ADRIAN RUS, EY ROMÂNIA: "Riscurile preţurilor de transfer - critice pentru contribuabilii români"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 16 octombrie 2018

"Riscurile preţurilor de transfer - critice pentru contribuabilii români"

Managementul riscurilor în domeniul preţurilor de transfer a devenit un aspect critic pentru contribuabilii ro­mâni, în contextul controalelor des­făşurate de autorităţile fiscale în acest domeniu, este de părere Adrian Rus, Partener, International Tax Services, Transfer Pricing, EY România. Acesta afirmă că opţiunea contribuabililor este să încheie un Acord de Preţ în Avans (APA) cu autorităţile fiscale din România. Potrivit reprezentantului EY România, acest acord presupune aprobarea, în avans, a unei metodologii de stabilire a preţurilor de transfer pentru un aranjament intra-grup pe un termen iniţial de până la cinci ani (cu posibile extinderi ulterioare).

Validitatea APA în perioada agreată este condiţionată de respectarea termenilor acestui acord de către contribuabil, atestată prin pregătirea unui raport anual de conformare, mai precizea­ză domnul Rus.

Domnia sa a declarat: "În contextul unui interes crescut din partea autorităţilor fiscale din România cu privire la preţurile de transfer practicate de către companiile multinaţionale, precum şi a diferenţelor legislative în domeniul preţurilor de transfer între diverse jurisdicţii, contribuabilii români au la dispoziţie un instrument prin care în mod proactiv pot asigura conformitatea cu nivelul de piaţă al preţurilor aplicate în tranzacţiile cu societăţi afiliate. În ultimii ani, numărul controalelor efectuate de autorităţile fiscale din România în domeniul preţurilor de transfer a crescut semnificativ. Contribuabilii români se confruntă cu examinări intense ale tranzacţiilor des­făşurate cu societăţi din grup şi remuneraţiei aplicate în cadrul acestor aranjamente, în vederea determinării de către autorităţile fiscale a conformităţii acestor tranzacţii cu principiul valorii de piaţă. În cadrul unui control în domeniul preţurilor de transfer, contribuabilii români trebuie să furnizeze informaţii cuprinzătoare privind tranzacţiile intra-grup, precum şi analize specifice şi justificări ale preţurilor aplicate în cadrul acestor tranzacţii".

Prin obţinerea unui APA, contribuabilii pot să elimine expunerea la potenţiale ajustări în legătură cu preţurile de transfer aplicate în tranzacţiile des­făşurate cu societăţi afiliate ce sunt acoperite de acest acord, prin prisma faptului că este un acord opozabil şi obligatoriu în relaţia cu autorităţile fis­cale, a explicat Adrian Rus, menţionând: "În plus, acest instrument permite flexibilitate sporită în stabilirea remuneraţiei aferente tranzacţiilor intra-grup, cum ar fi de exemplu activităţile de producţie, de distribuţie, furnizarea de servicii şi acordurile de finanţare".

Conform reprezentantului EY România, contribuabilii pot opta pentru obţinerea unui APA unilateral - încheiat cu autoritatea fiscală din România sau bi/multilateral - cu implicarea a două sau mai multor autorităţi fiscale. Este important de menţionat că un acord bi/multilateral elimină riscul ca acelaşi element de venit/cheltuială să fie taxat/dedus în două sau mai multe jurisdicţii fiscale, a mai spus acesta.

Durata de obţinere a unui APA variază între 12 şi 18 luni, fiind mai redusă decât cea a unui exerciţiu de examinare a preţurilor de transfer de către autorităţile fiscale, însoţit de soluţionarea unui litigiu ulterior, a mai precizat Alexandru Rus.

Domnia sa a adăugat: "Totodată, având în vedere faptul că pentru tranzacţiile acoperite de APA nu mai este necesară pregătirea unui dosar de preţuri de transfer, pe termen lung, eforturile de documentare şi susţinere a conformităţii preţurilor de transfer cu principiul valorii de piaţă la nivelul contribuabilului se reduc considerabil".

Încheierea unui APA îmbunătăţeşte eficienţa şi eficacitatea operaţiunilor unei companii prin determinarea corectă a obligaţiilor fiscale ale acesteia şi diminuează costurile şi resursele interne sau externe care trebuie alocate examinării poziţiei sale fiscale în cadrul unui control fiscal cu privire la preţurile de transfer, a conchis Adrian Rus.

Conform companiei de audit şi consultanţă fiscală PKF Finconta, unui risc mai mare privind preţurile de transfer dintr-un context global îi sunt asociate oportunităţi mai mari de gestionare şi planificare eficientă a impozitelor.

Primul pas este utilizarea managementului preţurilor de transfer, spun specialiştii din cadrul PKF Finconta, şi există patru avantaje cheie pentru adoptarea abordării globale a preţurilor de transfer: consecvenţa; eficienţa costurilor; certitudinea; îmbunătăţirea măsurării performanţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb