Fondurile pentru infrastructura de acces agricolă s-au epuizat în şase minute de la deschiderea sesiunii, respectiv miercuri la ora 9,00, în acest interval fiind depuse 25 de proiecte în valoare de 24,44 milioane de euro, a anunţat Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
Potrivit AFIR, cele mai multe proiecte au fost depuse în judeţele Bistriţa Năsăud, Cluj, Dolj, Satu Mare şi Timiş.
Pentru sesiunea 25 mai - 31 octombrie 2016, submăsura 4.3 A - Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice, beneficia de o alocare de 20 milioane de euro.
"Suntem bucuroşi de acest aflux de cereri pentru infrastructura rurală şi este o dovadă că Programul a început să se deruleze la capacitate maximă. Nevoia de finanţare în mediul rural este uriaşă şi orice alocare pe care autorităţile ar face-o este insuficientă, dar fiecare ban care ajunge în satul românesc este important", a declarat Eugen Popescu, directorul general al AFIR.
Sprijinul nerambursabil pentru această măsură va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi un milion de euro pentru fiecare proiect în cazul drumurilor agricole de acces.
Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul submăsurii 4.3 A este de îmbunătăţire a performanţei economice a tuturor fermelor şi de facilitare a restructurării şi modernizării acestora, în special în vederea creşterii participării şi orientării către piaţă, dar şi a diversificării agricole.
De asemenea, AFIR a anunţat că şi alocările financiare pentru Submăsura 7.2 - Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, componentele de infrastructură rutieră din zona montană şi non-montană, aferentă sesiunii anuale 2016, au fost epuizate.
Astfel, de la deschiderea sesiunii din data de 25 mai 2016, ora 9,00, au fost depuse 46 de proiecte în valoare de 45 milioane de euro pentru infrastructura rutieră din zona montană şi 107 proiecte, cu valoarea de 105,8 milioane de euro în celelalte zone. Cele mai multe proiecte au fost depuse în judeţele Cluj, Bistriţa Năsăud şi Neamţ, pentru zona montană, şi în Cluj, Timiş şi Bacău pentru restul teritoriului.
Submăsura 7.2 are, pentru sesiunea din 2016, o alocare de 360 milioane de euro.
Valoarea sprijinului nerambursabil acordat pentru această măsură este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele aplicate de autorităţile publice locale şi ONG-uri care sunt negeneratoare de venit. Beneficiarii submăsurii pot obţine până la 4 milioane euro pentru proiectele depuse de asociaţiile de dezvoltare intercomunitare.
Scopul investiţiilor sprijinite de această măsură este de creare şi modernizare a infrastructurii rutiere locale şi a sistemelor de alimentare cu apă sau apă uzată, care constituie elemente de bază pentru comunitatea rurală. Totodată, beneficiarii submăsurii vor contribui la crearea şi modernizarea infrastructurii educaţionale ante şi preşcolară şi a infrastructurii de învăţământ secundar superior, cu profil resurse naturale şi protecţia mediului, dar şi a şcolilor profesionale în domeniul agricol.
Începând cu 25 mai 2016 au fost deschise sesiunile anuale de depunere pentru Submăsurile 4.3.A - Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - Infrastructura de acces agricolă, 7.2 - Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural.
Sumele totale disponibile pentru anul 2016 pentru aceste măsuri depăşesc 453 de milioane de euro, potrivit Agerpres.
Termenul maxim pentru depunere, în cazul în care fondurile nu se epuizează între timp, este 31 octombrie 2016, ora 16,00.