ADVERTORIAL Contragaranţia - instrument care facilitează accesul la finanţare pentru IMM

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 decembrie 2012

Contragaranţia - instrument care facilitează accesul la finanţare pentru IMM

Având în vedere obiectivul strategic general al Fondului Român de Contragarantare (FRC) - de perfecţionare, dezvoltare, diversificare inovativă şi modernizare a mecanismelor şi instrumentelor de contragarantare în scopul creşterii rolului instituţional în procesul de facilitare a accesului la finanţare al IMM, luând în considerare, atât calitatea profesională oficial recunoscută, cât şi expertiza dobândită de fondurile de garantare în acordarea de garanţii pentru IMM, în contextul modalităţii de acordare a contragaranţiilor de către FRC, activitate supusă reglementărilor comunitare privind acordarea de ajutoare de stat/minimis, FRC a convenit să aplice împreună cu fondurile de garantare cele mai bune practici în domeniul garantării şi al contragarantării, parafând în aceste condiţii convenţii reprezentând, în esenţă, programe de sprijin pentru IMM.

Contragaranţia reprezintă angajamentul contractual expres, irevocabil şi necondiţionat prin care FRC preia o parte din riscul de credit asumat de fondul de garantare la acordarea de garanţii pentru IMM. Riscul de credit este acel eveniment incert, dar posibil, care conduce la înregistrarea de pierderi sau nerealizarea profiturilor estimate, ca urmare a neîndeplinirii de către IMM a obligaţiilor din contractul de credit sau alt contract încheiat cu finanţatorul.

Garanţia înseamnă angajamentul contractual asumat de fondul de garantare pe seama fondurilor proprii şi/sau a fondurilor primite în administrare, prin care acesta preia o parte din riscul de credit asociat acordării de finanţări către IMM.

Finanţarea constă într-un credit sau orice alt instrument de finanţare acordat de o bancă sau o instituţie financiară nebancară unui IMM, care este garantat într-un procent de cel mult 80% de fondul de garantare, care nu include dobânzile şi comisioanele, penalităţile şi alte asemenea sume datorate în baza contractului prin care se acordă finanţarea.

Prin convenţiile încheiate cu fondurile de garantare, FRC preia o parte din riscul suportat de acestea la acordarea de garanţii pentru IMM, prin acordarea de contragaranţii în favoarea acestor întreprinderi, în limita plafoanelor maxime stabilite pentru contragarantare.

Sistemul de contragaranţii al FRC se adresează întreprinderilor organizate ca societăţi comerciale, societăţi cooperative, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice, care îndeplinesc condiţiile de încadrare în categoria IMM, prevăzute de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare.

Pot beneficia de contragaranţii atât IMM nou înfiinţate (start-up), cât şi cele cu istoric de activitate, localizate în oricare dintre regiunile de dezvoltare ale României. Sistemul nu este accesibil IMM care sunt în dificultate, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau administrare specială ori sunt subiect al unui ordin de recuperare, în urma unei decizii a Comisiei Europene privind declararea unui ajutor ca fiind ilegal şi incompatibil cu piaţa comună.

IMM beneficiare pot activa în orice domeniu de activitate, cu excepţia activităţilor legate de producţia de armament, jocuri de noroc şi producţia de alcool şi tutun, sectorul cărbunelui, exportul către ţări terţe sau către state membre ale UE, respectiv activităţile legate direct de cantităţile exportate, de organizarea şi funcţionarea reţelei de distribuţie sau de alte cheltuieli curente legate de activitatea de export, activităţile care favorizează utilizarea produselor naţionale în detrimentul produselor de import, achiziţia de vehicule de transport rutier de mărfuri, de către întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terţilor.

Procentul maxim de contragarantare în cadrul sistemului este de 80% din fiecare garanţie contragarantată, iar valoarea maximă a contragaranţiei pentru un IMM nu poate depăşi 45.000 EUR pentru IMM care activează în producţia agricolă primară, 600.000 EUR pentru IMM care activează în sectorul transportului rutier şi 1.200.000 EUR pentru toate celelalte categorii de IMM.

Pot fi contragarantate atât garanţiile destinate finanţării investiţiilor, cât şi cele destinate finanţării capitalului circulant.

Acordarea contragaranţiilor se realizează pe baza schemelor de ajutor de minimis, structurate, pe de o parte, pentru IMM care activează în toate sectoarele economice, cu excepţia agriculturii, scheme transpuse prin norme elaborate şi derulate conform prevederilor Reg. CE nr. 1998/2006 privind aplicarea art. 87 şi 88 din Tratatul CE ajutoarelor de minimis şi, pe de altă parte, pentru IMM care activează în producţia primară de produse agricole, schemă transpusă printr-o normă elaborată şi implementată cu respectarea prevederilor Reg. CE nr. 1535/2007 privind aplicarea art. 87 şi 88 din Tratatul CE ajutoarelor de minimis în sectorul producţiei agricole.

În vederea asigurării celerităţii activităţii de contragarantare în sprijinul IMM, FRC mandatează fondurile de garantare să verifice îndeplinirea criteriilor de eligibilitate şi a condiţiilor de contragarantare din normele specifice şi să acorde contragaranţii IMM care fac dovada îndeplinirii acestora. Fondul de garantare acordă, monitorizează şi plăteşte garanţiile contragarantate cu diligenţa pe care practică în cazul garanţiilor pe care le acordă fără această protecţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb