ADRIAN VASCU: "Impozitul pe darea în plată - perceput ca un impediment în aplicarea legii"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 iunie 2016

"Impozitul pe darea în plată - perceput ca un impediment în aplicarea legii"

Impozitul pe transferul de proprietate efectuat în cadrul procedurii de dare în plată a locuinţelor este perceput ca fiind încă un impediment în aplicarea legii, opinează Adrian Vascu, expert în evaluare.

Declaraţia domniei sale vine în contextul în care, în ultima perioadă, a izbucnit un adevărat conflict în jurul acestui impozit. În timp ce reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au precizat, iniţial, că, potrivit Codului Fiscal, această taxă este obligatorie, iniţiatorii Legii dării în plată susţin că transferul de proprietate nu ar trebui să fie impozabil, în acest caz, pentru că nu presupune un preţ.

Adrian Vascu ne-a spus că vede acest impozit "ca o neclaritate care ar fi trebuit lămurită înainte de intrarea în vigoare a legii", precizând: "Se vede ca nu s-au luat în calcul toate detaliile, aşa cum ar fi fost firesc. Situaţia actuală nu avantajează pe nimeni şi ar trebui să fie un exemplu din categoria «aşa nu». Mă refer aici la întregul act normativ. În acest moment, nu sunt toate energiile «orientate» în aceeaşi direcţie.

Băncile aşteaptă decizia Curţii la sesizările efectuate, existând posibilitatea unei decizii de neconstituţionalitate, iar persoanele îndreptăţite vor să uzeze de dreptul conferit de lege dar se lovesc de o aplicare deficitară".

Domnul Vascu subliniază că Ministerul Finanţelor Publice are un rol important şi trebuie să aplice legile în vigoare. "Taxa este percepută, în prezent, ca încă un impediment în aplicarea legii. Din acest motiv, cred că întreaga metodologie de aplicare ar trebui clarificată, poate prin intermediul unor norme de aplicare a legii", a conchis domnia sa.

Ministrul de resort Anca Dragu a anunţat, recent, că MFP va modifica Legea dării în plată printr-o Ordonanţă de Urgenţă, ca să clarifice situaţia impozitului ce ar trebui plătit la efectuarea transferului imobilului către bancă.

Oficialul a menţionat că Ordonanţa va face referire doar la cei care au o singură casă, în care locuiesc, cazuri în care vor fi aplicate o serie de criterii.

Ministrul de resort a criticat noua lege, precizând: "Legea dării în plată observăm că este incompletă, nu prevede prin ce mecanism, cu ce costuri se implementează darea în plată. Legea ar fi trebuit să cuprindă prevederi pentru toate operaţiunile legate de darea în plată, inclusiv pentru tranzacţia de final, să includă un articol care să aducă precizarea cuvenită. (...) Am înţeles, din discuţiile cu Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare (AURSF), că este o scăpare, o eroare în lege, pentru că ne-am pus şi noi întrebarea de ce nu precizează legea aşa ceva, de ce a vrut legiuitorul ca aceşti oameni care fac uz de Legea dării în plată să plătească şi impozitul pe tranzacţii. Am înţeles că este o scăpare pur şi simplu a legii, nu s-au gândit şi la acest aspect".

Anca Dragu a subliniat că ministerul de resort este dispus să ajute consumatorii, după ce aceştia au cerut sprijinul MFP, însă doar pe cei care sunt "într-adevăr într-o situaţie dificilă", fără să-i acopere pe cei "care au făcut speculaţii imobiliare".

Ordonanţa de Urgenţă ar urma să intre în Guvern în luna iulie.

Într-o replică la declaraţiile Ancăi Dragu, reprezentanţii AURSF s-au arătat surprinşi de afirmaţiile oficialului potrivit cărora legiuitorul ar fi dorit ca beneficiarii legii să plătească impozitul pe tranzacţii: "Nici iniţiatorii, nici susţinătorii legii şi nici legiuitorul nu au dorit, nicio secundă, ca beneficiarii să plătească acest impozit. Acest lucru transpare cu claritate din tot textul actului normativ. Dar nu ne-am imaginat niciun moment că multiplele modificări ale Codului Fiscal ar putea fi interpretate de reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice în aşa fel încât să îi oblige pe beneficiarii legii la plata unor impozite aberante, care să îi impiedice pe mulţi să beneficieze de prevederile legii".

AURSF arată că, pe tot parcursul parlamentar al iniţiativei legislative, reprezentantii MFP au participat "extrem de activ" la dezbateri, dar în nicio ocazie nu au atras atenţia asupra faptului că există în Codul Fiscal prevederi care ar putea reprezenta bariere importante pentru potenţialii beneficiari ai legii.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. [...] Cisnadie [...]

    Ii manipuleaza pe astia ai lui ca pe niste oi si e gata sa-i impinga chiar la sinucidere doar ca sa ii iasa lui pasentele si sa-si indeplineasca misiunea sponsorizata de Moscova. Musteata de Cisnadie are misiunea ca impreuna cu ceata de tantalai CHF care au nevoie de un mincinos ca sa le panseze prostia sa distruga piata financiare din Romania. 

    In vara cisnadiorul propovaduia plata cu monede preconizand ca o sa dea bancile faliment. Oamenii l-au crezut dar nu s-a intamplat nimic.  

    A mintit si a incercat sa creeze panica manipuland ceata de looseri cu apartamente supradimensionate posibilitatilor lor sustinand ca niste consumatori CHF au vazut cozi de oameni la mai multe banci care isi scot banii si ca acestia nu sunt in siguranta. E fapta PENALA MINCIUNA ASTA si cisnadiorul o sa plateasca. A mintit, oamenii l-au crezut, dar nu s-a intamplat nimic. 

     

    I-a pus pe oameni sa marsaluiasca si sa mearga la Parlament. Le-a ordonat sa planga si sa tipe in parlament si prin tribunale pentru ca astfel bancile vor avea pierderi si le vor face oferte de conversie. Oamenii l-au crezut si nu s-a intamplat nimic 

     

    I-a indemnat sa terorizeze parlamentarii si a mintit si manipulat ca sa se adopte legea darii in plata. Zicea ca legea ii va obliga pe bancheri sa negocieze. Oamenii chiar l-au crezut dar nu se intampla nimic. 

    E incredibil tarcovnicul asta mincinos. Are niste minciuni atat de gogonate incat si locotenentii sai, inclusiv speculatoarea de Fanar cu mustata si gusa, s-au dezis de el.  

    Ala micu, praslea, ar guitza la o adica? De jur imprejur, musteatza. 

    1. Iata ce inseamna sa-ti pierzi respectul de sine, spui orice despre tine insuti. Sima isi spune "Sima alcoolicul". Nu-l atinge, pentru ca de fapt este cu mult mai josnic decat un simplu betivan.

    Zau? Dar cand niste batrani isi vand casa pentru a-si cumpara una mica pe motiv ca nu le ajung pensiile pentru intretinere sau cand o familie cu un copil bolnav isi vinde casa pentru banii de tratament, e normal sa plateasca impozite la sange, in schimb Pirandel din Cisnadie si ceata lui trebuie scutiti automat, nu? La munca Coclendere din Cisnadie si tu si enoriasii tai, Ati furat o data din banii viitorilor creditati, acum vreti sa furati din impozitele tuturor? Vezi poate isi da seama lumea ce puneti la cale...

    1. Vocabular si gandire de bancher. Or fi fiind toti asa sociopati?

      Aceia primesc ajutoare de intretinere sa stea in Centru cand pot sa se mute la periferie sau in orasel sau sat :)

      Ah, adica un batran care are pensie mica, da-l dracu' sa se mute la sat, chiar daca e nascut, crescut, trait o viata in oras, da-l in ma-sa! In schimb unui handralau in putere, de 40 de ani gen Hadareanu, cu vreo 3 case sa ii iertam plata la impozit ca amarat. Misto gandire de postac:)))))

      Mai bine gandire de bancher decat gandire de pomanagiu ;) Sociopat e seful tau, Flaimucea din Cisnadie, semne ale bolii sale extrem de avansate se vad zilnic. Dar, ma rog, tu nu poti sa zici nimic de el ca de la el iti vin banutii pe postaceala.

      Mai bine civilizat.

    S-a facut o lege, impozitul, taxele trebuie platite conform legislatiei in vigoare. Nu poti sa faci la fiecare lege un impozit, un nivel de taxare.

    Bancile au inventat in 2010 ldp cand au " stins" milioane de euro pe 2 euro adica aproape 0. Cum nu au platit bancile NIMIC asa nu trebuie sa plateasca nici oameni.

    6-10 ani au platit degeaba oamei cu avans cu tot. Cred ca putem considera cea mai scumpa chirie din piata. Cred ca isi permiteau sa stea in hotel de 4-5 * la cati bani au platit si isi permiteau sa cheme Taxi in fiecare diminata cand mergeau la lucru. 

    1. Banca e o firma si firmele (cu exceptia unor microintreprinderi) sunt impozitate per PROFIT iar persoanele fizice, CONCUMATORII CA TINE, sunt impozitati pe VENIT. Venitul poate fi in NATURA sau BANESC. Asa ca stingerea unei datorii (ajungi de la MINUS la ZERO) este simulara unui VENIT (nu PROFIT) si de aceea se impoziteaza. Sunt insa sigur ca nu ai cum sa pricepi pentru ca daca te ducea mintea nu erai imprumutat in franci elvetrieni.

      Partea distractiva intr-un fel este ca astia ca tine si-au cumparat cotete comuniste cu credite in CHF (pe langa lacomie care e scuzabila) pentru ca "de ce sa platesc chirie cand pot plati rate si casa ramana a mea". Palma mai mare decat limba scoasa ca sa iti dai in plata casuta dupa ce ai platit rate ca o chirie de 10 ani si ai pierdut si avansul nu cred sa existe. 

      nu prea citesti, te uiti mai mult la poze. Altfel intrebai si zu cum Este posibil da nu platesti impozit cand treci de la RAS la IFRS..

      ...Macar prudential iti puneai intrebarea la o cafea cu filtru... 

      Stingerea unei datorii prin predarea garanției este echivalenta achitării ratelor. Nicio persoana fizica nu plătește impozit pentru plata ratei. Bancarilor, manipulările voastre au depășit limitele penibilului.

      Nu este echivalenta. Citeste legea LDP. Incepe asa:

       

      "prin derogare de la Codul Civil"... 

      Sa iti traduc. Desi pentru toate celelalte cazuri, aplicam Codul Civil, in cazul specific al celor care se incadreaza in conditiile legii, NU IL MAI APLICAM. Pai, ori e cod, ori nu este cod. Nu este echivalenta achitarii ratelor. Este o anulare a datoriei scriptice. 

      Huo cu manipularea prostacilor chf.

      Manipularea postacilor CHF nu prea mai merge desi smekerii ca Stanescu, Hadareanu, Bejan sau Bucur inca mai baga bani in sambatar si gasca lui. Lumea a inceput sa se prinda de ce pun la cale astia. S-a vazut clar cam cata lumea mai crede in balivernele lui ZamFURT, aia sustinuti de el la alegeri, la Fagaras sau la sectorul 6 au iesit pe locul 3 :))))) Deci, s-a cam prins lumea de smekeriile puse la cale de "marele erou".

    Cele 10000 de notificări DIP de pana acum arata disperarea oamenilor si faptul ca nicio interpretare tendențioase a codului fiscal nu îi poate opri.

    1. 10.000 in visele lui Piperea, Cuculis si Onan din Cisnadie.

      La nivel național s-a ajuns deja la acest număr de notificări. Și încă nu au depus cei care încă mai strâng bani de impozit.

      Cred ca 50000 de notificări vor fi pana la sfârșitul anului. 

      Vor fi mult mai multe.

      Oricum băncile nu au o problema pentru ca au prevăzut darea în plata. 

      Un maruntis :)))))

    Impozitul de 2% se plateste de catre proprietar la o tranzactei imobiliara

    In acest caz cine este proprietarul, creditorul sau debitorul? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb