AFF: Despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă reprezintă doar 25% din suprafaţa calamitată la nivel naţional

V.G.
Miscellanea / 17 noiembrie 2022

Despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă reprezintă doar 25% din suprafaţa calamitată la nivel naţional

Asociaţia Forţa Fermierilor salută decizia Guvernul de a acorda, prin ordonanţă de urgenţă, un ajutor de stat pentru plata despăgubirilor de secetă pentru culturile semănate în toamna anului 2021, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.

"Apreciem implicarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Agriculturii, Petre Daea, a ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, a celorlalţi miniştri implicaţi şi considerăm că ajutorul de stat pentru plata despăgubirilor de secetă reprezintă o investiţie profitabilă pentru statul român. Aceste sume vor intra direct în circuitul economic şi vor permite fermierilor să îşi asigure o parte din finanţarea pentru culturile agricole ale anului 2023 iar producţiile respective vor putea fi impozitate corespunzător, statul recuperând sumele plătite sub formă de despăgubiri", arată sursa citată.

Membrii AFF înţeleg că, până la această oră, doar culturile de toamnă puteau intra în calcul pentru plata despăgubirilor deoarece, în acest caz, raportarea suprafeţelor afectate s-a încheiat definitiv. Cu toate acestea, Asociaţia Forţa Fermierilor atrage atenţia că, fără acordarea unui ajutor de stat pentru plata despăgubirilor de secetă în cazul culturilor de primăvară aferente anului 2022, nu se poate vorbi de un ajutor real pentru majoritatea fermierilor români afectaţi de această calamitate. Membrii asociaţiei menţionează că, din totalul de 1,1 milioane de hectare raportate oficial ca fiind afectate de secetă, până la această dată, doar 25% sunt prinse în actuala ordonanţă de urgenţă, adoptată de Guvern.

Asociaţia Forţa Fermierilor face un apel public Guvernului României să îşi asume public, în faţa tuturor fermierilor români, că va include plata despăgubirilor pentru restul de 75% din suprafaţa afectată de secetă, aferentă culturilor de primăvară, în bugetul pe anul 2023. Discuţiile pe proiectul de Lege a Bugetului pe 2023 urmează să înceapă, conform declaraţiilor oficiale, în luna decembrie. "Considerăm că este timp ca toate procesele verbale de calamitate pentru porumb, floarea-soarelui, soia sau plante furajere, care au avut termen-limită de înregistrare 15 noiembrie, să fie procesate în timp util pentru a permite calcularea exactă a sumei ce urmează a fi plătită din bugetului anului viitor", transmit reprezentanţii asociaţiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce despagubiri bre?

    Ca majoritatea anul asta au "speculat" in nemunca si au last parloaga... cand au vazut exponentialitatea costurilor pe lant. 

    s c cret 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb