ADRIAN VASILESCU, BNR: "Ne aşteptăm ca tendinţa dezinflaţionistă să continue"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 octombrie 2019

Adrian Vasilescu, BNR

Adrian Vasilescu, BNR

Aşteptările Băncii Naţionale a României (BNR) cu privire la rata inflaţiei este ca tendinţa dezinflaţionistă actuală să continue cel puţin până la sfârşitul acestui an, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR.

Oficialul Băncii Naţionale ne-a precizat: "Acum suntem în dezinflaţie (n.r. fenomen caracterizat printr-o creştere a preţurilor, dar într-o proporţie din ce în ce mai mică faţă de perioada anterioară). În momentul de faţă avem trei luni de creştere încetinită a inflaţiei în România, ceea ce înseamnă că inflaţia din ciclul inflaţionist 2017 - prezent s-a transformat în dezinflaţie".

În luna septembrie a acestui an, inflaţia înregistrată în ţara noastră s-a ridicat la 3,5%, cea mai ridicată din Uniunea Europeană, însă într-o vizibilă scădere în ultima perioadă ce a dus rata inflaţiei în ţinta Băncii Naţionale.

Adrian Vasilescu indică însă că viitoarele liberalizări la preţurile pentru utilităţi ar putea activa un nou ciclu inflaţionist.

Strategul BNR ne-a spus: "La ora aceasta am ajuns la 3,5% inflaţie, ceea ce înseamnă că am intrat în ţinta de 2,5% plus/minus 1%. Avem şanse să mergem mai departe (n.r. mai jos), însă am auzit o veste zilele trecute care vorbeşte despre liberalizări de preţuri care trebuie să vină. Suntem în întârziere (cu liberalizările), iar din cauza aces-tor întârzieri la liberalizarea preţurilor la energie electrică, termică şi gaze naturale am intrat într-un ciclu inflaţionist. (Asta) din 2017, când autorităţile care reglementează aceste preţuri au năvălit brusc şi le-au scumpit, pentru că au fost în întârziere".

Vasilescu a continuat că am avut doi ani de dezinflaţie, urmaţi de doi ani de inflaţie negativă (2015-2016), perioadă în care autorităţile, anume ANRE, putea face modificările respective.

"Au ales momentul cel mai nepotrivit, când preţul ţiţeiului şi combustibulului se scumpea, iar în plan internaţional au avut loc scumpiri la mărfurile alimentare pe care noi le importăm", a spus Adrian Vasilescu.

E-energia.ro a scris recent că liberalizarea pieţelor de energie şi gaze naturale va deveni efectivă în anul 2021, şi că urmează a fi liberalizat complet preţul şi la consumatorul casnic, fără ca ANRE să mai avizeze vreun preţ.

"Ne-am propus liberalizare completă, la 1 apilie 2021 la gaze naturale şi la 1 iulie 2021 la energie electrică. Nu mai are niciun rost să păstrezi piaţa reglementată pe segmentul retail dacă piaţa angro este liberalizată. Aşa am discutat cu actorii din piaţă, cu Guvernul, cu Comisia Europeană, dacă menţii preţurile la consumatorii casnici cât timp ai o piaţă angro, tot timpul vor apărea diferenţe", a declarat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, la o conferinţă de profil.

PNL însă, partidul care ar trebui să formeze viitorul Guvern, a susţinut prin mai multe voci din zona energiei că liberalizarea ar trebui făcută în 2020, nu 2021.

Totodată, Adrian Vasilescu a precizat că "economia nu este supraîncălzită" în acest moment, în condiţiile unei creşteri economice estimate de peste 4% în acest an, şi că BNR aşteaptă finalul de an pentru a "vedea cum vom ieşi".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb