AFACEREA MICROSOFT Frauda cu software de 1 miliard de dolari are cel puţin trei dosare

EDUARD OVIDIU OHANESIAN
Ziarul BURSA #Companii #IT / 16 mai 2017

Frauda cu software de 1 miliard de dolari are cel puţin trei dosare

Dosare ascunse şi documente super-confidenţiale din sertarele DNA

Un deceniu de secretizare şi 40 de bibliorafturi prăfuite

Unde este Microsoft din dosarele Microsoft ?

"Evanghelizarea este arta şi ştiinţa de a-i determina pe dezvoltatori să creeze produse care susţin platformele Microsoft."

Definiţia Evanghelizării la Microsoft

Demarat cu surle şi trâmbiţe prin intermediul presei centrale, dosarul "Microsoft", în care prejudiciul se cifrează la un miliard de dolari, a intrat într-un con de umbră. Afacerea şpăgilor din contracte cu software, acordate preferenţial, care a băgat la închisoare politicieni şi oameni de afaceri celebri, a scos la iveală putreziciunea sistemului corupt şi modul de finanţare al partidelor politice. Dosarul "Microsoft" a demarat la data de 26 septembrie 2014, după dezvăluirile referitoare la mituirea unor înalţi demnitari români, apărute în presa americană. Imediat, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut declanşarea procedurilor pentru urmărirea penală a zece foşti miniştri, învinuţi pentru fapte de corupţie privind mai multe contracte de licenţă Microsoft în valoare de sute de milioane de euro derulate în şcoli şi alte instituţii. Alte 40 de bibliorafturi cu documente sensibile ale afacerii "Microsoft" zac de zece ani în nelucrare pe mesele şi în sertarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Microsoft - trei dosare

După ce ţapii ispăşitori Gabriel Sandu, Dumitru Nicolae, Gheorghe Ştefan şi Dorin Cocoş au primit cumulat aproape 14 ani de puşcărie, urmând să returneze zeci de milioane de euro, toată lumea s-a întrebat : bine, bine, dar unde este mituitorul principal, beneficiarul final al contractelor cu dedicaţie? Adică, unde este Microsoft în dosarul Microsoft? De abia doi ani mai târziu aflăm că, de fapt, Microsoft este implicată în mai multe dosare.

O întrebare adresată de fostul parlamentar sătmărean Valer Marian ministrului Justiţiei de la acea dată, Raluca Prună, în data de 07.06.2016, aflăm că mai sunt pe rol încă trei dosare Microsoft, "referitoare la practile de mituire": 448/P/2010, 234/P/2015 şi 237/P/2015. Lucrări instrumentate la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA.

Un deceniu de dosare prăfuite

În afară de informaţiile servite presei pe sub mână sau direct pe treptele DNA, noi am aflat că există alte dosare "Microsoft", mai vechi şi mai puţin publice. În sertarele procurorului şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a DNA, Mihaela Moraru Iorga, zac de cel puţin un deceniu, lucrări şi documente referitoare la firma Microsoft şi asociaţii acesteia, participanţi la activităţi de fraudă cu fonduri europene, piraterie software şi crime cibernetice comise în perioada 2002-2011. Dosarele Microsoft ascunse, cu numerele 6949/P/2004, 786/P/2007, 275/P/2007, 375/P/2011, 654/P/2011, au fost conexate la dosarul nr. 85/P/2011. La toate acestea se adaugă altă lucrare trecută în uitare, dosarul nr. 245/P/2015, mai cunoscut publicului ca EADS. Dosarele din sertarele procurorului Mihaela Iorga, care însumează nu mai puţin de 40 de bibliorafturi prăfuite, se referă la plângerile formulate de S.C. Omnis Group S.R.L împotriva firmelor RSC, Microsoft şi împotriva presupuşilor beneficiari ai infracţiunilor, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii.

Microsoft - super-confidenţial

Dosarele înşirate mai sus sunt deosebit de importante pentru că, alături de dezvăluirile defectorului CIA Eduard Snowden, întregesc tabloul anchetei internaţionale referitoare la metodele de acaparare a pieţei de software folosite de colosul Microsoft.

Astfel, la dosarul 85/P/2011, firma Omnis a depus un set de documente interne ale producătorului american de software, care prezintă în detaliu colecţia de tehnici şi unelte folosite de-a lungul anilor de Microsoft în întreaga lume, inclusiv în România, pentru a instrui directorii de filiale în spiritul politicii de nimicire a concurenţei şi de obţinere de contracte super-avantajoase prin orice mijloace. În acest scop, fiecare filă a documentului "Effective Evanghelism" ( Evanghelism Efectiv) este secretizată la nivel "Higly Confidential" (Super-confidenţial) şi este personalizată cu un număr de identificare propriu companiei Microsoft.

Metodele şi procedurile utilizate de "evangheliştii tehnici" de la Microsoft par rupte din filmele de spionaj, fiind asemănătoare cu tehnicile dezinformării descrise de scriitorul francez Vladimir Volkoff în volumul "Tratat de Dezinformare" (apărut la editura Antet în anul 1999). Iată numai câţiva termeni cheie folosite de evanghelişti în cursul instructajului secretizat : "armele noastre sunt psihologice, economice şi politice", "câmpul de luptă este industria de software", "duşmanii noştri", "misiunea noastră", "masă critică", "controlul minţii", "Jihad".

Subliniem faptul că, vreme îndelungată, corporaţia Microsoft, prin filialele sale, se erija în luptătoarea numărul I împotriva pirateriei şi era considerată partener strategic al Guvernului României. În timp ce oamenii de afaceri, miniştrii şi înalţii demnitari jefuiau bugetul ţării în afacerea "Microsoft", creatorul şi fostul patron al corporaţiei, Bill Gates, era invitat la Bucureşti şi medaliat cu "Steaua României în grad de Comandor", de fostul preşedintele al ţării, Traian Băsescu, la propunerea premierului de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu.

Războiul sfânt al Evanghelizării

"Un Jihad este focalizat pe aspectele evanghelizării specifice muncii unui comis voiajor. La fel ca în vânzari, scopul exerciţiului este obţinerea irevocabilă a semnăturii de la ISV (n.r. dezvoltator independent de software), cu stiloul, pe linia punctată de la sfârşitul acordului. Nu să promită că va reveni, nu să spună că va discuta situaţia cu soţia, nu să motiveze că urmează trei zile de relaxare, ci să îl determine pe ISV să semneze". (Fragment din "Etapele Evanghelizării Generalizate, James Plamondon, Technical Evangelist Microsoft Developer Relations Group, 9 Octombrie1997")

Încă din anul 2013, corporaţia Microsoft a fost anchetată în SUA în legătură cu partenerii săi de afaceri, care ar fi mituit înalţi oficiali străini în scopul obţinerii unor contracte avantajoase. Confirmarea a venit odată cu arestările şi condamnările din megadosarul public de corupţie şi mită deschis în România. Numai în perioada 2001-2010, magistraţii DNA au estimat că şpaga plătită unor înalţi demnitari români în conturi off-shore şi direct s-a ridicat la circa 60 de milioane de euro.

Spre deosebire de dosarele publice, cele ascunse prezintă în detaliu, tehnicile, tehnicienii şi asistenţa calificată (de la infractori recunoscuţi până la înalţi demnitari aflaţi în funcţii cheie în instituţii de forţă ale statului, plătiţi cu bani la sacoşă) pentru a înlătura competiţia şi criticii. Documentele confidenţiale ascunse mai dovedesc faptul că evangheliştii tehnici antrenaţi în SUA (cum sunt numiţi instructorii în documentele secrete ale Microsoft) s-au asociat cu infractori locali, mulţi dintre aceştia pregătiţi de fosta Securitate comunistă, şi cu politicieni şi demnitari corupţi, naţionali şi europeni. Ce făceau SRI, SIE, STS şi celelalte zeci de servicii speciale române, cu tot cu analiştii şi agenţii din dotare, în timp ce evangheliştii Microsoft îşi defineau strategiile de război, misiunile, duşmanii şi câmpul de bătălie ?

Scurtă cronologie a publicării documentelor confidenţiale despre Evanghelismul Microsoft

August 1998 - Bristol Technologies înaintează o acţiune în justiţie împotriva Microsoft Corp., la Curtea Federală din Bridgeport, Connecticut, în urma refuzului corporaţiei de a furniza sursa cod a Windows NT 4.0 si 5.0. ( Bristol Technology Inc. v. Microsoft Corporation, U.S. District Court, Connecticut, Case No. 398-CV-1567 JCH). Firma

Bristol asigura portarea unor aplicaţii software, scrise pentru Windows pe UNIX şi OpenVMS, în baza unui contract încheiat cu Microsoft. În cadrul procesului, care a durat până în februarie 2001, când s-a încheiat printr-o înţelegere a părtilor, Bristol a depus în instanţă, ca probe, documentele "Plamondon", care prezentau strategia de "Evanghelism" a Microsoft. Probele nu au fost publicate la momentul respectiv.

