AFP: Ţările baltice consideră că alegerile din Rusia nu vor fi libere şi corecte

A.F.
Internaţional / 20 februarie

AFP: Ţările baltice consideră că alegerile din Rusia nu vor fi libere şi corecte

Miniştrii de externe din cele trei state baltice au declarat luni că viitoarele alegeri prezidenţiale din Rusia nu vor fi "nici libere, nici corecte", Vladimir Putin candidând pentru un nou mandat fără un adversar real, potrivit AFP.

Liderul rus se pregăteşte să-şi extindă controlul de două decenii asupra puterii la alegerile din martie, în timp ce Occidentul este indignat de moartea celui mai cunoscut adversar al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.

Într-o declaraţie comună, miniştrii de externe ai Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, foste republici sovietice care au devenit membre ale NATO şi UE şi ale căror relaţii cu Moscova rămân tensionate, au denunţat "represiunea totală" împotriva opoziţiei şi a mass-mediei independente din Rusia.

"Viitoarele alegeri prezidenţiale din Rusia nu vor fi nici libere, nici corecte", au transmis ei, denunţând "lipsa unor candidaţi alternativi credibili".

"Aceste alegeri nu vor avea legitimitate democratică", au mai scris ei.

Tot luni, Ministerul de Externe lituanian a convocat un diplomat rus la Vilnius după moartea lui Aleksei Navalnîi.

Diplomatului i s-a înmânat o notă de protest şi i s-a spus că "toată responsabilitatea pentru moartea domnului Navalnîi aparţine domnului Putin şi regimului de la Kremlin pe care îl conduce", a precizat ministerul într-un comunicat.

De ani de zile, Rusia a ţinut figurile opoziţiei departe de alegeri şi politică, o represiune care s-a accelerat după ce Kremlinul a ordonat trupelor ruseşti să invadeze Ucraina în 2022.

Alegerile, care se aşteaptă să aibă loc pe parcursul a trei zile începând cu 15 martie, coincid cu cea de-a zecea aniversare a anexării Crimeii, ceea ce constituie "o altă provocare flagrantă din partea Rusiei", au declarat miniştrii.

Rusia intenţionează, de asemenea, să organizeze alegeri în teritoriile pe care le-a anexat în 2014 şi după invazia din 2022.

"Susţinem cu tărie independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional", au spus miniştrii.

La începutul lunii februarie, Rusia a convocat diplomaţi din statele baltice după ce le-a acuzat că încearcă să "saboteze" alegerile din Rusia prin ignorarea cererilor de securizare a secţiilor de votare ale ambasadelor sale de pe teritoriul lor.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. pArca in Turcia au fost libere si corecte? cu toti adeversarii politici in inchisoare.

    nu stiu de ce mai fac mascarada asta de "alegeri".  

    de ce facea si ceasca "alegeri" unde v"candida" doar el? :) simt ei nevoia sa minta ppulatia ca uite ce majoritae avem. 100% ba, sau oricum minim 80%.

    :) cifre care intr-o democratie reala nu s-au vazut nicaieri.  

    1. de fapt poate hai sa zicem rarisim, era un presedinte de tara africana ce circula cu vw beatle si isi dona tot salariul la saraci. acela cred ca avea pe bune 80% din voturi. in rest, unde vezi 80%, sau 100% ca la chinezi, minciuni cladite pe cadavre de opozanti politici.

      Ere din Uruguay, Jose Mujica.

      Tu crezi că Bidon a fost ales pe bune.

      Normal. si stii de ce? n-ai cum sa tii asa un secret. falsificari de sute de mii poate milioane de voturi. n-ai cum sa tii secret pt ca nu poti sa faci asa ceva singur. si ceilalti partasi, lol, in us e o manie sa faci bani si din piatra seaca. zicea trump 1 milion la cine vine cu probe de fraudare sau 10 milioane si se afla vai rapid, cu film cu telefonul si tot ce trebuie. americanul asta urmareste, sa dea in judecata pe cineva , sau sa fie whistle blower si s-a aranjat financiar poate pe viata. deci da, cred ca au fost pe bune, la limita dar pe bune. nu comentez sistemul lor intortocheat de vot. aia ii priveste. dar un furt masiv sa nu se afle :)) never. ai vazut ca trump n-a dat recompensa la oricine vine cu dovezi ca a fost furat. dece? ca doar are bani. stia rezultatul dinainte. dar garagra ca a castigat el :)).

      Din punctul asta de vedere Rusia este mai democratica decât Franta se pare.

      Mai adauga in ecuatie si toti opozantii politici inchisi sau morti.

    "Tarile baltice" au întotdeauna idei excelente pentru a-l distra pe Putin.

    1. Iti este frica ca iti pierzi job-ul de clovn a lui putler?

      Iata si un particular pus pe distractie.

    Nu numai tarile baltice, ba chiar majoritatea tarilor cred asta si exact asta se intampla.

    Putin e atat de paranoia incat si-a eliminat toti adversarii prin otraviri si impuscari, chiar daca masluieste alegerile.

    Gandire de om mic si la propriu si la figurat. 

    "Ţările baltice consideră că alegerile din Rusia nu vor fi libere şi corecte"

    iar restul tarilor " consideră că alegerile din USA nu vor fi libere şi corecte" 

    1. Sa ridice mâna tarile care au cea mai mica preocupare pentru parerile "tarilor baltice" Nici macar pentru vestul european parerea "tarolor baltice" nu are vreo greutate semnificativa.

      Sa ridice mâna tarile care au cea mai mica preocupare pentru parerile hungaristanului...Nici macar pentru vestul european parerea "hungaristanului" nu are vreo greutate semnificativa.

    Tarile baltice sa si vada de treburile lor interne nu de ce face Russia… Russia face ce stie sa faca mai bine si nimeni nu o poate oprii…

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb