ţării, au fost discuţii legate de diverşi operatori economici care au promovat inclusiv tăierile ilegale de păduri şi care ne-au livrat biomasă. Ei nu au putut să demonstreze întotdeauna la timp originea biomasei şi, în felul acesta, ne-au blocat şi pe noi în colectarea certificatelor verzi. Din acel moment am încetat colaborarea cu ei.

Reporter: Ce investiţii pregătiţi pentru acest an?

Adrian Bodea: Noi investim permanent în echipamente de ultimă generaţie, atât pe partea de energie, cât şi pe segmentul de metalurgie. În plus, investim în dezvoltarea proprie. Mai mult de 2% din cifra de afaceri merge către partea de cercetare, dezvoltare şi inovare şi în fiecare an scoatem câte un produs nou.

Reporter: Ce produse pregătiţi pentru 2016?

Adrian Bodea: Pentru acest an, în zona de metalurgie pregătim un modul de pompare de vid. Noi vindem aceste pompe în cadrul unor proiecte care realizează o anumită tehnologie, numită tehnologia de degazare a oţelului lichid şi folosită pentru obţinerea unor grade mai mari de rafinare pentru oţel.

Pompa de vid este inventată de noi, iar acum este utilizată la scară mondială, înainte folosindu-se un injector cu abur. Noi prefabricăm toate elementele pompei, ca la un joc LEGO şi le ansamblăm la client cu o eficienţă mare. Acest modul este deja dezvoltat şi va ieşi pe piaţă în 2016. Noi realizăm circa 17 milioane de euro din metalurgie, în medie, în ultimii trei ani, prin vânzarea acestui tip de sisteme. Pentru acest an ne propune aceleaşi vânzări, dar cu o eficienţă mult mai bună, adică să ne crească valoarea adăugată. Începând de anul viitor, ne propunem să ajungem la 20 de mlioane de euro din aceste vânzări şi urmărim să creştem gradual. Astfel, în 2016 vrem să vindem 40 de astfel de sisteme şi peste 100 începând din 2017.

Reporter: Care a fost cifra de afaceri şi profitul net pentru anul trecut? Ce estimări aveţi pentru 2016?

Adrian Bodea: Cifra de afaceri a grupului ABBC a fost de circa 55 de milioane de euro, dintre care 13 milioane euro au fost în metalurgie şi restul în energie. Profitul EBITDA a fost de circa 5-6 milioane euro. Pentru 2016 o să avem afaceri de 65 milioane euro la nivel de grup, iar profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări) sperăm să ajungă undeva la 12% din această cifră de afaceri.

Reporter: Care credeţi că vor fi motoarele de creştere ale afacerii în 2016?

Adrian Bodea: Motoarele de creştere vor fi legate de capacitatea noastră de a fi finanţaţi de credite la export. Am fost ajutaţi foarte mult de Exim Bank, prin care rulăm un credit de finanţare pentru producţia la export. Acum am apelat şi la alte agenţii de încurajare a exporturilor în ţările unde producem, cum ar fi Elveţia. Acest tip de finanţare permite beneficiarului să fie plătit în timp, iar noi primim banii integral. Un alt motor de dezvoltare sperăm să fie şi produsele pe care le pregătim în companiile cu obiect de activitate în domeniul energiei. Acolo ne orientăm foarte mult către consumatorul final şi dezvoltăm diferite aplicaţii, inclusiv pe telefonul mobil, de control al instalaţiilor pe care clienţii le au în casă (încălzirea, iluminatul, frigiderul, maşina de spălat etc.). De asemenea, se dezvoltă servicii de asistenţă a consumatorului final, inclusiv reparaţii.

Mai participăm la licitaţii pentru modernizarea unor staţii hidro în Serbia. Am adoptat mai multe domenii de dezvoltare şi soluţii noi. În plus, avem produsele de management energetic de la care aşteptăm foarte multe. Există o tendinţă mondială în a micşora amprenta de CO2. Cu cât e mai mare consumatorul cu atât e mai mare şi amprenta lui de dioxid de carbon. Noi lucrăm cu astfel de clienţi din domeniul metalurgic şi ne-am gândit să facem un sistem dedicat calculului consumurilor energetic pe sectoare de proces şi pe surse, pe tip de utilităţi, după care acest sistem să aibă şi un modul de optimizare a consumurilor. Sistemul este atât o platformă de soft, cât şi o parte de senzoristică şi echipamente de măsură. Noi am dezvoltat în cadrul firmei care se ocupă de automatizări (Adrem Automation) atât soluţii soft, cât şi hardware, precum calculatoare de proces specializate.

Reporter: Care sunt cei mai importanţi clienţi cu care colaboraţi?

Adrian Bodea: Arcelor Mittal, TMK (din România), Baotou, IronMan Steel, Baosteel (China), Gherdaw, USS (SUA), Arvedi din Italia, LSW din Germania, Ovako (Finlanda), Habas (Turcia).

Suntem destul de răspândiţi în străinătate, dar preferăm să lucrăm cu românii, probabil că şi datorită diferenţelor faţă de culturile occidentale. Este adevărat că aici am vândut la preţuri foarte competitive. Nu am făcut foarte mult adaos la proiectele din România. Adaosul l-am făcut în general în China şi în Europa de Vest. Statele Unite ale Americii reprezintă o piaţă extrem de competitivă, iar acolo avem peste 40 de clienţi. Cele mai mari pieţe pe care suntem prezenţi sunt, în ordine, China, Europa de Vest, Coreea de Sud, Africa şi în SUA abia suntem la început. Nu suntem prezenţi încă în Noua Zeelandă, Australia sau Filipine, Argentina, dar am intrat în Brazilia şi Mexic. Nu prea avem contacte în Canada şi nici în Rusia, acolo fiind o piaţă mai dificilă. În schimb, am reuşit să intrăm pe piaţa din Japonia.

Reporter: Ce proiecte aveţi în derulare privind automatizările industriale?

Adrian Bodea: Colegii de la Adrem Automation au dezvoltat două produse care, în opinia mea, vor face piaţă. Primul este un calculator de proces care răspunde la două cerinţe importante: prima este partea de comunicaţii şi a doua este cerinţa de efectivitate de preţ. Pentru eficienţă financiară am dezvoltat acest produs timp de mai mulţi ani, iar acum a devenit suficient de matur astfel încât să îl vindem şi la terţi. Partea de metalurgie va prelua acest calculator, aceste serii de calculatoare şi ne vom dezvolta produsele cu o automatizare bazată pe propriul nostru calculator de proces. Foarte puţine firme produc şi soft şi hard. Acum ne orientăm spre sisteme care aduc un beneficiu de tip eficienţă energetică pe piaţa de larg consum.

Reporter: Partea de eficienţă energetică este una din priorităţi pentru companie?

Adrian Bodea: Da, noi credem că vor fi mulţi bani în acest domeniu. Este în topul listei de priorităţi pentru noi, atât la metalurgie, cât şi pe partea de energie.

Reporter: Care este compania din cadrul grupului care aduce cei mai mulţi bani şi cea mai mare satis-facţie?

Adrian Bodea: Cea mai mare satisfacţie o aduce Adrem Invest, fiind şi cea mai mare companie din grup, firma originară, cu un business stabil. Pe ea se bazează activitatea celorlalte companii. După care, Adrem Automation este o companie cu valoare de piaţă ridicată datorită valorii adăugate pe care o aduce, iar metalurgia este importantă pentru noi din perspectiva deschiderii pe plan mondial şi pentru că ne-a dat ocazia să ieşim la export.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la sectoarele de metalurgie şi energie în următorii ani, având în vedere şi contextul internaţional?

Adrian Bodea: Eu văd o creştere de circa 10%, în următorii 2-3 ani, atât pe metalurgie, cât şi pe energie. Aşa ne-am bugetat şi anul curent. Ne axăm foarte mult pe dezvoltarea afacerilor în Statele Unite ale Americii. O să încercăm să şi producem acolo unul dintre echipamente şi să deschidem o mică fabrică. De asemenea, vrem să deschidem o unitate de producţie în Elveţia cu care să putem să întărim calitatea în sensul în care partea finală (controlul şi reglajele) să se facă acolo. Nu neapărat pentru că elveţienii ar fi mai buni, ci pentru că mediul este mai propice. Spre exemplu, un elveţian nu îşi poate imagina că ar putea încălca o regulă. Dacă îl pui să încalce o procedură are o problemă de conştiinţă.

Reporter: Ce planuri aveţi privind numărul de salariaţi? Va continua trendul ascendent al angajărilor? Cum sunt organizaţi cei 1800 de angajaţi ai grupului?

Adrian Bodea: Nu neapărat. Exista o perioadă în care statul susţinea companiile care creşteau numărul locurilor de muncă, iar această politică poate că nu mai este la fel de prezentă. În plus, suntem, totuşi, într-o perioadă de criză şi am înregistrat doi ani de platou, cu probleme în semnarea unor contracte noi şi a dezvoltării. Circa 1.600 de oameni sunt în companiile cu obiect de activitate asociat domeniului energetic şi 200 în zona de metalurgie.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb