Adrian Năstase se ascunde bine în spatele afacerii "Euromedic"

CĂTĂLIN BĂLAN
Ziarul BURSA #Politică / 17 ianuarie 2006

Deşi demnitarii şi oamenii din sistemul sanitar recunosc această afacere dubioasă care continuă, toţi se feresc să îl arate cu degetul pe cel care a "tăiat panglicile" umplerii buzunarelor proprii

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii: "Nu am auzit de acest contract cu < Euromedic >"

Afacerea "Euromedic" are o istorie zbuciumată şi se apropie de final, după cinci ani în care "lipitorile" oportuniste şi-au umplut buzunarele în văzul contribuabililor. Aşa cum ne-a declarat Augustus Costache, purtătorul de cuvînt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), "noul contract cadru care va intra în vigoare după adoptarea pachetului de legi în cadrul reformei va anula sintagma < centre de excelenţă > în cazul clinicilor < Euromedic >". Astfel, va dispărea tarifarea preferenţială pe care o practicau clinicile "Euromedic" şi care era cu 70% mai mare decît la alte clinici private. Augustus Costache ne-a spus că "acest contract va mai merge încă trei luni în forma actuală, pînă atunci urmînd să fie prelungite actele adiţionale din 2005".

Contractul dubios i-a îmbogăţit pe semnatari

În anul 2001, Ministerul Sănătăţii şi CNAS au încheiat un contract cu "Euromedic România" pe o perioadă de cinci ani, prin care firma privată "Euromedic" primea anual 3 milioane de euro pentru fiecare centru de investigaţie medicală. Cum erau proiectate patru astfel de centre în ţara noastră (care s-au şi realizat), bugetul statului făcea un cadou de 12 milioane de euro anual acestei firme.

Obligaţia contractantului "Euromedic" era să ofere diagnostice gratuite pentru persoanele asigurate şi pentru pacienţii din spitale, care constau în ecografii, tomografii sau mamografii. Toate serviciile pe care le oferea această firmă erau decontate de CNAS, beneficiind de plata în avans a serviciilor prestate. Problema este că dacă aceste centre prestau servicii oricît de puţine, tot primeau cele 3 milioane euro de la stat, în baza unui contract cu plată fixă.

Deşi în 2002, la inaugurarea primului centru de diagnostic imagistic de la Arad, instituţia putea susţine într-un an 50.000 tipuri de proceduri şi investigaţii, după primul trimestru de funcţionare, Euroclinic Arad făcuse doar 8.100 investigaţii pentru care primise 25 miliarde lei vechi.

Se ajungea la aberanta situaţie ca din banul public să fie plătite analizele peste valoarea lor reală deoarece chiar dacă centrele aveau doar cîţiva pacienţi, banii tot trebuiau daţi de stat.

Sorin Paveliu, deputat PNL în Comisia de Sănătate şi Familie, ne-a spus că "la această firmă un RMN costa cu 50% mai mult decît pe piaţă, iar o ecografie de zeci de ori mai mult, iar totul era plătit din bani publici". Domnia sa ne-a spus că deşi se împlineşte un an de cînd a semnalat înfiinţarea nejustificată a aces-tor centre sanitare, "declaraţiile PNA-ului au înlăturat suspiciunea de corupţie". Sorin Paveliu ne-a declarat: "nu am dubiu că în acest contract s-a încălcat legea sau că s-a făcut abuz în serviciu". Presiunile care s-au făcut asupra directorului Direcţiei Sanitare Arad pentru facilitarea derulării contractului au avut-o în prim-plan pe Luminiţa Gheorghiu, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul în Ministerul Sănătăţii condus atunci de Daniela Bartoş, ne-a mărturisit Sorin Paveliu. Contractul a fost semnat de Eugen Ţurlea, preşedintele de atunci al CNAS, Zahal Levy, preşedintele "Euromedic", iar în dreptul Danielei Bartoş figurează o semnătură indescifrabilă. Daniela Bartoş a negat ulterior implicarea în contract, iar în acest caz semnătura ar putea aparţine Luminiţei Gheorghiu, deşi în mod legal nu avea drept la semnătură dacă ministrul nu o împuternicea în acest sens.

Pentru ca acest contract să se încheie a fost creată o adevărată pîrtie legislativă. Ordonanţe de Urgenţă au conferit acestei unităţi titulatura de "centru de excelenţă" pentru a putea mai apoi, printr-un Ordin de Minis-tru, să beneficieze de plata în avans. Traiectoria politică a foştilor actori în acest caz este una fericită: Eugen Ţurlea este acum prim consilier al minis-trului Sănătăţii, iar Luminiţa Gheorghiu este consilierul lui Adrian Năstase.

Reclamaţiile nu le ascultă nimeni

Abia în 2005, odată cu ministrul Mircea Cinteză, contractul a fost revizuit, dar "a fost semnat un alt contract la limita legii", după cum afirmă Sorin Paveliu. Acest contract anula plata unei sume fixe de către Casă, dar fiecare centru, indiferent de prestaţiile realizate, primea cu 70% mai mult decît celelalte centre de pe piaţă pentru că era "centru de excelenţă". "Consiliul Concurenţei, deşi a promis că va urma sesizarea mea, nu a dat nici un răspuns după aproape un an", a afirmat Sorin Paveliu, făcînd referire la concurenţa neloială creată între centrele de diagnostic. Domnia sa crede că "dacă toate modificările legislative s-au făcut într-un an, nu se puteau face fără voia primului ministru de atunci" şi, mai mult, "PNA nu se mişcă de nici o culoare".

Părerea deputatului PNL că "dacă în această afacere nu a fost implicat Năstase, atunci a fost implicat Iliescu, căci numai la nivel înalt se putea face această afacere", este confirmată şi de Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor. "Trebuie să fie implicat Năstase aici şi deşi firma e olandeză, a fost găsită o filieră prin care să se scoată bani din astfel de contracte", crede Dan Pereţianu. Domnia sa ne-a mai spus că "deşi Năstase nu apare evident în această afacere, poate că este acţionar la firma olandeză şi ar trebui verificat acţionariatul în Olanda". Totodată, Dan Pereţianu a spus că sesizările făcute la PNA în acest caz au primit răspunsuri potrivit cărora "totul este legal". Cu toate acestea, sursele noastre s-au ferit să acuze direct o anumită persoană.

Livia Săplăcan, purtătorul de cuvînt al DNA, ne-a mărturisit că "în acest caz se fac încă cercetări, deoarece volumul de date este imens" şi ne-a asigurat că "la toate filialele firmei se fac cercetări".

Unde este vinovatul?

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, ne-a declarat că nu a auzit de acest contract, iar dacă el există "ministerul nu poate să fie parte a contractului, din moment ce Casa e autonomă şi ea probabil dă banii". Pe de altă parte, Sorin Paveliu crede că "era treaba Ministerului Sănătăţii să ceară investigaţia în acest caz". Deputatul PNL ne-a mai spus că "în spatele acestei afaceri frumos ambalate cu numele de finanţator al Băncii Mondiale se ascund cetăţeni evrei destul de dubioşi de care s-au dezis în faţa mea unii dintre conaţionalii lor".

Mircea Cinteză consideră în continuare că "este justificat ca aceste centre să primească cu 70% mai mult deoarece lucrează toată săptămîna şi în program de noapte". Domnia sa spune: "nu am primit sesizare în acest caz de la Consiliul Concurenţei, însă vorbele spuse de unii şi alţii nu pot nega un calcul evident al costului sporit". Cu toate acestea, Augustus Costache ne-a spus că "la Petroşani, de exemplu, nu este respectat programul non-stop".

Această afacere se va încheia în curînd odată cu adoptarea noului contract cadru, în timp ce toată lumea va face uitată încrengătura beneficiarilor unui contract dubios. În timp ce banii se îndreaptă către cine ştie ce mătuşi octogenare, autorităţile visează peşti mari, împletind o plasă cu ochiuri uriaşe

În 1995, grupul olandez "Euromedic" şi-a reunit activitatea cu compania israeliană "Red Sea Group". Între 2002-2003, "Euromedic" inaugurează două centre de diagnostic la Arad şi Constanţa pentru ca, în 2004, Bucureşti şi Petroşani să asiste la investiţii similare. În cele patru centre firma a investit 25 milioane euro, dar a beneficiat de terenuri primite cadou de la administraţiile locale din Petroşani şi Constanţa, acolo unde primarul, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean erau din PSD. Spitalul Clinic "Fundeni" a cedat "Euroclinic" 785 mp de teren, deşi "în incinta acestui spital te consideri un bun afacerist dacă obţii un loc să vinzi ziare", potrivit lui Sorin Paveliu. "Euromedic" deţine 36 centre de diagnostic în toată Europa de Est.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb