Ministerul Energiei şi cel al Muncii nu mai trebuie să primească bani la rectificarea bugetară pentru decontarea plăţilor către furnizori de energiei, întrucât aceste plăţi se fac dintr-un cont special unde se acumulează impozitele plătite de producătorii şi traderii de energie, a afirmat, astăzi, ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, informează Agerpres.
El a fost întrebat dacă Ministerul Energiei va primi banii necesari pentru deconturile către furnizori.
"Furnizorii şi-au primit banii pentru deconturile care au ajuns la plată la Ministerul Energiei şi la cel al Muncii. Prin OUG 119, mecanismul acesta s-a schimbat, adică traderii, producătorii şi alţi jucători de pe piaţa energiei plătesc un impozit care se strânge în Fondul de Tranziţie Energetică, iar din acel cont de disponibil cele două ministere solicită şi trag banii necesari pentru deconturile avizate de ANRE pentru aceste două ministere. Nu mai era necesar ca din bugetul de stat să acorzi credite bugetare către cele două ministere pe această componentă, pentru că ea se autofinanţează", a spus Câciu.
Potrivit acestuia, la finalul lunii trecute s-au strâns 1,2 miliarde de lei în acest cont, iar suma care trebuie plătită este de un miliard de lei.
"Furnizorii să stea liniştiţi că îşi vor primi banii. Pe de altă parte, am stat de vorbă cu furnizorii după acea rectificare şi emoţie colectivă cu nişte cifre care să ştiţi că ne-au făcut rău. Dacă vă uitaţi la dobânzile României, în momentul în care unii joacă pe piaţă cifre, şi costurile de finanţare cresc. Nu vreau să întreb dacă a fost intenţionat acel joc al cifrelor sau nu, dar ne-a costat ca ţară. Vreau să-i asigur pe furnizori că banii şi-i primesc, iar mecanismul actual funcţionează mult mai bine", a adăugat oficialul guvernamental.