ADRIAN CODIRLAŞU, CFA ROMÂNIA: ''Tehnologia si biotehnologia ne-au scos din criză''

G.U.
Piaţa de Capital / 9 aprilie 2021

''Tehnologia si biotehnologia ne-au scos din criză''

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România: ''Există un interes în creştere al investitorilor de retail''

Claudiu Cazacu şi Adrian Codirlaşu au discutat, în premieră, în cadrul emisiunii ''Finance Talks'' realizate de XTB România despre subiectele din lumea financiară locală şi internaţională, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România: "Dacă în pandemie datele economice arătau foarte grav, încetul cu încetul, am înregistrat şi veşti bune, iar surprizele pozitive s-au adunat şi, iată, ultima prognoză a Fondului Monetar Internaţional (FMI) vorbeşte chiar de o creştere de 6% pentru PIB-ul României anul acesta. Ar fi a doua ţară în UE, după Spania, cu 6,4%. Oare este fezabil aşa ceva?''

Adrian Codirlaşu, Vicepreşedinte CFA România: "Uitându-mă la rapoartele FMI, de exemplu, în martie, spuneau că au supraestimat scăderea economică în analizele anterioare şi că revenirea a fost mult mai abruptă şi peste aşteptările lor. De unde a venit această revenire? Din suportul fără precedent dat atât de guverne, prin politica fiscală, de cheltuieli date pe datorie, şi de la băncile centrale, care au redus ratele de dobândă şi au făcut relaxare cantitativă puternică peste tot. Inclusiv în România, pentru prima oară am avut relaxare cantitativă care a permis statului să se finanţeze la preţuri decente, pentru a susţine cheltuielile cauzate de această criză. Prin urmare, cred că şanse sunt, precum şi condiţiile ca economia să surprindă pozitiv în acest an."

Euro, anticipatiile sondajului CFA Romania pe 6 luni la 4,93 iar pe 12 luni la 4.97

Adrian Codirlaşu: "Atât Banca Centrală Europeană, cât şi FED-ul (banca centrală americană) anticipează o majorare a preţurilor, deci o inflaţie mai mare. Mai mult, în cazul FED, chiar şi-a schimbat strategia de politică monetară. Permite o inflaţie peste ţinta FED pentru perioade scurte de timp, iar prognozele lor sunt că inflaţia se va întoarce în ţintă. În cazul SUA, revenirea extrem de puternică, inclusiv cu prognoza de creştere economică de 6-7%, va duce automat şi la creşteri de preţuri. Să nu uităm că dolarul american este moneda cea mai credibilă sau moneda cu cel mai mic risc şi atunci când randamentul pentru activul cu cel mai mic risc creşte, automat va duce la creşterea randamentului pentru toate celelalte active, cu risc mai mare. Şocul cel mai mare a fost în zona Euro, unde de la minus s-a dus la aproape 1% de la o lună la alta. Inflaţia creşte. Vedem acest lucru şi în creşterea preţului mărfurilor. Mărfurile, de la produse agricole, la produse fieroase cresc - cupru, aluminiu, oţel. Acest lucru se va vedea în creşterea preţurilor de consum în viitor."

Adrian Codirlaşu: Euro, anticipatiile sondajului CFA Romania pe 6 luni la 4,93 iar pe 12 luni la 4.97. Anticipaţiile nu sunt diferite de anii precedenţi. Dacă ne uităm pe ultimii cinci ani în România cursul de schimb este pe o traiectorie de depreciere a leului, dar este o depreciere moderată."

Adrian Codirlaşu: "Economiile vor ieşi diferit din această criză. Probabil cel mai bine o să iasă SUA. Principala monedă globală, dolarul american, a fost cerută şi în general în perioada de criză e cerută, prin urmare au tipărit. Practic, şi-au tipărit ieşirea din criză. Numai ei pot face acest lucru. Dacă o altă ţară ar tipări cum a tipărit SUA, ar fi o inflaţie extrem de ridicată acolo. Acest lucru a ajutat atât bursa americană, cât şi economia globală să aibă lichiditate. Văd o situaţie bună de creştere economică pentru ţările din Asia. O explicaţie ar fi faptul că ele au trecut acum mai bine de 10 ani prin criza SARS, iar acum când a venit această criză au ştiut ce să facă şi cum să ia măsuri de distanţare din primele momente astfel încât să nu ajungă la un lockdown al economiei. S-a văzut acest lucru în Japonia, în Coreea de Sud, în Taiwan mai ales, chiar şi în Hong Kong. Au avut extrem de puţine cazuri. UE a venit cu un pachet extrem de generos însă pe partea de vaccinare este în urmă. Ca şi exemple de urmat: SUA, Israel şi Marea Britanie."

Un interes în creştere al investitorilor individuali

Claudiu Cazacu: "Din ceea ce observăm în diverse colţuri ale lumii, inclusiv Marea Britanie, SUA, şi Asia, avem un interes în creştere al investitorilor de retail. Şi vedem asta şi la BVB. Intră în piaţă oameni care până atunci priveau bursa de la distanţă, poate ca pe un joc pentru experţi sau poate ca ceva extrem de riscant. Unii dintre ei au o abordare echilibrată şi pe termen lung şi se documentează înainte. Alţii însă, se vede deja, intră pe bază de sentiment, de emoţie."

Tehnologia si biotehnologia ne-au scos din criza. Criza a schimbat comportamente

Adrian Codirlaşu: "Tehnologia ne-a scos din această criză. Atât tehnologia în sensul de IT, cât şi biotehnologia ne-au ajutat să trecem rapid peste această criză. S-a văzut cât de dependenţi suntem de tehnologie şi cred că în continuare va fi mult mai multă nevoie de tehnologie. Nu văd companiile de tehnologie subperformând, ci dezvoltându-se în continuare. Criza a durat suficient de mult încât să schimbe comportamente. Vom folosi în continuare cumpărăturile electronice - e mult mai simplu şi ne-am obişnuit să facem lucrul acesta. E adevărat, vom merge mult mai des în mall-uri, vom călători mai mult, însă cred că vom rămâne la comerţul electronic."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb