Statul devine contributor direct al creşterii gradului de intermediere bancară după fuziunea EximBank cu Banca Românească, susţine ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, informează Agerpres.
MF anunţă că, după "un proces ambiţios, unic pe piaţa financiar-bancară românească", fuziunea dintre EximBank, în calitate de societate absorbantă, şi Banca Românească, în calitate de societate absorbită, a fost înregistrată oficial la Registrul Comerţului, astfel că începutul anului 2023 aduce pe piaţa retailului bancar un nou jucător, puternic şi pregătit să contribuie la diversificarea ofertelor bancare de pe piaţa românească.
EximBank, al cărei acţionar majoritar este statul român, prin Ministerul Finanţelor, a devenit astfel o bancă universală românească de top adresându-se, deopotrivă, companiilor şi persoanelor fizice.
"Ne-am asumat la începutul mandatului ducerea la bun sfârşit a acestei fuziuni. Statul devine astfel mai competitiv şi contributor direct al creşterii gradului de intermediere bancară în România. Am încredere că managementul noii entităţi bancare va pune pe loc fruntaş proiectele de dezvoltare şi investiţiile cu valoare adăugată în economie. Le urez succes!" , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
Încă din 2019, scopul achiziţiei Băncii Romaneşti a fost atât consolidarea participaţiei statului în sectorul bancar, cât şi îmbunătăţirea poziţiei financiare a grupului Exim, respectiv diversificarea modelului de afaceri prin adăugarea clientelei de tip retail şi formarea unei mase critice de clienţi care să permită consolidarea bazei de atragere de resurse financiare şi alocarea eficientă a capitalurilor, ca urmare a sinergiilor şi a economiilor de scală rezultate.
Potrivit MF, tranzacţia are ca efect crearea unui alt brand puternic la nivel naţional aparţinând statului român în calitate de acţionar, EximBank urcând după fuziune pe locul 8 în topul băncilor - de pe poziţia 21 în 2012 - cu o cotă de piaţă în total active de circa 3%. Această performanţă a fost posibilă fără să fie antrenate resurse suplimentare de la bugetul de stat sau de la alţi acţionari minoritari, precizează sursa citată.
Independent de componentele specifice unei bănci universale, EximBank va continua să acţioneze pe segmentul garanţiilor şi asigurărilor de stat, în concordanţă cu mandatul primit din partea statului român, susţinând astfel exporturile, tranzacţiile internaţionale şi alte proiecte în domenii prioritare ale economiei sau absorbţiei de fonduri europene.
"Prin mobilizarea fondurilor în aceste direcţii convergente cu cele ale politicii Guvernului României în raport cu Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, se urmăreşte dezvoltarea economică durabilă a ţării prin creşterea competitivităţii societăţilor româneşti. Susţinerea proiectelor economice existente sau a altora noi înseamnă şi antrenarea forţei de muncă românească, menţinerea sau crearea de noi locuri de muncă, ducând implicit la creşterea nivelului de trai al populaţiei", se mai menţionează în comunicat.
MF menţionează că EximBank a performat în mod accelerat în ultimii 10 ani astfel că, pe lângă intrarea în Topul celor mai mari 10 bănci după active din România, este astăzi una dintre cele mai valoroase companii româneşti şi o instituţie de importanţă sistemică.
1. Sa speram ca ramane de stat si bine capitalizata
(mesaj trimis de Opinie în data de 03.01.2023, 16:10)
Sau poate trebuiau absorbite pierderi de la B Romaneasca?! Dupa ce statul a avut banci enorme unde nu a putut opri fraudele sau tepele (doar nu s a uitat cum a preluat CEC gaura de la FNI).,deci statul avea banci mari cu sedii centrale in mijlocul marilor si micilor orase... Bancorex, banca agricola, brd... Si s au vandut f prost si pe caderea pietei bancare... Acum se capitalizeaza aceasta banca.. Sper ca nu sa fie donata cand vine PSD la carma! Coincidenta f mare, e o cadere generala a pietelor financiare!