18 Februarie 2000 - Dosarul Comes vs. Microsoft Corp. este înaintat justiţiei din Iowa, SUA. Reclamanţii susţineu că Microsoft a monopolizat în mod ilegal piaţa de software, sisteme de operare pentru PC-uri compatibile Intel, software de procesare a textului, software pentru spreadsheets, încălcând "Legea Concurenţei" din Iowa. Reclamanţii susţineau, de asemenea că, urmare a monopolului ilegal al Microsoft, cumpărătorii indirecţi de sisteme de operare Microsoft pentru desktop (MS-DOS şi Windows) şi de software de aplicaţii (Word, Excel, si Office) au plătit un preţ mai mare pentru acele programe, decât ar fi plătit într-o piaţă neafectată de comportamentul excluzionar al Microsoft.

13 Noiembrie 2006 - A început procesul Comes vs. Microsoft Corp. la Curtea Supremă a statului Iowa , SUA.

8 Ianuarie 2007 - În procesul Comes vs. Microsoft, judecătorul Scott Rosenberg de la Curtea Districtului Iowa pentru Polk County a hotărât, la cererea reclamanţilor, să facă publice dosarele "Plamondon" care descriu evanghelismul Microsoft.

Iată câteva fragmente concludente din documentele secretizate ale dosarului nr. 85/P/2011 :

Evanghelizarea Eficientă

James Plamondon, Evanghelist Tehnic

Evanghelizarea este RĂZBOI!

- Misiune

- Stabilirea platformelor Microsoft ca standarde de facto

- Duşmani

- Alţi furnizori de platforme

- Câmp de luptă

- Popularizarea ISV-urilor

- Evoluţie

Realizarea şi comercializarea de aplicaţii de către dezvoltatori (ISV)

Suntem aici pentru a ajuta Microsoft !

Microsoft plăteşte salariile noastre

Microsoft ne oferă acţiuni la preţ preferenţial

Microsoft plăteşte cheltuielile noastre

Suntem aici pentru a ajuta Microsoft

- Prin sprijinirea acestor dezvoltatori...

- ...Care pot ajuta cel mai bine Microsoft...

- ...Realizarea obiectivelor Microsoft

Îi scapă cuiva esenţialul până acum?

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. e de notorietate cine e cel mai pugernic susfinator al d. kovesi, ambasadorul usa.

    de eads uitasem. 

    omv - mituirea lui mr.ungureanu etc 

    prin sistemul de competenta exclusiva a dna in anumite spete cine controleaza dna controleaza multe. 

    un procuror x sau y din ro asta larga NU poate pur si simplu sa ancheteze cauze mari DECAT daca lucreaza la dna sub controlul ierarhic strict al unui nr. mic de initiati. 

    democratia in justitie ar insemna ca un procuror liber, de capul lui avand in fata probe sa poata formul acuzatii.

    dar noi avem dna , o structura care centralkzeaza lupta cu coruptia: ia mediatic beneficiile muncii a zeci de procurori si sute de politisiti in n cazuri dar ....pt stabilitate ocrotestw licurici si mari 

    Recentul atac cibernetic n-ar fi lasat urmari daca utilizatorii actualizau in martie sistemul de operare Microsoft!

    Adica daca nu cumperi de la mine solutii antivirus o patesti!!

    Cat de implicat e Microsoft in acest atac devine clar pentru oricine ...  

    1. Corect

    Sau identitate falsa in cazul lui Ghita.

    Sua-EU-tot globul inchid ochi la aceasta firma ca are monopol implicit bani, pile si relati.

    Esti cu ei sau nu existi. 

    El a facut cunostinta?

    Soft pe o coaja de calculator ce rost are? 

    Americani democratici ne invata mita sau cum se fac contracte banoase? 

    Inca o firma ne-a promis ca face autostrazi, ne-am trezit ca am am platit despagubiri la drumul care nu l-au facut. 

    Acest dosar arata metoda de gandire americana? 

    Parjol?

    Petrolul din Marea N. , samanta de porumb pioneer, au avut grija sa nu contam pe piata graului, a hranei in general? 

    Basescu a fost sutinut sa nu fie schimbat de Obama si Merkel sau prin Microsot si EADS?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb