ADRIAN BODEA, PREŞEDINTELE ADREM INVEST ŞI ACŢIONAR BIOENERGY SUCEAVA: "Resursele scoase din categoria biomasei reprezintă 40%-50% din consumul Bioenergy Suceava"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 decembrie 2016

"Resursele scoase din categoria biomasei reprezintă 40%-50% din consumul Bioenergy Suceava"

Adrian Bodea: "Impactul scoaterii lemnului de foc şi a deşeurilor din silvicultură din categoria de biomasă certificabilă are un efect de scădere de circa 25%-30% din veniturile companiei"

O parte din resursele pe care le foloseşte Bioenergy Suceava au fost scoase din definiţia biomasei prin Ordinul 1534/2016, acestea fiind lemnul de foc şi deşeurile de exploatare, care semnifică circa 40%-50% din consumul pe care îl are Bioenergy Suceava, a declarat, ieri, Adrian Bodea, preşedinte Adrem Invest şi acţionar la Bioenergy Suceava, în cadrul unei conferinţe de presă organizată pe tema acordării certificatelor verzi.

Domnul Bodea a adăugat: "Scoaterea acestui lemn din categoria de biomasă duce la probleme grave ale susţinerii funcţionării centralei. Nu vom putea asigura funcţionarea centralei fără să folosim aceste resurse".

Potrivit unui comunicat al Bioenergy Suceava, producătorii de energie termică din surse regenerabile sunt afectaţi de noua măsură a Ministerului Mediului, Apelor, Pădurilor, care exclude lemnul de foc şi resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă, creând dificultăţi financiare pentru procesul de producţie.

Acest lucru are un impact direct asupra alimentării cu căldură a peste 50.000 de locuitori ai oraşului Suceava, racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, întrucât Bioenergy Suceava, centrala de cogenerare ce utilizează resturi de lemn, rădăcini, crengi şi rumeguş pentru producerea agentului termic, nu va mai primi certificate verzi, formule prin care erau subvenţionate investiţiile în surse de energie regenerabilă, de către distribuitorii de energie, conform documentului companiei.

Pentru prima dată în România, locuitorii unui oraş beneficiază de încălzire printr-o centrală de cogenerare a energiei termice şi energiei electrice, care utilizează biomasa ca sursă de producere a căldurii, cu o eficienţă de 86%, mai informează sursa citată.

Adrian Bodea a mai precizat: "Impactul scoaterii lemnului de foc şi a deşeurilor din silvicultură din categoria de biomasă certificabilă are un efect de scădere de circa 25%-30% din veniturile companiei".

Domnia sa a subliniat că potrivit Strategiei Uniunii Europene pentru încălzire şi a direcţiilor de dezvoltare din cadrul Strategiei Energetice 2016-2030 a României, se are în vedere promovarea cogenerării de înaltă eficienţă, utilizând surse regenerabile de energie în sisteme centralizate de termoficare, aspecte pe care Bioenergy Suceava le-a implementat încă din 2013, atunci când a intrat în funcţiune şi a înlocuit CET-ul vechi care funcţiona pe bază de cărbune, reducând astfel semnificativ şi poluarea locală, adăugând: "Mai mult decât atât, prin utilizarea biomasei ca sursă de producere a agentului termic, Bioenergy Suceava reduce consumul de resurse epuizabile la nivel naţional, exploatând o resursă regenerabilă, care, până în 2013, polua râurile de munte, fiind un deşeu rezultat în urma tăierilor de pădure, care nu era strâns, ci rămânea şi se deprecia în natură".

Acesta şi-a exprimat dezamăgirea faţă de noile modificări legislative, care în loc să vină în sprijinul producătorilor de energie din resurse regenerabile, îi pun în dificultate financiară pe aceştia, cu riscul de a-şi sista activitatea.

Adrian Ciurtin, avocatul prezent la conferinţa de presă, a explicat contextul legislativ în care se produce această modificare: "Practic, prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 1534/2016 se motivează excluderea lemnului de foc pentru producerea de energie prin faptul că acest lucru are un impact negativ asupra aprovizionării cu lemn de foc a populaţiei din mediul rural, cât şi a creşterii preţului la lemnul de foc necesar încălzirii locuinţelor. Pe lângă faptul că această motivaţie nu este echitabilă, considerăm că nu este nici justificată deoarece, în realitate, la un consum annual al populaţiei de 16 milioane metri cubi lemn de foc, consumul anual estimat al întregii capacităţi de cogenerare pe bază de biomasă din România este de 35.000 metri cubi, adică în jur de 2% din consumul total, şi, în consecinţă, fără un impact real asupra asigurării cu lemn de foc a populaţiei".

Doina Oică, director economic al Bioenergy Suceava, a adăugat că această modificare legislativă nu a fost anticipată la înfiinţarea centralei, motiv pentru care, în acest moment, schimbă substanţial capacitatea de finanţare a societăţii comerciale: "Bioenergy Suceava şi-a luat angajamentul de a produce energie termică la cel mai mic preţ, le 116 lei/Gcal, de patru ori m`i mic decât în alte judeţe ale României, văzându-se şi pe alte surse de finanţare, cum ar fi fondurile obţinute din vânzarea certificatelor verzi, societatea noastră fiind acreditată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pentru accesarea sistemului de promovare a energiei produse din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. În situaţia în care, anul trecut, 50% din biomasa folosită de Bioenergy Suceava era reprezentată de lemnul de foc rezultat din exploatarea acestuia, odată cu implementarea ordinului legislativ, asistăm la o reducere la jumătate a veniturilor centralei".

În acest context, Vasile Ilie, directorul Bioenergy Suceava, a explicat impactul social major pe care această modificare legislativă îl poate avea asupra furnizării de energie termică pentru suceveni dacă ordinul nu se va modifica în viitorul apropiat: "Reducerea veniturilor obţinute din vânzarea certificatelor verzi, cumulată cu scăderea preţului acestora şi scăderea preţului la energie electrică determină un flux financiar insuficient pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de normalitate. Aşadar, interzicerea lemnului de foc conduce la imposibilitatea asigurării încălzirii pentru populaţia municipiului Suceava racordată la sistemul de termoficare".

În acest sens, Primăria Municipiului Suceava a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor o solicitare prin care să dispună completarea Ordinului nr. 1534/2016 prin introducerea prevederii exprese pentru societăţile care asigură energia termică populaţiei, să utilizeze lemnul de fox şi resturi din exploatare ca biomasă certificabilă, astfel încât să se poată menţine în funcţiune centrala Bioenergy Suceava şi să fie evitat un blocaj al activităţii privind asigurarea serviciului public şi a unor disfuncţionalităţi majore, cu efecte sociale deosebit de grave, mai arată documentul companiei.

Bioenergy Suceava este o centrală de cogenerare, de înaltă eficienţă, care asigură producerea, la cel mai mic preţ, a agentului termic pentru cei aproximativ 50.000 de suceveni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, ce utilizează biomasa (resturi de lemn, rumeguş, crengi etc.) pentru producerea de energie termică şi energie electrică în cogenerare.

Centrala a fost înfiinţată în 2013, din capital exclusiv privat, în valoare de 86 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb